Translate

- sursă fotografii: ANCA FLOREA - Dincolo de aproape

Lacul Techirghiol


LOCALIZARE: În sud-estul României, pe țărmul Mării Negre, România
DIMENSIUNI: Lacul are o suprafață de 10,68 km², o lungime de cca.7.500 m, o adâncimea de cca. 9 m.
CARACTERISTICI: : Are salinitatea de peste 90 g/l, acest fenomen permițând formarea unui strat de nămol cu calități terapeutice.
               Temperatura medie a apei este, în general, apropiată de cea a aerului. Datorită mineralizării ridicate, temperatura apei lacului poate scădea sub 0°C fără să înghețe.
                 Pe fundul lacului se află renumitul nămol negru, lucios, onctuos, cu miros caracteristic; un unicat din toate punctele de vedere.
CUM AJUNG: Lacul Techirghiol se află situat între marginile stațiunilor Techirghiol, Eforie Nord și Eforie Sud, la o distanță de:  10 km de Constanța,   20 km de Mamaia,  28 km de Mangalia,  38 km de Vama Veche,  42 km de Medgidia.
        Acces rutier: - pe A2 București – Constanța, A4 până la Agigea; de la Agigea drumul se bifurcă spre Eforie Nord pe DN39 sau spre Techirghiol pe DN 38;
                          - pe DN 22 Tulcea – Babadag – Lumina, apoi pe A4 până la Agigea; de la Agigea drumul se bifurcă spre Eforie Nord pe DN39 sau spre Techirghiol pe DN 38;
                               - pe DN39 Vama Veche - Mangalia - Eforie Sud - Eforie Nord - DJ383 - Techirghiol.
         Acces feroviar: Cea mai apropiată gară este cea din stațiunea Eforie Nord sau cea din Eforie Sud.

 

CAZARE: Sunt posibilități de cazare în stațiunile de pe litoralul Mării Negre, cele mai apropiate fiind stațiunile Techirghiol, Eforie Nord și Eforie Sud.
REPREZENTATIV: Lacul Techirghiol este un liman fluvio-marin, cel mai întins lac salin din Romania.
                  Lacul Techirghiol (sau Tekirghiol, provine din turcă Tekirgöl, însemnând „lacul Tekir”)
                 Stațiunile din apropiere, în special stațiunea Techirghiol, sunt renumite pentru tratamentele prin care sunt puse în valoare efectele terapeutice ale apei sărate (mineralizate) și a nămolului din lac, recomandate pentru tratarea multor boli.
ÎN APROPIERE:  Lacul Techirghiol se află la o distanță de: 78 km de Cetatea HISTRIA.

DESCRIERE:
   - Lacul Techirghiol este un liman fluvio-maritim, ce avea faze de conectare a bazinului cu marea pe timpul când era un golf marin. Apele lacului, odată deconectate de cele marine prin formarea unui cordon de nisipuri litorale (de cca 200m lățime), au devenit în mod natural hipersaline, prin creșterea concentrației de sare la un nivel mai ridicat decât al apelor marine. Nu se poate exclude o pătrundere a apelor marine prin cordonul de nisip, la adâncime. Nivelul lacului fluctuează anual.


   - În timpul regimului comunist, s-a decis cultivarea terenurilor din jurul lacului. Din cauza irigaţiilor, s-au infiltrat ape dulci în lacul Techighiol, ceea ce a determinat scăderea salinităţii, precum şi a calităţii nămolului. 
   - Acum, deşi s-au executat o serie de lucrări pentru a opri accesul apei dulci în lac iar sistemele de irigaţii au fost dezafectate, salinitatea apei este de 55-60 de g/l, potrivit analizelor chimice.

 
                   
   - Împrejurimile lacului au o înfăţişare sălbatică, dar plăcută la vedere. Peste tot sunt stufărișuri și pâlcuri de copaci ce străbat cărările prăfuite, iar bolovanii din jur par, sub lumina soarelui, din cretă.


   - În cea mai mare parte, malul nu este amenajat: aşa-zisa plajă este o fâşie îngustă de un metru lăţime, dintr-un amestec de nisip şi pietriş, cu bolovani sau chiar bucăţi de beton ajunse acolo cine ştie cum. Oamenii fac plajă pe iarbă, printre bălării şi ciulini viu coloraţi. Mătasea gălbui-verzuie pluteşte la suprafaţa lacului, iar intrarea în apă este plină de pietroaie ce zdrelesc tălpile.



   - Totuși, turiştii au un mare avantaj: aici sunt proprii lor stăpâni şi îşi organizează singuri tratamentul, baia, masa şi orele de plajă. Dacă nu se duc la solar (zona amenajată), nu trebuie să plătească nimic pentru a se bucura de soare şi de apa sărată. Nici nămolul nu costă, deoarece bărbaţii care ştiu să înoate se avântă până în larg, de unde scot nămolul.

   - O legendă spune că, pe vremuri, un bătrân turc pe nume Techir, olog şi orb, a ajuns pe malul unui lac, alături de măgarul său plin de plăgi. Animalul s-a înţepenit în mâlul lacului şi, deşi Techir a încercat să îl scoată de acolo, măgarul încăpăţânat nu mai voia să plece. Însă, când bătrânul a ieşit din lac, nu i-a venit să creadă: vedea din nou şi putea să umble în voie. Nici îndărătnicul măgar nu a rămas nerăsplătit pentru intuiţia lui: rănile deschise de pe corp i s-au vindecat.
   - Oamenii locului au auzit despre miraculoasa tămăduire, aşa că tot mai mulţi au venit să se scalde în lac şi să îşi ungă trupurile cu nămolul-minune. Iar lacul a ajuns să poarte numele de Techirghiol (adică „lacul lui Techir”;„ghiol” înseamnă „lac” în limba turcă).


   - Salinitatea ridicată ca și vântul care amestecă cvasipermanent apele lacului duc la situația ca înghețarea apelor să fie foarte rară, mai cu seamă neînghețând apele dinspre zona centrală. Această caracteristică a apelor care rămân neînghețate chiar dacă ajung la -2 sau -3 grade, în timpurile iernilor când “afară” este ger cumplit, face ca locul să fie atractiv pentru iernarea a numeroase păsări de baltă.


   - Pe malul lacului Techirghiol se află stațiunea Techirghiol, una dintre cele mai cunoscute stațiuni balneoclimaterice de pe litoralul Mării Negre. Funcționează ca stațiune balneoclimaterică începând cu anul 1899, când a fost înființat Azilul Maritim Techirghiol.


   - Cu ajutorul principalilor factorii de cură, apa sărată și nămolul sapropelic, pot fi tratate boli reumatismale degenerative, inflamatorii, simptome posttraumatismale, boli ale sistemului nervos periferic și central, boli ginecologice, boli de piele, boli ale aparatului respirator, boli cardiovasculare, boli endocrine, pareze, paralizii și sechele poliomielitice.
   - În Techirghiol, bazele de tratament au dotări de ultimă generație.

Un comentariu:

markolive spunea...

intradevar namolul lui Techir este un remediu miraculos ! in Romania sunt multe balti cu namol (Lacul Sarat ,Amara ) dar ca cel de la Techirghiol nici unul nu scoate boala din oase garantat .