Translate

- sursă fotografii: ANCA FLOREA - Dincolo de aproape

Mormântul Veronicăi Micle -Mănăstirea Văratec


  Biserica ,,Sfântul Ioan Botezătorul" - Mănăstirea VĂRATEC
                - vezi detalii Mănăstirea VĂRATEC

   - Prin stânga incintei Mănăstirii VĂRATEC ce adăpoşteşte biserica ,,Adormirea Maicii Domnului", un drum urcă spre sud-est cca.150 m până să ajungă la biserica ,,Sfântul Ioan Botezătorul". Biserica din lemn, ridicată în anul 1817, în fostul cimitir al mănăstirii, a fost reclădită din piatră 27 de ani mai târziu.
   - În prezent, această biserică este întrebuinţată pentru pravila zilnică a călugăriţelor.

            
   - În curtea lăcaşului, ale cărui turle cenuşii, învelite în tablă, se zăresc de departe, se află din august 1889mormântul poetei Veronicăi Micle.

   - Poeta Veronica Micle (1850-1889) s-a retras la Văratec la două săptămâni de la înmormântarea poetului Mihai Eminescu. A locuit în casa Fevroniei Sârbu, obişnuind să se plimbe prin împrejurimi. Avea des migrene şi era deprimată. În noaptea de 2/3 august 1889, poeta s-a sinucis cu arsenic. Doctorul Taussig a pus diagnosticul de congestie cerebrală şi astfel Veronica Micle a fost înmormântată la 5 august în cimitirul mănăstirii, la umbra unui brad. Pe crucea modestă de lemn, a fost încrustat un epitaf scris de învăţătoarea Maria Bănulescu: 
          "În singurătatea mănăstirii
           Sub bolta cerului albastru,
           Suflet stingher al nemuririi
           Luceşti ca cel mai mândru astru."
                   Ulterior, acest epitaf a fost înlocuit cu un altul, scris chiar de Veronica Micle.


                                  ,,Şi pulbere ţărână din tine se alege
                                  Căci asta e a lumii nestrămutată lege, 
                                  Nimicul te aduce, nimicul te reia, 
                                  Nimic din tine-n urmă nu va rămânea."
                                                          Veronica Micle 
                                                             4.08.1889

   - Izolată de restul caselor din satul mănăstirsc, în poiana din spatele cimitirului monarhilor, se află o casă bătrânască, înconjurată de pomi roditori. Aici a locuit genialul poet, jurnalist şi gânditor Mihai Eminescu petrecându-şi cea mai mare parte a ultimilor 15 ani de viaţă.


   - ,,Lăcaş benefic poetului pentru creaţie şi, multă vreme, pentru un plus de echilibru sufletesc", Casa Eminescu de lângă Mănăstirea Văratec, lăsată de multă vreme în părăsire, se află într-o avansată stare de degradare.

2 comentarii:

Maricel Chisca spunea...

Manastirea Varatec - un loc superb pentru reculegere. Iar mormantul Veronicai micle a atras intotdeauna turistii. Merita sa mergeti acolo.

Despre oameni si locuri din Romania inceputului de secol XX:
http://deieri-deazi.blogspot.ro/

Anonim spunea...

Este un lucru pe care fiecare din noi il dorim....sa petrecem in aduceri aminte cu Eminescu si Veronica....as dori sa vizitez acele locuri inegalabile ...frumuseti ale sufletului romanescvvt