Translate

- sursă fotografii: ANCA FLOREA - Dincolo de aproape

Mormântul Veronicăi Micle -Mănăstirea Văratec


  Biserica ,,Sfântul Ioan Botezătorul" - Mănăstirea VĂRATEC
                - vezi detalii Mănăstirea VĂRATEC

   - Prin stânga incintei Mănăstirii VĂRATEC ce adăpoşteşte biserica ,,Adormirea Maicii Domnului", un drum urcă spre sud-est cca.150 m până să ajungă la biserica ,,Sfântul Ioan Botezătorul". Biserica din lemn, ridicată în anul 1817, în fostul cimitir al mănăstirii, a fost reclădită din piatră 27 de ani mai târziu.
   - În prezent, această biserică este întrebuinţată pentru pravila zilnică a călugăriţelor.

            
   - În curtea lăcaşului, ale cărui turle cenuşii, învelite în tablă, se zăresc de departe, se află din august 1889mormântul poetei Veronicăi Micle.

   - Poeta Veronica Micle (1850-1889) s-a retras la Văratec la două săptămâni de la înmormântarea poetului Mihai Eminescu. A locuit în casa Fevroniei Sârbu, obişnuind să se plimbe prin împrejurimi. Avea des migrene şi era deprimată. În noaptea de 2/3 august 1889, poeta s-a sinucis cu arsenic. Doctorul Taussig a pus diagnosticul de congestie cerebrală şi astfel Veronica Micle a fost înmormântată la 5 august în cimitirul mănăstirii, la umbra unui brad. Pe crucea modestă de lemn, a fost încrustat un epitaf scris de învăţătoarea Maria Bănulescu: 
          "În singurătatea mănăstirii
           Sub bolta cerului albastru,
           Suflet stingher al nemuririi
           Luceşti ca cel mai mândru astru."
                   Ulterior, acest epitaf a fost înlocuit cu un altul, scris chiar de Veronica Micle.


                                  ,,Şi pulbere ţărână din tine se alege
                                  Căci asta e a lumii nestrămutată lege, 
                                  Nimicul te aduce, nimicul te reia, 
                                  Nimic din tine-n urmă nu va rămânea."
                                                          Veronica Micle 
                                                             4.08.1889

   - Izolată de restul caselor din satul mănăstirsc, în poiana din spatele cimitirului monarhilor, se află o casă bătrânască, înconjurată de pomi roditori. Aici a locuit genialul poet, jurnalist şi gânditor Mihai Eminescu petrecându-şi cea mai mare parte a ultimilor 15 ani de viaţă.


   - ,,Lăcaş benefic poetului pentru creaţie şi, multă vreme, pentru un plus de echilibru sufletesc", Casa Eminescu de lângă Mănăstirea Văratec, lăsată de multă vreme în părăsire, se află într-o avansată stare de degradare.

4 comentarii:

De ieri De azi spunea...

Manastirea Varatec - un loc superb pentru reculegere. Iar mormantul Veronicai micle a atras intotdeauna turistii. Merita sa mergeti acolo.

Despre oameni si locuri din Romania inceputului de secol XX:
http://deieri-deazi.blogspot.ro/

Anonim spunea...

Este un lucru pe care fiecare din noi il dorim....sa petrecem in aduceri aminte cu Eminescu si Veronica....as dori sa vizitez acele locuri inegalabile ...frumuseti ale sufletului romanescvvt

Unknown spunea...

Buna si eu vreau sa merg mormântul lui Veronica Micle

Unknown spunea...

BUNA DIMINEATA!MA NUMESC BATROS DANIELA,NUMELE DE DOMNISOARA IANCU DANIELA.CAND AVEAM 17 ANI AM VENIT LA MANASTIRE CU ANGELA PRIETENA MEA CARE AVEA SURORILE MAICUTE ACOLO.AM INTELES CA ANGELA SA CALUGARIT SI DOREC SA II SPUNETI CA A CAUTATO DANIELA FATA CARE A MERS CU EA LA MANASTIRE SI COLEGA LA LICEUL NR 8 CONSTRUCTII.SPUNETII VA ROG CACI AM INTREBAT DE EA SI SA ISI ADUCA AMINTE DE MINE CAND SE ROAGA.TRANSMITETII MULTA SANATETE.DANIELA DIN GALATI.