Translate

- sursă fotografii: ANCA FLOREA - Dincolo de aproape

Poiana Brașov - Telecabină - Vârful Postăvaru


LOCALIZARE: Telecabina din Poiana Brașov, jud. Brașov, România
TELEFON: Telecabina, gondolă, telescki– Societatea Ana Teleferic - Tel: 0268 407 330  Fax: 0268 407 332
                    Cabana Postăvarul (cota 1604 m) - Tel/Fax: 0368 101 036
                    Salvamont Poiana Brașov: 0725826668
CUM AJUNG: Poiana Brașov se află la o distanță de: 10 km de Râșnov, 10 km de Brașov,  22 km de Bran,  131 km de Pitești,  148 km de Sibiu,  141 km de Onești,  165 km de București,  180 km de Târgu Mureș
     Acces rutier: - pe DN73 Pitești - Câmpulung Muscel - Rucăr - Bran -RâșnovDN1E Râșnov -Poiana Brașov;
               - pe DN1 București - Ploiești - Bușteni -Sinaia -la intrare Predeal DN73A- Râșnov, DN1E  Râșnov Poiana Brașov;
                           - pe DN73 Brașov - Râșnov, DN1E Râșnov Poiana Brașov;
                           - pe DN1E Brașov - Poiana Brașov - Râșnov, DN1E Râșnov - Poiana Brașov;
                           - pe DN1 Sibiu - Făgăraș - Șercaia,  73A Șercaia - Râșnov, DN1E Râșnov - Poiana Brașov;
                           - din Brașov se ajunge în Poiana Brașov și cu ajutorul autobuzelor (la interval de 30 min). 
     Acces feroviar: Cea mai apropiată gară este cea din Brașov, aceasta fiind un nod feroviar foarte important, locul de plecare sau de tranzit spre principalele localități ale țării.


CAZARE: În Poiana Brașov cât și în Brașov, posibilitățile de cazare sunt multe și variate.
PROGRAMUL DE FUNCŢIONARE A TELECABINEI:
Denumire
Lungime
Altitudine
Nr. pers/cursă
Orar de funcționare
Capra Neagra
Telecabină
2809m
1775
60
    Vineri-Duminică 0900-1600
Kanzel
Telecabină
2449m
1727
43
     Luni - Duminică 0900 - 1600
Postăvarul Expres
Telegondolă
2140m
1710
8
    Sâmbăta-Duminică 0900-1630
                      Programul poate varia în funcţie de vreme. - Telefericele nu pot funcționa dacă temperatura în aer este sub minus 20o C și nici dacă vântul transversal poate duce la lovirea cabinelor înclinate de ghidajele pilonilor.
TARIFE: Tarifele, precum și informațtii de ultimă oră, în special starea de funcționare a instalațiilor din Poiana Brașov, se găsesc pe www.anateleferic.ro .

REPREZENTATIV: Poiana Brașov este cea mai cunoscută stațiune montană din România și este căutată de turiști în toate anotimpurile. În 1906 a devenit stațiune turistică de ski și doar trei ani mai târziu a avut loc prima Competiție de Ski din România. În anul 1951, Poiana Brașov a găzduit Jocurile Internaționale de Iarnă studențești. 
                  În timp, staţiunea a devenit un important centru turistic naţional. Astăzi, lungimea totală a cablurilor care transportă turiştii depăşeşte 10.500 m. Simultan, pot călători pe deasupra masivului 7.000 de turişti, în nouă mijloace de transport pe cablu: două telecabine, o telegondolă şi şase teleschiuri. 
                  Vârful Postavaru are o înălțime de 1799 de metri și se poate ajunge la el pe jos, pe traseele marcate, sau cu una dintre telecabinele care pleacă din Poiana Brașov.
ÎN APROPIERE: Telecabina din Poiana Brașov se află la o distanță de: 15 km de Biserica Sf. Bartolomeu - Brașov, 15 km de Cetățuia BRAȘOVULUI, 17 km de Centrul de ECHITAȚIE Diana21 km de Peștera CETĂȚII (Fundata), 24 km de Castelul BRAN , 22 km de Cetatea RÂȘNOV, 31 km de Schitul BRAN32 km de Cetatea țărănească PREJMER41 km de Castelul CANTACUZINO43 km de telecabina BABELE-SFINXUL-Platoul Bucegi48 km de Peștera DÂMBOVICIOARA50 km de Mănăstirea SINAIA, 52 km  de Castelul PELEŞ, 60 km de Sinaia-COTA 1400, 60 km de Muzeul Cinegetic POSADA60 km de Mănăstirea ÎNĂLȚAREA DOMNULUI - Cota1000,  63 km de Mănăstirea CHEIA,   64 km de Schitul DRAGOSLAVELE,   71 km de Mausoleul MATEIAȘ71 km  de Mănăstirea SUZANA, 75 km de Mănăstirea NĂMĂIEȘTI, 80 km de Cetatea FĂGĂRAȘ89 km de Cetatea RUPEA, 91 km de Mănăstirea BRÂNCOVEANU (Sâmbăta de Sus).

DESCRIERE:           
                   
   - Sunt doua telecabine, prima -1- (Capra Neagră) face legătura între Poiana Brașov și Vf. Postăvaru (1799 m), iar cea de-a doua -2-  (Kanzel) face legătura între Poiana Brașov și Vf. Cristianu Mare (1704 m).
         

   - În 1951, la Poiana Braşov, au avut loc Jocurile Mondiale Universitare de iarnă, prilej cu care s-au dat în folosinţă un modern hotel al sporturilor şi primul telescaun din România, pe tronsonul lung de 2.150 de metri, între Postăvarul (1.799 m) şi Poiana Braşov (1.000 m). Rolul telescaunului era să transporte rapid schiorii spre capătul pârtiei, peste zonele accidentate.

                      
   - În poiana Ruia a fost construit un lac imens care poate fi observat din telecabină, gondolă, cât și de pe pârtie. Acesta alimentează instalațiile de zăpadă artificială, asigurând zapada necesară pentru skiat pe partii.


   - Pilonul cel mai scurt din România deserveşte telecabina Capra Neagră (2). Este vorba de pilonul 2, cu înălţimea de 7,5 m, cel mai înalt, fiind la Bâlea, de 50 m.


   - La cabana Postăvarul se poate servi masa sau bea un ceai fierbinte sau orice altceva.   - Sus se află și o stație meteo (în imagine se poate observa vf. Postăvaru, în stânga stației).


   - Continuând drumul, am privit peste umăr Munții Bucegi, neclintiți și semeți în depărtare.


   - Alături, mai în față, era sora mai mare a Postăvarului, Piatra Mare (1844 m).   - Urmând cărarea am ajuns la baza vârfului și am continuat ,,escaladarea” cu atenție la pietrele alunecoase, ajutându-mă de balustradă..


   - Sus priveliștea e mai mult decât încântătoare.                 
   -  Întinderile Țării Bârsei se lasă privite în toată splendoarea lor. 

                  
   -  Spre dreapta vedem Valea Timişului...


 ... urmată de Poiana lui Manole și, mai sus, Predealul cu pârtiile de pe Clăbucet.


   - La poalele lanțului muntos se vede Brașovul.


   - Munții Postăvaru sunt ușor accesibili din toate direcțiile cardinale. Deși au zone extrem de populate turistic, pe suprafața lor sunt nenumărate areale pe care le putem numi încă sălbatice. În Postăvaru există 30 de trasee alpine omologate cu grade diferite de dificultate.
                                           

3 comentarii:

Anonim spunea...

Blogul acesta m-a lamurit cu privire la telecabine. Gasesti aici tot ce vrei sa stii. Va multumesc frumos!

Unknown spunea...

Caut de cateva minute sa ma dumiresc cu privire la telecabinele din Poiana. Doar aici am gasit, clar. Multumesc.

Unknown spunea...

Cel mai minunat oras cu zone muntoase mirifice varful postavarul o adevarata minunatie poiana brasov o statiune superba iar tampa frumusete