Translate

- sursă fotografii: ANCA FLOREA - Dincolo de aproape

Salina Cacica


LOCALIZARE:  Cacica, jud. Suceava, România
TELEFON: 0230237084;  0230237087;  0230237293
ANUL DESCHIDERII: 1791
CUM AJUNG: Salina Cacica se află la o distanță de:  36 km de Suceava,  47 km de Câmpulung Moldovenesc,  92 km de Vatra Dornei,  114 km de Piatra Nemț,  150 km de Borșa
    Acces rutier: - pe DN17 Bistrița - Vatra Dornei - Câmpulung Moldovenesc - Gura Humorului, DJ177 Gura Humorului - Păltinoasa, DN2E Păltinoasa - Cacica;
                             - pe DN2 București - Buzău - Bacău - Roman - Fălticeni, DN2E Fălticeni - Păltinoasa - Cacica;
                             - pe DN15C Piatra Neamț - Tg.Neamț - Fălticeni, DN2E Fălticeni - Păltinoasa - Cacica;
                             - pe DN17 Suceava - DN2E - Cacica. 
     Acces feroviar: Pe calea ferată București - Vatra Dornei, pe calea ferată secundară Suceava - Gura Humorului, prin stația Cacica (apoi pe șosea înca 1,6 km până la salină).   
                                     
< br />

PROGRAM DE VIZITĂ: - Salină: Luni-Duminică: 0900 – 1700
                                               - Bazin cu apă sărată: zilnic între orele 1000 – 2000
TEMPERATURĂ: cca. 100C
TARIFE: - Salină:  Adulţi – 10 lei/zi    Copii (3 -14 ani) - 5 lei/zi   Elevi (pe bază de carnet) - 5 lei/zi                      
                              Facilitati: La grupurile organizate de copii, 1 însoţitor la 10 copii are gratuitate.
                 - Bazin cu apă sărată:  Adulţi – 10 lei/zi    Copii (3 -14 ani) - 5 lei/zi  Elevi (pe bază de carnet) - 5 lei/zi
ÎNCHIRIERI:  Sală sport – 100 lei/h (max.12 persoane)
CAZARE: În zona satului Cacica sunt multiple posibilitați de cazare.
REPREZENTATIV: Una dintre cele mai vechi exploatări din Europa, de sare recristalizată din saramură, Salina Cacica este unică prin faptul că galeriile sale au fost săpate de mână, fără nici un utilaj. Singura cale de acces, de coborâre,  sunt treptele de lemn.
               Aceasta cuprinde în jur de 8200 de galerii armate cu lemn, aflate într-o stare bună după mai bine de 220 de ani de la deschiderea ei oficială în anul 1791.
                Numele salinei vine de la polonezul "kaczika" care înseamnă rață și atestă faptul că în zona existau multe mlaștini în stufărișul cărora trăiau rațe sălbatice.
                 La sfârşitul călătoriei se ajunge la 63 de metri adâncime în subteran. 
 ÎN APROPIERE: Salina Cacica se află la o distanță de: 24 km de Mănăstirea HUMORULUI24 km de Mănăstirea VORONEŢ, 36 km de Mănăstirea SUCEVIŢA, 39 km de Mănăstirea SF. IOAN cel Nou-Suceava50 km de Mănăstirea MOLDOVIŢA, 53 km de Mănăstirea PUTNA, 75 km de Cetatea NEAMŢULUI85 km de Mănăstirea AGAPIA86 km de Mănăstirea VĂRATEC 89 km de Mănăstirea NEAMȚ,  92 km de Mănăstirea SECU,  94 km de Schitul SIHLA și Peştera SF.TEODORA de la SIHLA,  95 km de Mănăstirea SIHĂSTRIA.          

DESCRIERE:

   - Intrarea în salină este discretă, pe o ușă din lemn, ca și cum trecerea ar fi spre o încăpere normală. 


   - După ce cobori 192 de trepte, la 27 de metri adâncime, se află intrarea în CAPELA ROMANO – CATOLICĂ ,,Sfânta Varvara” (patroana minerilor). Capelă a fost construită în anul 1806, ca minerii romano-catolici să aibă unde se ruga înainte și după terminarea lucrului. Inițial era captușită cu lemn, acesta fiind îndepărtat în anul 1904. Altarul și amvonul au fost sculptate în sare masivă. Capela are dimensiuni mari: 25 m lungime, 9 m lățime și 7 m înălțime. În prezent, la data de 4 decembrie a fiecărui an, de Sfânta Varvara, coboară în capela preoții celor 3 confesiuni , ortodox, romano - catolic şi greco-catolic, pentru a celebra un Tedeum.




   - Trecem mai departe coborând treptele prin galerii până dăm de un nou culoar lung în care, pe partea dreaptă, suntem întâmpinați de o nouă capelă.


   - CAPELA ORTODOXĂ – se află la adâncimea de 38 m. În această zonă, galeria săpată direct în sare este mult mai largă și are pe pereți basoreliefuri sculptate în stâncă de sare, cu tematică religioasă, opera recentă a unor tineri scultori din zonă, unele după modele similare de la Salina Wieliczka de lângă Cracovia. În partea dreaptă a capelei se află Icoana Sfântul Daniil Sihastrul. 



   - Crucea săpată în sare a fost descoperită într-o lucrare minieră veche (cca 150 ani) în anul 1971. Legenda spune că această cruce a fost sculptată în sare după viziunea unui miner și însoțea echipa de lucrători la deschiderea de noi lucrări miniere. Basoreliefurile au fost executate de sculptorul amator Bolek Maerik.



   - Salina Cacica este unică prin faptul că galeriile au fost săpate manual, fără utilaje. A fost deschisă acum două secole, printr-o muncă titanică, iar situaţia este la fel şi astăzi. Pentru exploatarea şi scoaterea sării nu sunt folosite utilaje şi nici vagoneți.

   - Continuând, salina se transformă într-un mic labirint. Câteva zeci de galerii îşi fac drum în cetatea de sare. 


   - CAMERA GENERAL GRIGORESCU se află la 75 m adâncime și a fost exploatată în 1860-1900. Sarea era cărată cu ajutorul cărucioarelor special amenajate pe patru roți și trase de mineri până la puțul de extracție. Aici a fost amenajată sala de sport și se poate practica fotbal, basket, volei și chiar tenis. Daca aveți astm sau alte probleme respiratorii, este recomandată o sesiune de mișcare în această sală de sport.


   - Înaintând, se ajunge la sala de mese, un spațiu special amenajat cu mese și scaune ce amintesc de specificul bucovinean. 

   - În GROTA PITICILOR poți servi o cafea sau un ceai cald. 
   - Ultima galerie este amenajată cu șezlonguri pentru cei care vor să petreacă mai mult timp în interiorul salinei.


   - LACUL SĂRAT – este un lac artificial, săpat manual de mineri la o adâncime de 42 m, pe pereții căruia se găsesc cristale de sare. Dimensiunile lacului sunt de 10×6 metri. Lacul este îngrădit cu balustradă și iluminat de câteva reflectoare, cu ani înainte, aici făcându-se mici plimbări cu ajutorul unei plute.


   - SALA DE DANS, denumită și “Sala Ing. Agripa Popescu”, se află la adâncimea de 37 m, are dimensiuni relativ mari: 24×12x12 m, iar la capete are 3 balcoane săpate în sare. Aici se organizau baluri, întâlniri festive, spectacole fiind și primul loc de distracție din zonă.






- Salina Cacica este deosebită prin vechimea sa, simplitate şi spaţii generoase, pregătite pentru vizitare, dispuse pe mai multe orizonturi.
   - Aerosolii salini cu efecte terapeutice, puritatea şi frumuseţea locului, recomandă salina în orice anotimp pentru relaxare şi agrement. Prin galeriile săpate manual în masivul de sare, se ajunge la adâncimea de 44 m, săpate manual.

   -  Un ghid ne-a spus că aerul din salină e atât de curat, încât totul poate fi comparat cu o sală de operaţie. Şi devine cu atât mai pur cu cât ne scufundăm în întuneric.                 

Niciun comentariu: