Translate

- sursă fotografii: ANCA FLOREA - Dincolo de aproape

Mănăstirea Suzana


MĂNĂSTIRE DE MAICI
ADRESA: com. Măneciu, jud. Prahova, România 
TELEFON: 0244 294278
ANUL ÎNFIINŢĂRII:  1740 
CTITOR: Stanca Arsicu 
HRAM: ,,Sf. Nicolae", ,,Acoperământul Maicii Domnului" 

CUM AJUNG: Mănăstirea Suzana se află la o distanță de: 
54 km de Brașov, 66 km de Predeal, 56 km de Ploiești, 75 km de Râșnov, 87 km de Sinaia, 109 km de Buzău, 117 km de București, 198 km de Sibiu.
    Acces rutier: - pe DN1/A1 Bucureşti - Ploieşti, DN1A Ploieşti - Vălenii de Munte - Mănăstirea Suzana;
          - pe DN13 Tg.Mureș -Sighișoara -Rupea -Brașov, DN1A Braşov -Săcele -Cheia -Mănăstirea Suzana;
          - pe DN1 Sebeș - Sibiu - Făgăraș - Brașov, DN1A Braşov - Săcele - Cheia - Mănăstirea Suzana;
          - pe DN11 Bacău - Onești - Tg. Secuiesc - Brașov, DN1A Braşov - Săcele -Cheia - Mănăstirea Suzana;
          - pe DN65 Pitești, DN73 Pitești - Râșnov Brașov, DN1A Braşov - Săcele - Cheia - Mănăstirea Suzana;
          - pe DN12 Miercurea Ciuc -Sf.Gheorghe -Chichiș, DN11-Brașov, DN1A Săcele-Cheia Mănăstirea Suzana.
    Acces feroviar: Cea mai apropiată gară este gara Măneciu, de unde se poate lua maxi-taxi până la mănăstire.



CAZARE: Se găsește cazareb atât în cadrul mănăstirii cât și în împrejurimi.
REPREZENTATIV: Numele mănăstirii vine de la Stanca Arsicu, fostă călugărită la mănăstirea Sinaia, loc în care a primit numele de Suzana. Maica Suzana îşi vinde toate casele şi proprietăţile de la Săcele şi, împreună cu alte doritoare de viaţă monahală, încep reconstruirea schitului (actuala Mănăstire Suzana) care va purta  numele fondatoarei sale. 
ÎN APROPIERE: Mănăstirea Suzana se află la o distanță de: 8 km de Mănăstirea CHEIA34 km de Salina SLĂNIC PRAHOVA59 km de Cetatea țărănească PREJMER, 59 km de Cetățuia BRAȘOVULUI, 71 km de telecabina Poiana Brașov-Vf. Postăvaru,  78 km de Cetatea RÂȘNOV,  79 km de Peștera CETĂȚII (Fundata),  80 km de Castelul CANTACUZINO,  81 km de telecabina BABELE - SFINXUL - Platoul Bucegi,  86 km de Castelul BRAN, 88 km de Mănăstirea SINAIA, 89 km de Centrul de ECHITAȚIE Diana, 89 km de Castelul PELEŞ, 92 km de Schitul BRAN97 km de Sinaia-COTA 1400 (auto), 98 km de Mănăstirea ÎNĂLȚAREA DOMNULUI-Cota 1000,  98 km de Muzeul Cinegetic POSADA.

DESCRIERE:
   - În 1740, a fost ridicată de o credincioasă din Săcele-Brasov, cu numele Suzana Arsicu, o biserică din bârne. După 100 de ani, bisericuța de lemn ce purta hramul Sf.Ierarh Nicolae, din cauza intemperiilor, a devenit inpracticabilă și a fost înlocuită în 1840 cu altă biserică, construită din piatră. Dar aceasta n-a durat decât 40 ani, ruinându-se în urma cutremurului din 1838. Între anii 1880-1882, cu sprijinul Regelui Carol, al Guvernului de atunci şi cu ajutorul altor ctitori şi făcători de bine, s-a construit biserica ce dăinuieşte şi astăzi (a doua de la înființarea mănăstirii), stareță fiind maica Natalia Perlea, matușa marelui compozitor și dirijor Ionel Perlea. Construcția s-a terminat în ziua de 25 iulie 1882.          


   - Curtea interioară a mănăstirii respiră larg, dar clădirile țin una de cealaltă, alcătuind un spațiu compact, menit să reziste. Partea liberă este pavată cu lespezi de piatră.                


   - Această biserică este în forma de cruce, arhitectura este tipic muntenească cu pridvorul închis, exteriorul nu prezintă motive ornamentale sau decoraţii. Are trei turle, una pe naos și două pe pronaos. Ferestrele sunt mari, prevăzute cu grilaj metalic. Sunt două ferestre în naos (câte una pe fiecare parte) și 4 în pronaos (câte două pe fiecare parte). 


   - Tâmpla din lemn este sculptată cu motive florale și are unele icoane îmbrăcate în argint aurit.



   - Pictura în culori pe bază de ulei, a fost realizată în anul 1882 de unul din ucenicii lui Tăttărăscu şi anume Petre Nicolau. Aceasta a fost restaurată în anul 1976 de pictorul Gheorghe Vânătorul.





   - În anul 1911 a fost construit paraclisul cu hramul Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului, care a durat până în anul 1971 când a fost distrus de un incendiu. Acesta a fost reconstruit (1971-1974) cu sprijinul Părintelui Patriarh Justinian Marina care l-a şi sfinţit în ziua de 7 decembrie 1974.

Clopotnița, magazinul de suveniruri și stăreția.

   - Mănăstirea dispune de un muzeu în care putem admira o colecție de icoane pictate pe lemn și sticlă, obiecte de cult sau cărți bisericești vechi.             
            

   - La prima vedere, dai peste o cetate fortificată, rece, cu ziduri puternice dar, odată intrat, ești surprins de frumuseţea atât a cadrului natural cât și de cea a sufletelor veşnic purtătoare de doliu – cele 44 de monahii, continuatoarele unei tradiţii de secole. 

Un comentariu:

Anonim spunea...

Cazare Satu Mare

wonderful points altogether, you just received a new
reader. What could you suggest in regards to your submit that you just made a few days in the past?

Any positive?

Here is my page; Cazare Ranca Pensiuni