Translate

- sursă fotografii: ANCA FLOREA - Dincolo de aproape

Castelul Cantacuzino - Prahova


ADRESA: str. Zamora nr.1, Bușteni, jud. Prahova, România
TELEFON: 0244.320.520  ;  0244.320.510 ; 0244.320.410 
ANUL CONSTRUCŢIEI: 1911

CUM AJUNG: Castelul Cantacuzino se află în stațiunea Bușteni la o distanță de 7 km de Sinaia10 km de Predeal31 km de Râșnov, 34 km de Brașov, 70 km de Ploiești71 km de Târgoviște,  127 km de București, 175 km de Sibiu .           
           Acces rutier: - pe DN1 - Bucureşti (A1) - Ploiești - Sinaia Bușteni - Castelul Cantacuzino;
                                 - pe DN1 - Sibiu - Făgăraș - Brașov - Predeal - Bușteni - Castelul Cantacuzino;
                                 - pe DN11 Bacău - Onești - Brașov, DN1 Brașov - Predeal - Bușteni - Castelul Cantacuzino.                                    - pe DN73A Râșnov - Pârâul Rece - DN1 - Azuga - Bușteni - Castelul Cantacuzino;
                                 - pe DN13 Tg.Mureș - Sighișoara - Rupea - Brașov - Predeal - Bușteni - Castelul Cantacuzino. 
           Acces feroviar: Cea mai apropiată gară este cea din Buşteni.


PROGRAM DE VIZITĂ:   Luni - Joi               -  orele 1000 - 1800
                                            Vineri - Dumincă   -  orele 1000 - 1900
                       *Intrarea se face din oră în oră, începând cu ora 1015, ultima intrare fiind la ora 1615.
                         Vizitatorii beneficiază de asistența gratuită a unui ghid profesionist, în limba română.

TARIFE INTRARE: Adult – 23 lei; Pensionar – 17 lei; Student – 17 lei;
                                   Copii – 12-18 ani – 11 lei;  06-12 ani – 6 lei; sub 6 anigratuit;
                                   Persoane cu dizabilități – 3,5 lei /pers.; adult insoțitor - 11 lei .

PACHETE INTRARE: Adulți - min.20 pers. - 21 lei
                                       Grădiniță -  min.20 copii: - 3,5 lei; adult însoțitor - 11 lei; un educator - gratuit;
                                       Școală 06-12 ani - min.20 elevi: - 4 lei; adult însoțitor - 11 lei; un profesor - gratuit;
                                       Școală 13-18 ani - min. 20 elevi: - 9 lei; adult însoțitor - 11 lei; un profesor - gratuit.

TAXA FOTO/VIDEO: Foto amator - 10 lei; Video amatori - 30 lei; 
                                     Foto profesionișt - max.1 oră – exterior - 50leiinterior - 50 lei;  int.+ext.- 80 lei;
                                     Video profesionist - max.1 oră – exterior - 70 leiinterior - 70 lei;  int.+ext.- 120 lei.

CAZARE: Stațiunea Bușteni oferă multiple posibilități de cazare.
REPREZENTATIV: Castelul a fost construit în anul 1911 de Prințul Gheorghe Grigore Cantacuzino, zis Nababul, fost prim-ministru al României între 1899-1900 și 1904-1907. Clădirea a fost realizată de arhitectul Grigore Cerchez.
            Clădirea a aparținut familiei Cantacuzino până la naționalizarea din 1948, devenind apoi un sanatoriu al Ministerului de Interne. Ea adăpostește astăzi un muzeu.
ÎN APROPIERE: Castelul Cantacuzino se află la o distanță de:  3 km de telecabina BABELE-SFINXUL-Platoul Bucegi9 km de Mănăstirea SINAIA, 10 km de Castelul PELEŞ, 18 km de Muzeul Cinegetic POSADA, 18 km   de Sinaia-COTA 1400 (auto), 19 km de Mănăstirea ÎNĂLȚAREA DOMNULUI-Cota 1000, 27 km de Centrul de ECHITAȚIE Diana33 km de Cetatea RÂȘNOV, 34 km de Peștera CETĂȚII (Fundata), 39 km de Biserica Sf. Bartolomeu - Brașov, 39 km de Cetățuia BRAȘOVULUI41 km de Castelul BRAN, 41 km de telecabina Poiana Brașov-Vf. Postăvaru, 49 km de Schitul BRAN51 km de Cetatea țărănească PREJMER65 km de Peștera DÂMBOVICIOARA,72 km de Mănăstirea CHEIA, 76 km de Salina SLĂNIC PRAHOVA80 km de  Mănăstirea SUZANA81 km de Schitul DRAGOSLAVELE, 88 km de Mausoleul MATEIAȘ93 km de Mănăstirea NĂMĂIEȘTI96 km de Mănăstirea Cetățuia NEGRU VODĂ .
        
DESCRIERE:
   - Când treci cu mașina prin Bușteni, poţi vedea de pe șosea, în depărtare, în mijlocul unei păduri dese de brazi, silueta stranie a unui castel.


   - Gheorghe Grigore Cantacuzino, cunoscut și sub numele de ,,Nababul”, a fost un membru marcant al cunoscutei familii boierești Cantacuzino și deținea o avere fabuloasă, atât prin moștenire și căsătorie, cât și prin buna ei administrare, construind pentru sine și familia sa o serie întreagă de palate și reședințe.
   - Pe lângă obârșia nobilă, acesta a deținut importante funcții în stat, fiind Ministru al Justiției, Ministru al Lucrărilor Publice, Ministru de Finanțe, precum și, de două ori, Prim-Ministru.


   - În 1901, Gheorghe Grigore Cantacuzino a pus prima piatră de temelie a acestui castel. Construcţia a fost finalizată în 1911, însă, „Nababul” nu se va bucura de luxoasa reședinţă, murind în 1913. Castelul a fost construit pe un domeniu mai vechi al familiei Cantacuzinilor, pe locul unei foste cabane pe care o foloseau pe post de locuinţă de tranzit, în timpul călătoriilor lor între Ţara Românească și Transilvania. 


   - Castelul Cantacuzino a fost construit sub forma literei U, cele trei laturi ale edificiului deservind unor scopuri precise. Astfel, latura de nord era rezervată personalului castelului, existând și un pavilion de servicii, latura de est avea rolul de grajd, garaj și pavilion administrativ, iar latura de vest era rezervată familiei Cantacuzino. 



   - Arhitectura exterioară a castelului se încadrează în stilul neo-românesc, bogat ornamentat, iar coloanele care împodobesc faţadele amintesc de stilul brâncovenesc, fiind asemănătoare cu cele de la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia.

   - Edificiul de la Bușteni se întinde la parter pe o suprafaţă de 3.148 mp, corpul 2 pe 423 mp, corpul 3 pe 114 mp, iar curtea și grădina au 3,5 ha. 

- Curtea din spate - 


   - Castelului s-a menţinut foarte bine, la parter totul fiind original: ușile masive din lemn, tavanul de tip casetat cu grinzi decorate și ornate diferit în fiecare încăpere, frizele din partea superioară a pereţilor, feroneria și vitraliile pictate cu mare măiestrie care înlocuiesc geamuri clasice.
                

   - Trecând printr-un vestibul, urcăm o scară monumentală din marmura și ajungem în Sala Principală care face legătura cu alte patru camere. De remarcat aici mozaicul veneţian cu un colorit deosebit și șemineul impresionant de culoarea albului calcaros.


- Scara de marmură -


   - Iniţial, pereţii camerelor au fost pictaţi de pictori de la Veneţia, dar, în perioada comunistă, au fost acoperiţi cu o vopsea de culoare verde. În prezent, o echipă de specialiști au decapat zone din stratul de vopsea scoţând la iveala vechea pictură murală.


   - Toate aceste camere ale castelului sunt complet goale, toată mobila originală fiind pierdută. Însă, pentru a ne putea imagina cum arăta castelul în perioada sa de glorie, au fost expuse fotografii  în Holul Mare în care se observă Salonul Ardelenesc, Salonul Mare și poze de la inaugurarea castelului, în care apar Regina Maria și Principesa Ileana.

   - În dreapta Sălii principale se află Salonul Mare, unde suntem întâmpinaţi de o colecţie de heraldică, unică în Romania, în care sunt reprezentate blazoanele tuturor famililor cu care se înrudea familia Cantacuzino. 




   - Pe un perete al încăperii au fost expuse portretele a 12 membrii ai familiei Cantacuzino, pictaţi în mărime naturală pe piele de Cordoba. 


   - De remarcat vitraliile din această încăpere, care au pictate chipuri ale familiei Cantacuzino, sub fiecare, fiind trecută în latină sintagma: „Ceea ce nu rănește, învaţă.” .


   - Tot aici, se afla și singurul candelabru original al castelului, cu dimensiuni impresionabile, fiind lucrat cu mare măiestrie.

   - Din păcate, la etaj au dispărut ușile și tocurile originale, fiind înlocuite cu unele banale. Nici feroneria nu mai este cea originală, fiind autentice doar frizele, vitraliile și tavanul casetat, pictat, deosebit de proaspăt și viu. 





   - În 1927, soţia prinţului construiește o bisericuţă din lemn, maramureșeană, cu hramul Sfântului Gheorghe, bisericuță ce a fost sfinţită de către primul partriarh al României, Miron Cristea. În 1948, biserica a fost închisă, iar în 1994, a fost redeschisă, fiind resfinţită și dotată cu obiectele necesare unui edificiu bisericesc.


   - La baza castelului, a fost amenajat un părculeţ deosebit de pitoresc, în cadrul căruia se remarcă trei fântâni arteziene și o grotă antropică care parcă te duce într-o altă lume. 



   - De aici, o alee ne călăuzește către terasa castelului, unde ne putem opri un moment pentru a admira frumoasa panoramă a staţiunii Bușteni și Crucea Caraimanului, fiind probabil locul de unde aceasta se vede cel mai bine, părând incredibil de mare.



   - Istoria i-a rezervat castelului aceeași soartă tristă ca multor clădiri istorice valoroase, fiind confiscat de regimul comunist și transformat în sanatoriu TBC al Ministerului de Interne. În ultimii ani, investitorii care au cumpărat domeniul de la moștenitorii familiei Cantacuzino l-au restaurat treptat și l-au repus, alături de Palatele Peleș și Pelișor, pe lista de obiective turistice de pe Valea Prahovei.

Un comentariu:

Unknown spunea...

Am fost ani la rand in Busteni, fara sa stiu de castel. De curand, un indicator indruma turistii sa treaca dincolo de calea ferata si sa urmeze soseaua pana sus, la cladirea zvelta, ascunsa printre brazi. Am fost placut surprinsa de tot ce am gasit acolo, dar, in special, mi-a atras atentie ghidul care, cu multa rabdare, a facut fata cu brio tuturor solicitarilor venite din partea turistilor. Castelul Cantacuzino merita vizitat in pofida pretului putin cam piperat al biletului.