Translate

- sursă fotografii: ANCA FLOREA - Dincolo de aproape

Schitul Ostrov


SCHIT DE MAICI
ADRESA: Călimăneşti-Căciulata, jud. Vâlcea, România
TELEFON:  0250-75.02.44
CTITORI: Neagoe Basarab şi soţia sa Despina
ANUL ÎNFIINŢĂRII: 1520 - 1521
HRAM: ,,Naşterea Maicii Domnului” (8 septembrie)
CUM AJUNG: Schitul Ostrov se află la o distanță de: 15 km de Rm. Vâlcea, 61 km de Horezu, 77 km de Sibiu, 74 km de Pitești,  184 km de București. 
    Acces rutier: - pe DN7 Arad - Deva - Sebeș - Sibiu - Tălmaciu - Căciulata - Călimănești - Schitul Ostrov; 
                          - pe A1/DN7 București - Pitești, DN7 Pitești - Rm.VâlceaCălimănești - Schitul Ostrov;
                - pe DN73 Brașov -Râșnov -Rucăr -Câmpulung, DN73C Câmpulung -Curtea de Argeș -Rm. Vâlcea, DN7 Rm.Vâlcea - Călimănești Schitul Ostrov;
                          - pe DN67 Târgu Jiu - Horezu - Rm.Vâlcea, DN7 Rm.Vâlcea - Călimănești - Schitul Ostrov.
    Acces feroviar: Cea mai apropiată gară este cea din Călimănești.

  
              
CAZARE: Sunt posibilităţi variate de cazare în Călimăneşti.
REPREZENTATIV: Schitul Ostrov este cea mai veche ctitorie monahală de maici din țară. A fost salvată, de nenumărate ori în istoria sa, de o icoană făcătoare de minuni. 
            Numele de Ostrov vine de la faptul că este construită pe un ostrov (insuliță) a Oltului, aproape de centrul oraşului - stațiune Călimăneşti.
ÎN APROPIERE: Schitul Ostrov se află la o distanță de: 4 km de Mănăstirea COZIA, 7 km de Mănăstirea TURNU, 25 km de Salina OCNELE MARI, 34 km de Mănăstirea GOVORA45 km de Mănăstirea DINTR-UN LEMN49 km de Mănăstirea SURPATELE55 km de Mănăstirea CURTEA DE ARGEȘ, 63 km   de Mănăstirea HOREZU (HUREZI)63 km de  Mănăstirea BISTRIŢA - Vâlcea,  68 km de Mănăstirea ARNOTA,  80 km de  Biserica romano-catolică SF. TREIME-Sibiu,  81 km de Catedrala “SFÂNTA TREIME”-Sibiu,   86 km de Mănăstirea POLOVRAGI,  87 km de Peștera POLOVRAGI.

DESCRIERE:                  Imagine de pe pod - în dreapta staţiunea Călimăneşti şi în stânga insula (Schitul Ostrov)            

   - Biserica Sfântului Schit Ostrov este ctitoria recunoscută a domnitorului Neagoe Basarab (1512-1521) şi a Doamnei Despina, soţia sa. După moartea lui Neagoe Basarab, Doamna Despina, care va mai trăi încă 33 de ani după moartea soţului său, se călugăreşte la Schitul Ostrov, sub numele de Platonida.  


   - Biserica este zidită pe locul unui mai vechi lăcaș. A fost sfințită nezugrăvită. Pictura a fost începută și executată în 1752 cu altarul și s-a terminat cu restul bisericii în 1760. În aceeași perioadă, pisania veche a fost înlocuită cu o pisanie în limba română, cu litere chirilice.



   - În biserică se află icoana făcătoare de minuni de la Ostrov: Maica Domnului cu Pruncul ("Odighitria"), icoană ce se spune că a fost găsită în pământ de un credincios aflat la ananghie. Se consideră că icoana protejează schitul, ea fiind cea care l-a salvat de la scufundare în timp ce Oltul ştergea totul în calea lui.
Icoana făcătoare de minuni

  - Din timpul lui Neagoe Basarab au rămas trei icoane: Sfântul Nicolae, Coborârea de pe cruce şi Sfântul Sava, toate de o mare valoare artistică, în prezent aflate în custodia Muzeului de Arta al României.   


  - O remarcă importantă în istoria schitului este că, la sfârșitul anilor “70, datorită lucrărilor de amenajare hidroelectrică a Oltului, insulița a fost înălțată cu circa 6 m, distrugându-se o faună seculară de fagi, stejari și brazi. S-a ridicat și biserca și s-au refăcut și anexele. Cu toate că s-au făcut replantări, existând acum circa 47 de specii de arbori și trandafiri, farmecul secular al arborilor și al plantelor seculare nu mai este.  


   - Întregul ansamblu insular este un frumos parc de agrement pentru vizitatorii staţiunii Călimăneşti-Căciulata care, pe lângă alte ”dotări”, reuneşte un număr de 47 de specii de arbori, arbuşti şi trandafiri.
  - "Mănăstirea este casa Domnului şi orice casă a lui Dumnezeu trebuie să arate frumos. Desigur, numai cu ajutorul bunului Dumnezeu, toate acestea arată frumos, fiindcă El, pe lângă munca pe care o depunem noi, are grijă de toate pentru a-şi face vădită prezenţa iubirii Sale în lume" maica Iuliana Morariu - Schitul Ostrov.

15 comentarii:

Marius Grigorie spunea...

Pentru conducerea Schitului Ostrov. Buna ziua si Doamne ajuta. La Dvs.la Manastire, ne putem caza la un sfarsit de saptamana, contra cost ? Multumesc frumos. Marius-Grigorie.

Unknown spunea...

E minunat O oaza de liniste .liniste sufleteasca Daca mi as dori un loc in care sa pot sta ACOLO AR FI Doamne ajuta

Unknown spunea...

Doamne ajuta,exista posibilitate de cazare în mănăstire?

Anonim spunea...

Maica Domnului ajuta-ne !

Gina Radna spunea...

Sant doamna catolica, maritata cu ofiter FRONT Salv,pamant si bani vesnic.

Gina Radna spunea...

Sa aiba si parintii sora si bunicii unchiul ca mine cu ai batrani si sarindarul la fel ca mine vesnic, sa ne moara dusmanii[chimie alimentara ANPCB Dublura OMEN]nerevizuibili permanenti[fisa de dispensarizare vesnic gr1, grav armata, sanatosi cu medicamente intregi stampila rmfb,cardiologie/ufo/neurologie/medicina sportiva,sa se implineasca toate cererile, noastre si sotul la fel.Multumim MAICA SFANTA! Cereasca.!..

Gina Radna spunea...

Sa aiba clinica tratamentul, cu pret cost calculatie unde paraclinic harta orara localitatea de 13 lumina sarpe folcloric organoleptic studiu de caz arhiva gratuit fisa, medicina o.s.i.m fief afaceri,calendar sinoptic viu telepatic advent joi,sa stie clinic,1980-vesnic.Sa stie ce este,frenologia mea vesnic.

Gina Radna spunea...

Sint maica mucenica stareta de Fecioare ortodoxe[manecute si felon]Violetaaccept ce-mi da[da],vesnic, sa-mi moara dusmanii din jurnalism.

Gina Radna spunea...

Pun semnaturile la I.C Frimu, si MUTATIA noastra Decizii pe Post definitive indispensabili,si semnaturile noastre Stat si locatie, sa aiba frenologia mea vesnic.Sa stie parintii informatica si medicina, sora romana unchiul, sotul ANPCB, bunicii regimul bbliotecii subiecte carti si sora bunicii, eu ANPCB,vesnic,fiesa retete tip folcloric vesnic.DOAMNE AJUTA 1900-vesnic.

Gina Radna spunea...

Sa fie toti cu ziarul lui DCN sa stie la zi ca mine definitiv,sa fie ale lor scurtlung metraje[da] eu cu restul ziarul M.O definitiv sa iau premiile inapoi Eminescu, Marin Preda, olimpiade, concursuri, carnavale, miss, Dragaica, banchet definitiv.Toate premiile sa mi le iau inapoi definitiv.Cred Doamne ajuta necredintei mele!...

Gina Radna spunea...

Sintem ,, Parti interesate Proces, Legale,, contra avize croitori, ospatari, mecanici, bucatari-reporteri partid, cofetari-patiseri-zidari.Sintem cu capetele, mainile Afierosite lui Timus, CAEN si Coza Nostra 1900-vesnic toti pomenitii Doamne ajuta necredinte noastre!...cu Juraminte de Tacere la fel etern.

Gina Radna spunea...

Sa aiba meseria mea frenologica de Breslasa Ucecom, taranii de 13 lumina tip sarpe folcloric organoleptic taranii sate 1980-vesnic,liber.

Gina Radna spunea...

Sa fie OIEKUMENIA mea Ordinul Roza Roz vesnic.

Gina Radna spunea...

Sintem Prototipuri advente 1948 Coresi-Amazoniene vesnic.

Gina Radna spunea...

Sa fie retarul meu chic cartea mea Tipic, de invatatura medicala tratamentele pret cost calculatie, unde afaceri fief,coleretic [toata informatia CIVITAS ,calcul]vesnic in Ostrov 1980-vesnic.Sa fie adevarul meu medical ce=am vrut[sunete].etern.Sa fie Arhiva mea la zetari gratuit cuvant sunet grafica stenodiacritic etern.