Translate

- sursă fotografii: ANCA FLOREA - Dincolo de aproape

Schitul Dragoslavele


SCHIT DE CĂLUGĂRI
ADRESA: com. Dragoslavele, jud. Argeș, România
TELEFON:  0248544464
MAIL: schitul_dragoslavele@yahoo.com
ANUL ÎNFIINȚĂRII:  Biserică - sfârșitul sec. al XVII-lea      Schit - 1929
HRAM: Sf. Mare Mucenic Gheorghe (23 aprilie)
MOAȘTE: Sfinții 40 de Mucenici, Sf. Ioan Iacob Hozevitul
CUM AJUNG:  Schitul Dragoslavele se află la o distanță de: 17 km de Câmpulung, 40 km de Bran, 51  km de Rașnov, 64 km de Brașov, 69 km de Pitești, 71 km de Targoviste, 176 km de București,  180 km de Sighișoara,  196 km de Onești.
     Acces rutier: - pe DN71 București - Târgoviște, DN72A Târgoviște - Voinești - dreapta DN73Dragoslavele - Schitul Dragoslavele;                
                            - pe DN73 Brașov - Râșnov - Bran - Fundata - Rucăr - Dragoslavele - Schitul Dragoslavele;
                    - pe DN67 Tg. Jiu - Rm. Vâlcea, DN73C Rm.Vâlcea - Curtea de Argeș - intersecție DN73 - Câmpulung - Dragoslavele - Schitul Dragoslavele;
                            - pe DN11 Bacău - Onești - Tg.Secuiesc - Brașov, DN73 - Dragoslavele - Schitul Dragoslavele;
                            - pe DN73 Pitești - Câmpulung - Valea Mare Prăvăț - Dragoslavele - Schitul Dragoslavele.
     Acces feroviar: Cea mai apropiată gară este cea din Câmpulung. Aici găsiți microbuze spre Dragoslavele.


CAZARE: Există variate oferte de cazare în zonele apropiate, zona Rucăr-Bran fiind una preponderant turistică. De asemenea se poate găsi cazare și în orașul Câmpulung.
REPREZENTATIV: Deşi satul Dragoslavele este o aşezare foarte veche, schitul de aici a fost înfiinţat relativ târziu, în anul 1929.
              Biserica este de origine maramureşeană, din lemn, construită de credincioşii din Borşa - Maramureş, construită în sec. al XVII-lea.Aceasta a fost adusă aici de la Predeal,  în anul 1949,  de către Patriarhul Justinian.
                   În anexele de la Dragoslavele, între 1950 şi 1960 a funcţionat o şcoală de cântăreţi.
ÎN APROPIERE: Schitul Dragoslavele se află la o distanță de: 8 km de Mausoleul MATEIAȘ13 km de  Mănăstirea NĂMĂIEȘTI,  16 km de Peștera DÂMBOVICIOARA,  26 km de Mănăstirea Cetățuia NEGRU VODĂ,  40 km de Castelul BRAN, 46 km de Schitul BRAN,  54 km de Cetatea  RÂȘNOV, 55 km de Peștera CETĂȚII (Fundata)56 km de Centrul de ECHITAȚIE Diana, 64 km de telecabina Poiana Brașov-Vf. POSTĂVARU66 km de Mănăstirea CURTEA DE ARGEȘ69 km de Cetățuia BRAȘOVULUI72 km   de Curtea Domnească Târgoviște,  81 km de Castelul CANTACUZINO,  81 km de telecabina Babele-Sfinxul-Platoul BUCEGI,  85 km de Biserica fortificată Prejmer, 88 km de Mănăstirea SINAIA, 88 km de Castelul PELEŞ97 km de Sinaia-COTA 1400(auto), 98 km de Muzeul Cinegetic POSADA, 99 km de Mănăstirea ÎNĂLȚAREA DOMNULUI-Cota 1000.

DESCRIERE: 
  - Schitul Dragoslavele a luat ființă în 1929, cu rol de reşedinţă patriarhală de odihnă pentru preoţimea musceleană. 
   - Biserica în jurul căreia se desfășoară viața schitului este veche din secolul al XVII-lea. Între  anii 1928 - 1929,  aceasta a fost mutată din Borşa Maramureşului la Predeal, unde a servit ca loc de rugăciune pentru tinerii străjeri iniţiaţi de Regele Carol al II-lea. Ulterior, în 1948, a fost adusă în Muscel, dezmembrată, la dorinţa Patriarhului Iustinian. Ajunsă la Dragoslavele, a fost reconstruită, pentru ca întregul complex să servească drept loc de odihnă şi cazare. A restaurant, din banii săi, zidurile care înconjurau parcul şi cele trei case existente şi a înfiinţat Schitul Dragoslavele, căruia i-a dăruit biserica, clădirile şi terenul aferent.



   - Acoperișul este impunător, cu o streașină largă și o turlă foarte înaltă, țuguiată, în stil maramureșan, ce servește și pe post de clopotniță.


   - Biserica este aşezată pe o fundaţie de bolovani de piatră, cu pereţii exteriori din grinzi de lemn.


   - Intrarea în biserică se face mai întâi printr-un cerdac construit pe partea sudică a bisericii, pe toată lungimea ei, și trecând apoi printr-o uşă masivă din lemn.


   - Micul lăcaș este format din altar, naos şi pronaos. În interior, se pot admira pereții pictaţi, din grinzi de lemn, catapeteasma şi stranele sculptate cu multă măiestrie, peste care timpul nu a ezitat să-şi lase amprenta.


   - Biserica a fost sfinţită la 21 august 1949. 

   - Dragoslavele a fost un loc mult îndrăgit de Patriarhul Justinian, un loc de odihnă și reculegere pentru acesta. În anul 1959, Patriarhul Justinian a fost trimis la Schitul Dragoslavele şi obligat să stea aici timp de câteva luni, în urma protestelor sale faţă de măsurile abusive ale regimului comunist de a desfiinţa mănăstirile. Între anii 1950-1960, în cadrul aşezământului a funcţionat o şcoală de cântăreţi bisericeşti, care nu mai există în prezent.


   - Ne încântă ochiul și amenajarea peisagistică care datează din anul 1925. În perioada postbelică, arborii existenţi au fost defrişaţi, în parte doborâţi de furtună, creându-se, în locul acestora, o plantaţie de pomi fructiferi. De asemenea, din dotările parcului se poate menţiona şi existenţa unui pavilion din lemn de mesteacăn.

 

   - Schitul, o amenajare peisagistică integrată ansamblului de clădiri, a fost edificat după 1925 în stilul arhitecturii naţionale. Începând din 1929, devine reședința de vară a Patriarhului României, un loc plin de căldură și liniște. Peisajul blând, pădurea, bolțile de trandafiri, dau locului un aer aparte, de liniște deplină.

Un comentariu:

Unknown spunea...

Da , am fost acolo. Este un loc binecuvantat de Dumnezeu. Am cunoscut Schitul și în urmă cu 10 ani,însă am vazut cum arată acum, e super, iar slujbele și Cuvântul de Învățătură al Părintelui Arhimandrit Pavel Toderiță,îți umplu sufletul de bucurie. S-au făcut o mulțime de lucruri frumoase, a fost înnoit așezământul din temelii. cred că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a făcut o alegere bună
. Dumnezeu să-l ajaute pe Patriarhul României, pe părintele Pavel și pe toți ostenitorii,donatorii și binefăcătorii acestui locaș.