Translate

- sursă fotografii: ANCA FLOREA - Dincolo de aproape

Peştera Poarta lui Ionele



LOCALIZARE: Munţii Apuseni, com. Gârda de Sus, jud. Alba, România
VECHIME: Teoretic, peştera Poarta lui Ionele a fost descoperită în 1857 de către J.Vass, după care cercetată în 1921 de către speologul român Emil Racoviţă.

CUM AJUNG: Peștera Poarta lui Ionele se află la o distanță de: 2,5 km de DN75 (Gârda de Sus), 10 km de Arieșeni, 18 km de Albac, 34 km de Câmpeni, 87 km de Cluj-Napoca, 113 km de Alba Iulia, 121 km de Deva, 127 km  de Oradea, 127 km   de Sebeș, 191 km de Sibiu, 193 km de Târgu Mureș.
     Acces rutier: - pe DN15 Târgu Mureș - Turda, DN75 Turda - Câmpeni - Albac - Gârda de Sus, DJ750 - dreapta spre Cheile Ordâncușei - Peștera Poarta lui Ionele;
           - pe DN1 Cluj-Napoca - Gilău, DJ107P Gilău - intersecție DN1R Poiana Horea - Albac, DN75 Albac - Gârda de Sus, DJ750 - dreapta spre Cheile Ordâncușei - Peștera Poarta lui Ionele;
              - pe DN1/A1 Sibiu - Sebeș - A1 Alba Iulia, DN74 Alba Iulia - Abrud, DN74A Abrud - Vârși, DN75 Vârși - Câmpeni - Albac - Gârda de Sus, DJ750 - dreapta spre Cheile Ordâncușei - Peștera Poarta lui Ionele;
              - pe DN76 Deva - Brad, DN74 Brad -Abrud, DN74A Abrud -Vârși, DN75 Vârși -Câmpeni -Albac - Gârda de Sus, DJ750 - dreapta spre Cheile Ordâncușei - Peștera Poarta lui Ionele;
             - pe DN76 Oradea -Beiuș -Ștei, DN75 Ștei - Nucet -Arieșeni -Gârda de Sus, DJ750 - dreapta spre Cheile Ordâncușei - Peștera Poarta lui Ionele.
                    * Din Gârda de Sus se poate urma DJ750 dreapta pe la Peștera lui Ionele, Cheile Ordâncușei (zonă super frumoasă) și se continuă până în Ghețari (17-18 km) – Peștera Scărișoara - Drumul este asfaltat.
     Acces feroviar: Cea mai apropiată gară este cea din Ștei.


PROGRAM DE VIZITĂ:  Zilnic: 1000 - 1800                                    
TARIFE VIZITĂ:   -  adulți: 10 lei         -  elevi, studenți: 7 lei
                                 * Intrarea în peșteră se realizează în grupuri însoțite de un ghid.
                                                                                     
CARACTERISTICI Peșteră:    ALTITUDINE: 810 m              Deschidere INTRARE: 15 m diametru    
                                                    LUNGIME: 324 m dintre care doar 131 m accesibili publicului
CAZARE: Cazare se găsește în comuna Gârda de Sus, în împrejurimi, zona fiind una preponderent turistică.
REPREZENTATIV: Peștera a fost amenajată pentru circuitul turistic în 1989. În 1999, a fost declarată monument al naturii şi inclusă pe lista ariilor protejate din România.
               Galeria principală este stăbătută de un râu subteran cu debit variabil. Râul seacă vara sau atinge 1m3/s în perioada ploilor și dezghețului.
             ! Este indicat să avem la noi o bluză mai groasă, în peșteră temperatura este de doar câteva grade. De asemenea, este recomandat a se avea în vedere faptul că drumul/scările pot fi alunecoase, ceea ce necesită o încălțăminte mai fixă pe picior.
ÎN APROPIERE: Peștera Poarta lui Ionele se află la o distanță de: 10 km (prin Dobrești) sau 16  km (prin Cheile Ordâncușei) de Peștera (Ghețar) SCĂRIȘOARA16 km de Cascada VÂRCIOROG.

DESCRIERE:  
   - Lângă peştera Poarta lui Ionele, există o grotă numită Corobana lui Girtău. Aici aveți la dispoziție un grătar, mese și bănci pentru a va bucura de un picnic în mijlocul naturii. La baza punctului de acces, este casa de bilete. Când se formează un grup, un ghid te însoţeşte şi îţi dă detalii despre peşteră și legendele locale.


   - Accesul spre peşteră se face pe o potecă amenajată ce urcă lejer cca. o sută de metri până la intrare, permițând turiștilor să admire peisajele etajate de-a lungul celor 140 de trepte. Poteca de acces a fost realizată în 2011, când s-a introdus şi ilumintul peşterii. 


   - Intrarea are un aspect monumental, cu peste 15 metri înălţime, de formă ogivală. Această deschidere constituie elementul cel mai spectaculos al peşterii. 


   - Odată ce treci de intrare, galeria se strâmtorează pe parcurs şi urcă în trepte. Pereții, din calcar, par a fi chituiți.


   - Deși Peștera Poarta lui Ionele nu este o peşteră mare, are o lungime de 324 m, dintre care doar 131 m accesibili publicului spre vizitare, ea impresionează prin înălţimea galeriei, care, pe alocuri, depăşeşte 30 de metri. 


  - Găsim şi câteva formaţiuni modeste, stalactite, stalagmite, scurgeri parietale.  


   - Ultima porţiune este inaccesibilă, fiind închisă pentru a proteja coloniile de lilieci ce trăiesc aici, o specie de lilieci cu aripi lungi.

    - Drumul de întoarcere spre ieșirea din peșteră pare chiar mai spectaculos față de cel admirat la venire.


   - Numele peşterii este dat de legenda conform căreia aici a fost prins un haiduc, pe numele său Ionele. 
   - În vremuri ploioase, în peșteră, un lac subteran, temporar, își face apariția. 

Un comentariu:

Cristina spunea...

Grija la taietorul de bilete de intrare... Am fost vineri pe acolo, am cerut zece bilete de adulti, el ne-a dat zece bilete, le-am numarat dar nu le-am verificat. Ce credeti? Erau 4 de adulti si 6 de copii. Restul l-a bagat in buzunar, ne-am gandit.

Da' de unde :) Nu doar restul, am dedus mai pe urma, ci probabil inca cel putin 60%, pentru ca seriile biletelor n-au fost mai mult de doua consecutive:

AB0003185
AB0003186
AB0003192
AB0003195
AB0050159
AB0050160
AB0050164
AB0050166
AB0050175
AB0050176

Cel mai probabil omul ia banii si nu da biletul celui care il cumpara.

Si colac peste pupaza, omul s-a rugat la plecare de noi sa-l luam o bucata de drum cu noi cu masinile. Ceea ce am si facut, caci oamenii buni incap oricati, nu?...