Translate

- sursă fotografii: ANCA FLOREA - Dincolo de aproape

Castelul Peleş


LOCALIZARE: str. Peleşului nr. 2, Sinaia, jud. Prahova, România
TELEFON: 0244.310.918; 0244.311.496             Fax: 0244-312.416 
ANUL CONSTRUCŢIEI:  Între anii 1873 și 1914
CUM AJUNG: Stațiunea Sinaia se află la o distanță de: 7 km de Bușteni, 20 km de Predeal, 40 km de Râșnov, 40 km de Brașov, 50 km de Bran, 51 km de Poiana Brașov, 59 km de Ploiești, 82 km de Cheia, 114 km de București.

      Acces rutier: - pe DN1/A1 București - Ploiești - Câmpina - Sinaia - Castelul Peleş;     
                            - pe DN1 Cluj-Napoca - Alba Iulia - Sibiu - Făgăraș - Brașov - Predeal Sinaia Castelul Peleş;
                            - pe DN7 București - Tărtășești, DN71 Tărtășești - Târgoviște - Sinaia Castelul Peleş;
                            - pe DN73A Râșnov - Predeal, DN1 Predeal - Sinaia Castelul Peleş.                             
      Acces feroviar: Cea mai apropiată gară este cea din Sinaia.


PROGRAM VIZITARE:
           - 
Program de vară (14 Mai – 15 Septembrie):
                          Luni: închis            Marţi: 11.00 – 16.15          Miercuri – Duminică: 09.15 – 16.15
           - Program de iarnă (16 Septembrie – 15 Mai) – Peleş şi Pelişor  - 
                          Luni, Marţi – închis        Miercuri 11.15 – 16.15        Joi – Duminica 09.15 – 16.15 
            În perioada 3 nov – 2 dec 2014 muzeele Peleș și Pelișor vor fi ÎNCHISE pentru lucrări de conservare.
                   Fotografierea sau filmarea în interiorul castelelor este permisă doar după plata unei taxe. 
TARIFE VIZITARE: 
       Expoziţia de bază: Parter – 45 min        ! Ultimul grup intră la ora 16:15
                                     Adulţi – 20 lei       Pensionari – 10 lei       Elevi, studenţi – 5 lei

       Tur Optional I: Parter + Etaj I – 1h 15min       !Ultimul grup intra la ora 15:15
                                Adulţi – 50 lei       Pensionari – 25 lei      Elevi, studenţi – 12,5 lei

       Tur Optional II: Parter + Etaj I + Etaj II– 2h       !Ultimul grup intra la ora 15:00
                                  Adulţi – 70 lei       Pensionari – 35 lei       Elevi, studenţi – 17,5 lei
         !!!Turul Opțional II este indisponibil până la data de 31 decembrie 2014 din motive de conservare.

       Tarife vizitare Castelul Pelisor:         !Ultima intrare la ora 16:15
                                   Adulţi – 20 lei        Pensionari – 10 lei        Elevi, studenţi – 5 lei

       Tarife vizitare Castelul Peles + Pelisor:  Peles-Parter + Pelisor-Complet – 2h     !Ultima intrare la ora 16:15
                                  Adulţi – 30 lei

CAZARE: Sinaia, fiind o staţiune turistică, sunt posibilităţi de cazare variate, atât în ceea ce privesc condiţiile cât şi preţurile. E cel mai  bine să aveţi o rezervare făcută înainte de a porni la drum.
REPREZENTATIV: Castelul Peleș este considerat cel mai important ansamblu arhitectonic de tip istorist din România, având caracter de unicat și  prin valoarea sa istorică şi artistică, rămâne unul dintre cele mai importante şi frumoase monumente din Europa.
                     Castelul avea dotări foarte moderne pentru epoca în care a fost construit. De exemplu, plafonul de sticlă al holului de onoare este mobil, putând fi acționat de un motor electric. Este primul castel electrificat în întregime din Europa şi era dotat cu lift interior, aspirator şi încălzire centrală (încă din 1883)Uzina electrică proprie era amplasată pe malul pârâului Peleş.
                     Aici s-a născut, în 1893, viitorul rege Carol al II-lea (1930 - 1940), primul rege al dinastiei născut pe pământ românesc și primul botezat în religia ortodoxă. În 1921, la Foișor, s-a născut fiul său, regale Mihai I.
ÎN APROPIERE: Castelul Peleș se află la o distanță de:  1 km de Mănăstirea SINAIA,  8 km de Sinaia-COTA 1400 (auto),  10 km de Castelul CANTACUZINO,  11 km de telecabina BABELE - SFINXUL - Platoul Bucegi,  12 km de Mănăstirea ÎNĂLȚAREA DOMNULUI-Cota100012 km de Muzeul Cinegetic POSADA, 43 km de Cetatea RÂȘNOV, 44 km de Peștera CETĂȚII (Fundata), 46 km de Cetățuia BRAȘOVULUI48 km de Castelul BRAN56 km de Schitul BRAN52 km de telecabina Poiana Brașov-Vf. Postăvaru60 km de Cetatea țărănească PREJMER70 km de Salina SLĂNIC PRAHOVA73 km de Peștera DÂMBOVICIOARA79 km de Centrul de ECHITAȚIE Diana, 81 km de Mănăstirea CHEIA, 88 km de Schitul DRAGOSLAVELE, 89 km de  Mănăstirea SUZANA90 km de Mănăstirea Cetățuia NEGRU VODĂ96 km de Mausoleul de la MATEIAȘ100 km de Mănăstirea NĂMĂIEȘTI

DESCRIERE:
   - Castelul Peleş, reşedinţa de vară a primului cuplu regal al României, regele Carol I (1866-1914) şi regina Elisabeta, a fost construit între 1873 și 1914, la dorința suveranului, după planurile arhitecților Johannes Schultz şi Karel Liman. 

   - Edificiul a fost decorat de celebrii creatori, J.D.Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Bernhard Ludwig din Viena.


   - Principele Carol I, ales domn al României în 1866, vizitează pentru prima dată Sinaia în luna august a acelui an, rămânând încântat de frumusețea respectivelor locuri. Pe vremea aceea, Sinaia era un mic sat de munte, numit Podul Neagului. Domnitorul hotărăște construirea unui castel într-un loc retras și pitoresc: Piatra Arsă. Câțiva ani mai târziu, în 1872, el cumpără terenul (1000 de pogoane), iar lucrările încep în 1873. Mai întâi, lucrătorii au depus eforturi pentru a stăpâni elementele capricioase ale naturii, cum ar fi cursurile subterane de apă sau alunecările de teren.

   - Celor 300 de muncitori care au lucrat aici le-au trebuit doi ani pentru terminarea amenajărilor; în tot acest timp, domnitorul a supravegheat personal, în detaliu, lucrările. În 1875 se pune piatra de temelie a castelului, sub care sunt îngropate câteva zeci de monede de aur de 20 de lei, primele monede românești cu chipul lui Carol I.


   - În 1883 are loc inaugurarea oficială a Peleșului, pe care domnitorul l-a văzut ca pe un „sediu” al noii dinastii. Iar așezarea sa pe Valea Prahovei nu era întâmplătoare. Nu departe, la Predeal, era pe vremea aceea granița României cu Austro Ungaria. Însă, în viitor, după unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat, castelul se va găsi chiar în inima țării.
   - Peleșul va căpăta apoi o tot mai mare importanță, devenind reședința de vară a familiei regale române, care petrecea aici destul de multă vreme, de obicei din mai până în noiembrie. 


  - Pe lângă castel au fost construite Pelișorul, Corpul de Gardă, Economatul, Casa de Vânătoare Foișor, Grajdurile, Uzina Electrică și Vila Șipot. 

   - Castelul a fost construit din lemn, piatră, cărămidă şi marmură şi are peste 160 de camere. Stilul predominant este cel al Renasterii Germane însă se pot identifica şi elemente ale stilurilor Renascentist Italian, Gotic, Baroc German şi Francez Rococo.


   - Castelul Peleş este înconjurat de şapte terase decorate cu statui (aparţinând sculptorului Italian Romanelli), fântăni sculptate în piatră, vase ornamentale şi marmură de Carara. Arhitectii au utilizat din abundenţă decoraţiunile din lemn atât la exterior cât şi în interiorul castelului şi acest lucru oferă un aspect cu totul special clădirii.



   - Castelul are 170 de încăperi, din care doar 10 sunt accesibile turiştilor şi adăposteşte mai multe colecţii valoroase de picturi, sculpturi, armuri, covoare, mobilă, tapiserii, statuete, obiecte de ceramică, elemente de veselă din aur, argint şi porţelan, vitralii.


   - Camerele din circuitul turistic poartă denumiri sugestive cum ar fi: Sala Maură, Salonul Florentin, Sala Coloanelor, Sala de Concerte şi Sala Armelor. Biblioteca regală îi atrage în special pe cei pasionaţi de cărţi rare, având coperţi din piele gravate cu litere de aur, dar şi datorită uşii secrete care se află în spatele unui raft cu cărţi.
Se mai pot vizita în castelul Peleş: Sala de muzică, Sala Florentină, Sala de teatru - cu peste 60 de locuri şi lojă regala.
La etajul I se află Sala de Concerte, Apartamentul Imperial, Sala de Consilii, Cabinetul de lucru, Sufrageria şi Salonul turcesc.
   - Vitraliile Castelului Peleş au fost cumpărate şi montate între 1883 şi 1914, cele mai multe fiind aduse din Elveţia şi Germania, piese datând din secolele XV şi XVII. 

Statuia regelui Carol I

   - Castelul va rămâne reședință a familiei regale până în 1948, când este confiscat de regimul comunist.
   - Castelul a fost declarat muzeu în 1953. În ultimii ani ai regimului comunist, între 1975 - 1990, Nicolae Ceauşescu  a ordonat închiderea domeniului pentru public. Singurele persoane acceptate în acest domeniu au fost cele de întreținere, militare și personalul de pază. Întreaga zonă a fost declarată o zonă de interes protocolar.

Imagine laterală

   - O poveste care circula în anii ‘80 spunea ca soții Ceaușescu ar fi dorit să-și stabilească o reședință de protocol la Peleș (clădirea a fost închisă publicului între 1975 – 1990). 
   - Cunoscându-se faptul că aceștia aveau mania de a ordona tot felul de demolări și schimbări, muzeografii i-au speriat spunându-le că în interiorul Castelului este o ciupercă ce atacă elementele din lemn și este foarte dăunătoare omului. În fapt, adevărul este că o ciupercă atacase grinzile clădirii din cauza umezelii și a neaerisirii. Din acest motiv au demarat lucrările de restaurare, fiind înlocuită structura de rezistență din holul de onoare și din sufrageria de la parter. Prudenți, soții Ceaușescu au petrecut o singură noapte la Castel, dormind în Foișor.


   - După Revoluţia din decembrie 1989, Castelul Peleș și Pelișorul au fost reintegrate în circuitul turistic. În 2006, guvernul roman a anunțat retrocedarea castelului fostului rege Mihai I de România. Retrocedarea efectivă s-a realizat la data de 20 februarie 2007. Deși se află în proprietatea privată a Casei Regale, Regele Mihai a decis să păstreze în continuare calitatea de muzeu a castelului, lăsându-l în circuitul turistic.

Statuia din bronz a reginei Elisabeta realizată de Oscar Späthe, amplasată aici în 1933, 
aflată pe terasa de est.

   - Dacă doriţi să vizitaţi şi în interior Castelul Peleş trebuie să ştiţi că cel mai scurt tur al  Castelului durează 45 de minute şi dacă luaţi în considerare şi vizitarea teraselor plus achiziţionarea biletelor, depăşiţi, cu siguranţă, o ora.  
   - După Castelul Bran, Peleșul este considerat al doilea muzeu din țară căutat de turiști 

2 comentarii:

Anonim spunea...

Da este cu siguranta un loc deosebit, pacat ca drumul pana acolo lasa de dorit. Pacat iarasi ca nu reusim sa scapam de sacalii care te intampina de la poarta , cu bilete la "reducere" (15 roni x vizita parter cu bilet de student,bilete care circulau de n ori prin mana Hotilor)bani cu care se putea reface drumul si parcul ,marcaje,indicatoare,etc. Merita vazut si promovat in continuare !

Anonim spunea...

Waw, asta da informatiie valoroasa!

Look into my web blog ... anunturi