Translate

- sursă fotografii: ANCA FLOREA - Dincolo de aproape

Salina Slănic Prahova - Mina Unirea


LOCALIZARE:  Str. Salinei nr.1, loc. Slănic Prahova, jud. Prahova, ROMÂNIA
TELEFON: 244.240.994               Fax: 0244.240.997
ANUL DESCHIDERII: Mina Unirea a fost deschisă în anul 1943, fiind exploatată până în anul 1972 când a fost oferită spre vizită publicului larg.
CUM AJUNG: Salina Slănic Prahova este situată la o distanță de:  38 km de Ploiești, 64 km de Sinaia, 84 km de Târgoviște, 88 km de Brașov (DN1A), 98 km de București, 99 km de Buzău,
    Acces rutier: - pe DN1/A3 București - Ploiești, DJ102 Ploiești - Plopeni - Slanic - Salina Slanic Prahova;
                          - pe DN1B Buzău - Mizil - Bucov - Boldești-Scăieni, DJ217 Zamfira, DJ102 Dumbrăvești -Slanic - Salina Slanic Prahova;
                           - pe DN1A Brașov - Teișani, DJ100N Teișasani - Slanic - Salina Slanic Prahova;
                           - pe DN1 Sinaia - Câmpina, DJ214 Câmpina - Ostrovu, DJ101T Ostrovu -Vărbilău, DJ102 Vărbilău - Slanic - Salina Slanic Prahova.
    Acces feroviar: Cea mai apropiată gară este cea din Slănic. Fiind o gară mică, poate fi luată în calcul și varianta de a ajunge până în gara Ploiești, putând fi luate apoi autobusele până la Slănic.


PROGRAM DE VIZITĂ: Valabil din 1 octombrie 2014:
      - Luni - Vineri:            7301400 (1300 ultimul transport către subteran; 1400 ultimul transport din subteran)
     - Sâmbătă - Duminică:  8001530 (1430 ultimul transport către subteran; 1530 ultimul transport din subteran)
         *Transportul turiștilor în/ din Salina Slănic Prahova se face cu microbuze la intervale de 30 min.

TARIFE VIZITĂ:
      Vizitatori în regim normal:           -  adulţi: 18 lei/zi/pers.                    - pensionari: 16 lei/zi/pers.
 - copii peste 3 ani, elevi, studenţi (până la 25 ani), persoane cu handicap:  9 lei/zi/pers.
                       - copii mai mici de 3 ani: gratuit (cu recomandare medicală)

     Grupuri de minim 30 persoane:     - adulţi: 16 lei/zi/pers.                       - pensionari: 14 lei/zi/pers.
                       - copii peste 3 ani, elevi, studenţi (până la 25 ani), persoane cu handicap:   8 lei/zi/pers.

      Vizitatori cu
abonament pt.7 zile: - adulţi: 115 lei/7 zile/pers.               - pensionari: 98 lei/7 zile/pers.
                       - copii peste 3 ani, elevi, studenţi (până la 25 ani), persoane cu handicap: 58 lei/7 zile/pers.
ALTE TARIFE:     - Taxa foto: 6 lei          - Taxa video: 12 lei
               - Loc de joaca: 10 lei/30 min        - Tenis de masa: 4 lei/30 min.       – Biliard: 5 lei/30 min.
               - Karturi: de 1 loc: 9 Lei/15 min ; 15 Lei/30 min       - Karturi: de 2 locuri: 12 Lei/15 min ; 20 Lei/30 min

CARACTERISTICI SALINĂ:  TEMPERATURĂ: cca.120C             UMIDITATE: cca. 60%
                                                    ADÂNCIME: 208 m                          SUPRAFAȚĂ: 53.000 m2
CAZARE: Cazare se găsește (ofertă destul de variată) în stațiunea Slănic Prahova
REPREZENTATIV: Salina Slănic Prahova (Mina Unirea) este cunoscută drept cea mai mare salină din Europa. Salina se află în stațiunea balneoclimaterică Slănic Prahova, situată între văile Prahovei și Teleajenului, la o altitudine de 400 m.
                Situate deasupra Minei Unirea se află încă două mine, unde publicul larg nu are acces: mina Mihai și mina Carol. Mina Mihai este rezervată în exclusivitate concursurilor internaționale de microaeromodele.
                  Salinei îi este caracteristic un microclimat constant, cu conținut de aerosoli salini, cu efecte terapeutice asupra sănătăţii. Astfel, amenajările au avut drept scop atât partea de agrement cât şi cea a tratamentului terapeutic. Aici puteți urma cure pentru astm bronșic, bronșită asmatiformă, sinuzită, afecțiuni ale sistemului nervos și chiar insuficiență cardiacă.
ÎN APROPIERE: Salina Slănic Prahova se află la o distanță de: 34 km de Mănăstirea SUZANA, 41 km de Mănăstirea CHEIA, 58 km de Muzeul Cinegetic POSADA, 69 km de Mănăstirea SINAIA, 70 km de Castelul PELEŞ, 74 km de Mănăstirea ÎNĂLȚAREA DOMNULUI-Cota 100076 km de telecabina Babele-Sfinxul-Platoul BUCEGI, 76 km de Castelul CANTACUZINO, 78 km de Sinaia-COTA 1400, 84 km de  Curtea Domnească Târgoviște, 92 km de Cetățuia BRAȘOVULUI, 94 km de Biserica Sf. Bartolomeu-Brașov, 97 km de Mănăstirea SITARU (Balamuci) .

DESCRIERE: 
   - Exploatarea zăcământului de sare de la Salina Slănic Prahova este efectuată de peste trei secole, aceasta fiind cea mai recentă ca atestare documentară. Începuturile istoriei salinei datează din jurul anului 1685, an în care spătarul Mihail Cantacuzino a realizat că în regiunea Slănic Prahova există un zăcământ de sare şi astfel, vrând să deschidă o mină, a cumpărat moşia Slănic. 


   - În ceea ce privește Salina Slănic Prahova  - Mina Unirea - unică prin dimensiuni în țară și în Europa, este formată din 14 camere, în formă de trapez, având o deschidere la bază de 32 m și o înălțime de 45 m. Accesul în mină se realizează cu două lifturi, ce asigură transportul vizitatorilor pe verticală între subteran și suprafață.


   - Circuitul turistic parcurge un traseu care permite evidenţierea unor elemente spaţiale de interes turistic în structura internă a masivului de sare, reprezentate prin cute cu dezvoltare pe zeci de metri (marcate prin alternanţe de benzi divers colorate, cu nuanţe de gri şi alb) şi prin puritatea deosebită a sării.


   - De-a lungul timpului, salina a suferit varii deteriorări datorită infiltrațiilor cu apă, fapt pentru care veți observa tavanul protejat cu lemn. Pe pereti se poate observa cu usurință stratificarea sării de culoare albă sau vineție. 


   - Turiștii mai pot admira statuile lui Decebal și Traian, sculptate în sare, de artistul Iustin Năstase. Sculpturile se află într-o sală imensă, numită sala Genezei. 


   - În incinta salinei sunt amenajate terenuri pentru forbal, volei și handbal. Locul este folosit adesea pentru diferite competiții artistice, antrenamentele loturilor sportive și evenimente cinematografice. Din salină vă puteți procura suveniruri și aveți posibilitatea de a lua masa în spații special amenajate.   - În mină mai găsim diferite alte sculpturi deosebite.      - Turiștii mai pot admira și o expoziție de flori de mină și chihlimbar.    - Aerajul se face pe cale naturală, temperatura de 120fiind constantă tot timpul anului iar compoziția aerului din mină este bogată în ioni de natriu cu efecte ameliorative și profilactice spectaculoase în toată gama deficiențelor și maladiilor respiratorii. Sanatoriul amenajat aici are 50 de locuri și un tratament de doua săptămâni este suficient pentru pacienții cu probleme pulmonare.