Translate

- sursă fotografii: ANCA FLOREA - Dincolo de aproape

Cetățuia Brașovului


CETATE MEDIEVALĂ
- (cunoscută și sub denumirea de CETĂȚUIA DE PE STRAJA)
LOCALIZARE: Str. Dealul Cetății nr.5,  Brașov, România
TELEFON: 0268.417.617; 0268.417.614 (restaurantul din interiorul Cetății)
ANUL CONSTRUCȚIEI:  sec. XIV-XV (atestată prima dată în 1580)

CUM AJUNG: Cetățuia Brașovului se află la o distanță de: 14 km de Poiana Brașov, 16 km de Râșnov, 45 km de Sinaia, 59 km de Târgu Secuiesc, 66 km de Făgăraș,  107 km de Ploiești, 114 km de Sighișoara,  139 km de Sibiu, 157 km de Buzău, 178 km de București (A3).
       Acces rutier: - pe A1 București - Ploiești, DN1 Ploiești - Câmpina - Sinaia - Brașov - Cetățuia Brașovului;
                             - pe DN13 Târgu Mureș - Sighișoara - Rupea - Brașov - Cetățuia Brașovului;
                             - pe DN1 Sebeș - Sibiu – Făgăraș - Brașov - Cetățuia Brașovului;
                             - pe DN10 Buzău - Nehoiu - Prejmer - DN11 -Brașov - Cetățuia Brașovului;
                             - pe DN11 Onești - Tg. Secuiesc - Brașov - Cetățuia Brașovului;
                             - pe DN65 Craiova - Pitești, DN73 Pitești - RâșnovBrașov - Cetățuia Brașovului;
                             - pe DN12 Miercurea Ciuc - Sfântu Gheorghe - Chichiș, DN11 Brașov -Cetățuia Brașovului.
       Acces feroviar: Cea mai apropiată gară este cea din orașul Brașov.

       

TARIFE:  Intrarea este liberă.      
CAZARE: Se găsește cazare în orașul Brașov, la poalele Cetățuii, în Poiana Brașov  cât și în împrejurimi, zona fiind una preponderant turistică.
REPREZENTATIV: A nu se face confuzie între Cetatea Brașovului (vechea cetate peste care se întinde o parte a orașului Brașov de astăzi) și Cetățuia Brașovului (cetatea aflată pe dealul Cetății, în trecut dealul Straja).
                    Cetățuia a fost refăcută la mijlocul sec. al XVI-lea, înfațișare pe care și-a  păstrat-o până astăzi.
                   De-a lungul timpului, cetățuia a avut diverse destinaţii, printre care şi cele de garnizoană militară și de închisoare. În prezent, zidurile vechi adăpostesc un restaurant.
ÎN APROPIERE: Cetățuia Brașovului se află la o distanță de:  15 km de telecabina Poiana Brașov -Vf. POSTĂVARU, 18 km de Cetatea RÂȘNOV, 19 km de Cetatea țărănească PREJMER20 km de Peștera CETĂȚII (Fundata), 24 km de Centrul de ECHITAȚIE Diana, 29 km de Castelul BRAN, 36 km de Schitul BRAN, 39 km   de Castelul CANTACUZINO, 39 km de telecabina BABELE-SFINXUL-Platoul Bucegi, 46 km de Mănăstirea SINAIA46 km de Castelul PELEŞ51 km de Mănăstirea CHEIA55 km de Sinaia-COTA 1400(auto), 56 km  de Muzeul Cinegetic POSADA 57 km de Mănăstirea  ÎNĂLȚAREA DOMNULUI-Cota 1000, 59 km de  Mănăstirea SUZANA, 65 km   de Peștera DÂMBOVICIOARA,  67 km de Cetatea RUPEA,  67 km de Cetatea FĂGĂRAȘ,  69 km de  Schitul DRAGOSLAVELE76 km de Mausoleul MATEIAȘ81 km de Mănăstirea NĂMĂIEȘTI92 km de Salina SLĂNIC PRAHOVA94 km de Mănăstirea Cetățuia NEGRU VODĂ, 98 km de Mănăstirea BRÂNCOVEANU (Sâmbăta de Sus).

DESCRIERE: 
   - La începutul sec. al XV-lea, în primăvara anului 152, pe dealul numit în vechime Straja (astăzi Dealul Cetății), departe de zidurile Cetăţii Brașovului, se găsea un turn de veghe în formă de potcoavă care constituie şi azi nucleul edificiului. Poziţia sa permitea supravegherea până departe a întregii zone de răsărit. 


   - Cu trecerea timpului, extinderea construcţiei i-a făcut pe localnici să-i spună Cetăţuia. În anul 1524, turnului i se adaugă un bastion flancat de alte patru turnuri. Însă, acest punct fortificat, construit din lemn, nu a supravieţuit, cinci ani mai târziu, atacului lui Petru Rareş. După un sfert de veac, fortificaţia este reconstruită, dar, de această dată, se ridică ziduri de piatră, se sapă şanţuri de apărare, iar turnului central îi este adăugat trei turnuri de artilerie de mici dimensiuni, sub forma unor bastioane. Totodată, se realizează împrejmuirea cu ziduri a părţii fortificate a Cetăţuii Braşovului.

   - Cetățuia prezintă un plan patrulater, neregulat având o suprafaţă de cca. 150 x 170 m. 
   - Intrarea în Cetate se face prin turnul porţii, numit ulterior, în amintirea vizitei împărătesei Carolina din 1817, Karolinentor. În ciuda unei inscripţii moderne - „1580" - construcţia este contemporană cu incinta exterioară (cca. 1630). Ea este marcată la nivelul superior de guri pentru păcură şi goluri de tragere în formă de gaură de cheie.


   - Odată trecuți prin poarta de intrare, pășim într-un spațiu  luminos, cuprins între zidurile albe ale cetățuii propriu-zise și zidul de apărare. 

   - Turnul în formă de potcoavă, ce reprezintă nucleul construcției, este zidit din piatră brută, grosimea zidului măsurând cca. 210 cm la primele două niveluri şi se încheie cu o zidărie din piatră şi cărămidă la ultimul nivel. 

   - Turnul delimitează o curte interioară înconjurată de galerii de lemn dispuse pe două niveluri. În centrul curţii se află o fântână, săpată în anul 1627, cu o adâncime de 81 de metri. În zidul turnului remarcăm golurile de tragere de odinioară, zidite ulterior, iar pe faţada exterioară o gură de păcură care s-a mai păstrat din şirul care înconjura odinioară nivelul superior al construcţiei.

Imagine din interiorul Turnului Central
 


   - Clădirile alipite în interior datează probabil din perioada dominaţiei habsburgice (după 1688) ele servind în secolul al XVIII-lea drept cazărmi.


   - Cele patru bastioane relativ mici, parte din zidul de apărare, dispuse pe colţurile incintei, sunt dotate cu cazemate (locaşuri boltite în interiorul bastioanelor servind ca amplasamente de tragere cu tunuri) caracterizate de câte o gură de tragere pentru tunuri pe fiecare dintre flancuri. 



   - Câte un turnuleţ de veghe de plan circular marchează vârful bastioanelor. Muchiile ascuţite ale acestora sunt evidenţiate cu blocuri de piatră şlefuită. În zidul bastionului nordic au fost încastrate două plăci de piatră. Atât bastioanele cât şi curtinele sunt crenelate.


   - De pe marginea zidului de apărare, se poate admira Brașovul, în toată splendoarea lui. 

Brașov - orașul vechi


              Terasa restaurantului din interiorul cetății, aflată pe unul dintre cele patru bastioane

   - Pierzându-și din importanță, în sec. al XVII-lea, Cetățuia Brașovului a slujit drept depozit și mai apoi cazarmă a plăieșilor. De aceea, într-o vreme, dealul s-a numit Dealul Plăieșilor. Din sec. al XVIII-lea până în 1954, a servit și drept închisoare și apoi depozit pentru Arhivele Statului Brașov, până în 1975, pentru ca din 1981, după o amplă restaurare, să devină un complex turistic cu specific medieval.

2 comentarii:

Nicu spunea...

Totul minunat. Felicitări!

. spunea...

Mulțumesc pentru tot Dr. Ellen! După ce te-am contactat pentru a mă ajuta să nu mai divorțez de soțul meu, soțul meu a încetat să mai depună acte de divorț și lucrurile stau mult mai bine. După cum ai spus, tot procesul de divorț a fost anulat, femeia rea ​​care a creat probleme în căsnicia mea a părăsit soțul meu și acum suntem foarte fericiți împreună. Împărtășesc această experiență de viață cu oricine se confruntă cu provocări similare în relația lor, căsătorie sau orice altă problemă. , o puteți contacta pe Dr Ellen pe WhatsApp +2349074881619
Ea este competentă în următoarele vrăji:
* vrăji de dragoste
* vrăji de căsătorie
* vrăji de bani
* vrăji de frumusețe
* Vrăji de noroc
* Vrăji de atracție sexuală
* Vrăji de vindecare a SIDA
* Vrăji de loterie
* Blestemele elimină imediat vrăjile
* Vrăji de protecție
* Vrăji de loterie
* Vrăji norocoase
* Vraja de fertilitate
* Inel de telekineză 💍
E-mail: ellenspellcaster@gmail.com
Whatsapp +2349074881619