Translate

- sursă fotografii: ANCA FLOREA - Dincolo de aproape

Mănăstirea Prislop


MĂNĂSTIRE DE MAICI
ADRESA:  Silvașu de Sus, jud. Hunedoara, România
TELEFON:  0254 771004;  0372 779206;  0254.777.502
DATEAZĂ DIN:  secolul al XIV-lea.
CTITOR: Sf. Nicodim de la Tismana, Domniţa Zamfira (fiica domnitorului valah Moise Vodă Basarab), Sfântul Părinte Arsenie  Boca.


HRAMUL: Sfântul Ioan Evanghelistul (8 mai), Înălțarea Sfintei Cruci (14 septembrie)
                 De asemenea, data de 28 noiembrie este o zi importantă pentru pelerinii care ajung la Prislop, acesta fiind ziua trecerii în nefiinţă a părintelui Arsenie Boca, înmormântat  în cimitirul mănăstirii.
CUM AJUNGMănăstirea Prislop se află la o distanță de:  13 km de Hațeg,   21 km de Hunedoara,  38 km de Deva,  82 km de Caransebeș,  92 km de Alba Iulia,  114 km de Târgu Jiu. 
         Acces rutier: - pe DN67 Râmnicu Vâlcea - Horezu - Tg. Jiu, DN66 Tg. Jiu - Petroșani - Hațeg, DJ687A Hațeg - Silvașu de Sus - Silvașu de Jos - Mănăstirea Prislop;
                                - pe  DN7 Pitești - Râmnicu Vâlcea - Sibiu - Sebeș - Simeria, DN66 Simeria - Călan, DJ687 Călan - Silvașu de Sus - Silvașu de Jos - Mănăstirea Prislop;
                             - pe DN1 Cluj-Napoca - Alba Iulia - Sebeș, DN 7 Sebeș - Simeria, DN66 Simeria - Călan, DJ687 Călan Silvașu de Sus - Silvașu de Jos - Mănăstirea Prislop;
                                  - pe DN76 Oradea - Deva - Sântandrei,  DN68B Sântandrei -Hunedoara, DJ786A  Silvașu de Sus - Silvașu de Jos - Mănăstirea Prislop.   
                 Până la Silvașu de Sus circulă autobuze din Hunedoara, iar din Silvașu de Sus până la mănăstire sunt numai 3 kilometri, pe drum asfaltat.      
          Acces feroviar: Cele mai apropiate gări sunt în Hațeg și în Hunedoara, orașe de unde se pot lua curse până la Mănăstirea Prislop.


CAZARE: Se poate găsi cazare atât în cadrul incintei Mănăstirii Prislop dar și în împrejurimile acesteia, în hotelurile și pensiunile din zonă.
REPREZENTATIV: De aproape șapte secole, Mănăstirea Prislop reprezintă unul din cele mai importante așezăminte religioase ortodoxe din Transilvania, îndeplinind un rol cultural semnificativ în viața românilor transilvăneni.
               Mănăstirea mai este cunoscută şi sub numele de "Silvaș", după satul Silvaşu de Sus. La 200 m de actuala biserică, se află locul numit "La Mănăstirea Bătrână", dovada existenţei acolo a unei mănăstiri mai vechi, din lemn.
              Istoriografia mănăstirii arată că Sfântul Nicodim de la Mănăstirea Tismana a copiat la Prislop, între anii 1404-1405, "Tetravanghelul slavon” aflat azi la Muzeul de Artă.
               În cursul anului 1948 starețul mănăstirii devine Părintele Arsenie Boca iar, după ce sălașul s-a transformat în mănăstire de maici, acesta a rămas ca duhovnic până în 1959, când comuniștii i-au stabilit acestuia domiciliul forțat la București. După trecerea sa în neființă, Părintele și-a găsit loc de odihnă aici, în micuțul cimitir al Mănăstirii Prislop, unde zeci de pelerini sosesc zilnic pentru a se închina la mormântul Părintelui.            
ÎN APROPIERE:  Mănăstirea Prislop se află la o distanță de:  23 km de Castelul CORVINILOR (Huniazilor),  31 km de Lacul CINCIȘ,  96 km de SALA UNIRII - Alba Iulia .

DESCRIERE: 
  - Ansamblul mănăstiresc este construit la altitudinea de 580 de metri, într-o poiană înconjurată de mult spațiu verde, dealuri acoperite cu păduri.
   - Mănăstirea a fost ridicată în a doua jumătate a secolului al XIV-lea de Sfântul Nicodim, considerat primul ctitor, ulterior canonizat, privit astăzi drept reorganizatorul şi îndrumătorul monahismului românesc la începutul Evului Mediu. Sfântul Nicodim a venit din Țara Românească, unde ctitorise Mănăstirile Tismana și Vodița. 


   - Mănăstirea Prislop datează de la sfârşitul secolului al XIV-lea. Biserica a fost construită din piatră, în plan triconic, fiind alcătuită din pronaos, naos și altar. Are o singură turla pe naos, arhitectura specifică bisericilor din Ţara Românească.


   - În timp, biserica a fost rezidită din temelii, tot din piatră şi în plan triconic, de Domniţa Zamfira, al doilea ctitor al mănăstirii, refugiată în Transilvania după moartea tatălui său Moise Voda, domn al Ţării Româneşti, mort în 1530.


   - La data de 25 noiembrie 1948, Mitropolitul Ardealului îl aduce aici, de la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, pe Ieromonahul Arsenie Boca. Acesta a reconstruit şi pictat biserica mănăstirii, devenind cel de-al treilea ctitor. Părintele Arsenie Boca este recunoscut pentru icoanele sale luminoase, tot el fiind cel care a sculptat catapeteasma şi a executat mai multe lucrări de renovare atât a bisericii cât şi a celorlalte clădiri din incinta mănăstirii. 

   - În anul 1950, din lipsa de călugări care să slujească lăcaşul de cult, Prislopul devine mănăstire de călugăriţe, iar Arsenie Boca devine duhovnicul mănăstirii. Prin decretului nr. 410 adoptat de către comunişti în anul 1959, Mănăstirea Prislop a fost desfiinţată. Începând cu anul 1976, Prislopul redevine mănăstire de maici. 


   - Părintele Arsenie Boca se stinge din viață în data de 28 noiembrie 1989, în Sinaia și este înmormântat în cimitirul Mănăstirii Prislop, în data de 4 decembrie. Pentru a ajunge în cimitirul mănăstirii, acolo unde îşi doarme somnul de veci Părintele Arsenie Boca, trebuie să o luați pe drumul din stânga bisericii, un drum ușor în pantă, și în câteva minute veți fi acolo. 

   - Cimitirul este mic, dar plin cu flori de toate culorile, indiferent de anotimp. Mormântul părintelui este ultimul pe partea stângă, acoperit permanent de flori proaspete și colorate, care, se spune, nu se ofilesc niciodată. Credincioșii așteaptă smeriți la rând și se roagă în gând. Tot cimitirul arată ca un colț de rai.


   - Lângă morminte, se înalță câțiva brazi semeți. Mai sus, o cărare șerpuiește printre copaci, spre creasta dealului. După aproximativ 5 minute, dincolo de creastă, după un coborâș abrupt, se află grota săpată în stâncă, locul de rugăciune de acum câteva sute de ani al Sfântului Ioan de la Prislop. 


   - Vis-a-vis de mormânt, pe trunchiul unui copac, s-a format o cruce ce pare a fi sculptată, dar ea reprezintă de fapt puterea părintelui, un semn divin pe care toți îl privesc și se închină în fața lui. 
   -  În curtea mănăstirii se află un izvor cu puteri tămăduitoare unde, se spune că, Domnița Zamfira, fiind grav bolnavă atunci când a venit la Mănăstirea Prislop, s-a vindecat bând apă din izvor.


   - Între 1956-1958, s-au construit două case: una sus pe deal la circa 150 m de biserică şi alta la intrare în mănăstire. Din 1959, timp de câțiva ani, clădirile mănăstirii au adăpostir un azil de bătrâni.


   - În 1985, a fost demolată vechea clădire de la intrare în incinta mănăsitrii. În locul ei a fost ridicată o clădire nouă, cu etaj, în stil brâncovenesc, cu peste 15 chilii şi un frumos foişor, clădire concepută tot de Părintele Arsenie după frumoasa construcţie brâncovenească de la Mănăstirea Hurezi, din judeţul Vâlcea.
   - Din anul 1991, în incintă, a fost înfiinţat Seminarul Teologic Monahal Sfânta Ecaterina, cu o durată de şcolarizare de cinci ani.


   - În 1952, Părintele Arsenie a conceput şi zidit o clopotniţă pe stânca unui deal de lângă mânăstire, cu un aspect decorativ deosebit, ca o sinteză între arhitectura bisericilor din lemn maramureşene şi a celor ridicate pe Muntele Athos.



- Părintele ARSENIE BOCA - 

   - Părintele Arsenie Boca este considerat a fi al treilea ctitor al actualei mănăstiri deoarece, în toți anii în care s-a nevoit aici (41 de ani), a pictat fresce și icoane deosebit de valoroase, a reorganizat viața de obște și a redat mănăstirii strălucirea și frumusețea de care se bucură astăzi mii de credincioși ce calcă pragul lăcaşului de cult.


   - Îndrumător de suflete în România secolului trecut, duhovnic, mare învăţat, teolog, pictor de icoane și biserici, întipărit în inimile celor ce l-au cunoscut ca „un fenomen unic în istoria monahismului românesc“, Arsenie Boca s-a născut în satul Vața de Sus, lângă Brad, într-o familie de ardeleni, pe 29 septembrie a anului 1910. A primit la botez numele de Zian.
   - Din anul 1929, tânărul Zian începe școala primară în satul natal și apoi intră la Liceul Național Ortodox ,,Avram Iancu” din Brad, pe care-l absolvă în anul 1929.
   - În anul 1929, tânărul seminarist se înscrie la Institutul Teologic din Sibiu, iar în 1933 pleacă la studii în capitală. Pe lângă studiile teologice, el urmează și cursuri de medicină (în special cele de anatomie). Frecventează și alte cursuri în domeniul culturii și artei, Mitropolitul Nicolae Bălan trimițându-l cu bursă la Academia de Arte Frumoase din București.
   - La data de 29 septembrie 1935 este hirotonit diacon celib. Din anul 1939, după terminarea Academiei de Arte Frumoase, urmează o scurtă perioadă de ucenicie în monahism la Sfântul Munte Athos.
   - În luna iunie a anului 1939, intră în obștea Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus unde, doar peste un an, la 3 mai 1940, este tuns în monahism, primind numele de Arsenie. Peste doi ani, la 10 aprilie 1942, este hirotonit preot.
   - La data de 25 noiembrie 1948, Mitropolitul Nicolae Bălan îl aduce personal la Mănăstirea Prislop,  loc unde Părintele Arsenie Boca slujește ca stareț al mănăstirii vreme de doi ani. În anul 1950, mănăstirea primește o obște de maici iar părintele este rănduit duhovnic.
   - Odată cu instaurarea regimului comunist, Părintele Arsenie Boca a intrat în atenţia Securităţii ca opozant al regimului. Până la sfârşitul anilor 1950, stareţul a trecut prin calvarul anchetelor şi al arestărilor. A fost închis la securitatea din Braşov, apoi, în iarna anului 1951, părintele este arestat și dus la Canal pentru un an de zile.  Întors la Prislop, părintele va fi foarte retras, evitând convorbirile și ieșirile în public. După o nouă anchetă, la Timișoara, Arsenie Boca este arestat vreme de șase luni. A ajuns și în închisorile Jilava şi Oradea.
   - În anul 1959, este forțat sa iasă din mănăstire. Ajuns în București, lucrează pe la mai multe biserici, pictând în frescă, apoi se angajează la Atelierul de pictură al Patriarhiei de la Schitul Maicilor. În anul 1968, când părintele Arsenie Boca iese la pensie, începe pictura bisericii parohiale din localitatea Drăgănescu, de lângă București.
   - Între anii 1969-1989, maicile din Mănăstirea Prislop sunt alungate, acestea adunându-se în Sinaia, sub îndrumarea părintelui Arsenie. Securitatea l-a urmărit aproape până în ultimele săptămâni dinaintea morții sale, Părintele Arsenie Boca adormind la Domnul în data de 28 noiembrie 1989, în Sinaia, este înmormântat în cimitirul Mănăstirii Prislop, în data de 4 decembrie.

22 de comentarii:

iovidiu1 spunea...

HAI SA FACEM O MANASTIRE VA INVIT SA FIM PARTASI LA''LUCRAREA'' PARINTELUI ARSENIE ''MUNCESTE CA SI CUM N-AI MURI NICIODATA,DAR INGRIJESTE-TE DE SUFLET,CA SI CUM AI MURI MAINE'' Veniti sa ridicam impreuna lacas sfant unde calugarii care vor intra vor face un juramant de credinta si nu vor mai iesi de acolo niciodata," manastire cu randuiala athonita din Gradina Maicii Domnului''avand aprobare din Inalta Binecuvantare a Preasfintitului Galaction, Episcopul Alexandriei si Teleormanului , si cu randuiala de la Bunul Dumnezeu spre cinstirea: ACOPERAMANTUL MAICII DOMNULUI,SFINTILOR TREI IERARHI,SFANTULUI SERAFIM DE SAROV (Sfantul care I-a dat parintelui Arsenie darul inaintevederii ), SI A IEROMONAHULUI ARSENIE BOCA. Locatia se afla la numai 60 km de bucuresti pe DE70 spre Alexandria ,in padurea Draganesti Vlasca. Contributia poate fi financiara sau materiala.In afara acestora,orice sprijin din partea Dumneavoastra ne este de mare ajutor. Donatiile pot fii depuse in contul deschis la BRD-Agentia Almasul: Cod IBAN:RO64BRDE441SV86442824410(RON)LEI ROMANIA sau contra CHITANTA de la persoanele de contact. Numele fiecarui donator va fii trecut in pisania manastirii Sfanta Treime ,Maica Domnului si toti sfintii sa reverse asupra Dumneavoastra belsug de dar si har,,mantuire''. _Persoana de contact Preot Marius-Mihail Postelnicescu Telefon:0763848682 E-mail:postelnicescu@yahoo.com _Persoana de contact Presedinte Veronica Neagu Telefon:0766498330 E-mail:veronicaneagu50@gmail.com

Unknown spunea...

Spor si Doamne ajuta!

iovidiu1 spunea...

Numele meu este Ovidiu Ioana , si am postat la dvs pe site anuntul urmator ..Ca urmare a amanarii acestui proiect si a deranjului creat din pricina telefonului care suna neancetat persoanelor de contact, va rog respectos sa indepartati de pe siteul dvs anuntul meu . O sa revenim cu informatii imediat ce vom stii data exacta a inceperii proiectului .MULTUMESC ANTICIPAT

Anonim spunea...

Va rog sa observati ca, in paragraful citat mai jos exista o eroare destul de grava, pe care va trebui sa o corectati imediat.

"Din anul 1929, tânărul Zian începe școala primară în satul natal și apoi intră la Liceul Național Ortodox ,,Avram Iancu” din Brad, pe care-l absolvă în anul 1929.

Cum poate cineva sa inceapa "scoala primara in anul 1929" si apoi sa absolve liceul ,,Avram Iancu” din Brad "in anul 1929".

Ce ridicol. Se vede ca nimeni nu v-a citit textul cu destula atentie.

Si sunt convins ca Sfantul Aedealului nu este prea incantat de aceasta eroare.

Unknown spunea...

IUBIRE :-)

Unknown spunea...

IUBIRE :-)

Unknown spunea...

Colt de rai ...!!! Astept cu nerabdare clipa in care voi fi la mormantul parintelui meu ..al nostru...iubit Arsenie Boca..sunt nerabdatoare...ii simt presenta mereu ...

Unknown spunea...

Colt de rai ...!!! Astept cu nerabdare clipa in care voi fi la mormantul parintelui meu ..al nostru...iubit Arsenie Boca..sunt nerabdatoare...ii simt presenta mereu ...

Unknown spunea...

Stie cineva adresa postala la manastirea Prislop? razvan_nechita2000@yahoo.com

Unknown spunea...

Multumesc lui Bunul Dumnezeu ca am ajung pentru prima data la mormintul lui Parintele Arseni Baca care mia Dat o binecuvintare cu har care mia intiparito in sublet cu credinta si pace.

Unknown spunea...

Ași dori sa ajung în. Luna Mai la Minastirea Prislop.

Cornelia Alexandru spunea...

Visez demult sa ajung la Sfantul parinte Arsenie Boca,sper ca ma ajuta Dumnezeu sa ajungem curand!

Unknown spunea...

Aștept cu nerăbdare sa ajung și eu!

Unknown spunea...

Am fost ,mai doresc sa mai ajung .Doamne-ajută.

Anonim spunea...

Buna ziua, imi puteti da un numar de telefon unde pot gasi cazare in apropierea manastiri Prislop as dori si eu sa ajung in luna iunie cu mama si nu cunosc zona mai deloc e prima oara, multumesc Doamne ajuta!

Anonim spunea...

Din anul 2014 merg anual la Mănăstirea Prislop ca semn de recunoștință adusa părintelui Arsenie Boca pentru minunea făcută mie. Până atunci nu prea îmi venea sa cred în minuni...dar mie mi s-a întâmplat. Ma voi duce din nou în 2 iulie cu biserica noastră, Sfântul Dimitrie izvoratorul de mir din Cluj-Napoca.

Anonim spunea...

Atentie la text : Cum poti sa spui ca parintele Arsenie Boca a trecut in nefiinta ? Ar fi bine ca datele despre manastire, istoricul ei, sa fie scrise de un crestin si nu de un ateu !

Anonim spunea...

Da vreau sa mai merg pe 14 septiembre

Anonim spunea...

Cite cruci sunt pe drum

Anonim spunea...

Da

Anonim spunea...

Doar ce am venit de la Prislop,de la părintele Arsenie Boca și sunt fericită că am ajuns pentru a treia oara! Doamne ajuta pe toată lumea să meargă la părinte!Nu poți descrie în cuvinte ce simți și ce trăiești acolo!

Anonim spunea...

Nu am fost.Imi doresc de mulți ani sa ajung la mormântul părintelui Arsenie Boca.Insa cu ajutorul Domnului,merg luna viitoare.