Translate

- sursă fotografii: ANCA FLOREA - Dincolo de aproape

Mănăstirea Dintr-un Lemn


MĂNĂSTIRE DE MAICI
ADRESA: Frâncești, jud. Vâlcea, România
TELEFON: 0250.762756
ANUL ÎNFIINŢĂRII: 1635
CTITOR:  Preda Brâncoveanu,  Matei Basarab
HRAM: Nașterea Maicii Domnului (8 septembrie)
CUM AJUNG Mănăstirea Dintr-un Lemn este situată la:  26 km de Horezu,  26 km de Râmnicu Vâlcea,  57 km de Curtea de Argeș,  93 km de Târgu-Jiu,  77 km de Pitești,  126 km de Sibiu,  189 km de București.
       Acces rutier: - pe A1 București - Pitești, DN7 Pitești - Râmnicu Vâlcea, DN64 Râmnicu Vâlcea - Băbeni, DJ 646 Băbeni - Frâncești, DJ646B  Frâncești - Mănăstirea Dintr-un Lemn;
                             - pe DN67 Târgu Jiu - Horezu - Pietrari - DJ646B - Moșteni - Mănăstirea Dintr-un Lemn;
             - pe DN7 Sibiu - Râmnicu Vâlcea, DN64 Râmnicu Vâlcea - Băbeni, DJ646 Băbeni - Frâncești, DJ646B  Frâncești - Mănăstirea Dintr-un Lemn.
    Acces feroviar: Pe linia ferată Piatra Olt-Râmnicu Vâlcea și se coboară în gara Băbeni. Din Băbeni, cu autobuzul de Horezu sau cu ocazii, se merge până în satul Frâncești, de unde până la mănăstire mai sunt 3 km de șosea asfaltată.

CAZARE: Se găsește cazare atât în cadrul mănăstirii cât și în împrejurimi.
REPREZENTATIV:  Legenda spune că un călugăr a găsit într-o scorbură a unui stejar secular icoana Maicii Domnului. Mai spune că acesta a auzit o voce care l-a îndemnat să construiască în acel loc o biserică din acel stejar secular. Biserica a fost ridicată în cinstea Icoanei găsite a Maicii Domnului, icoană ce se păstrează şi azi în biserica de piatră a mânăstirii, o icoană de dimensiuni impresionante, 1,5 m înălțime cu 1 m lățime. În baza acestei tradiţii, aşezarea monahală de aici poartă numele Dintr-un Lemn.
ÎN APROPIERE: Mănăstirea Dintr-un Lemn se află la o distanță de: 4 km de Mănăstirea SURPATELE,  18 km de Mănăstirea GOVORA,  24 km de Salina OCNELE MARI,     27 km de Mănăstirea HOREZU,   27 km de Mănăstirea BISTRIŢA - Vâlcea32 km de Mănăstirea ARNOTA,  49 km de Schitul OSTROV 50 km de Mănăstirea POLOVRAGI51 km de Peștera POLOVRAGI,  53 km de Mănăstirea COZIA56 km de Mănăstirea TURNU, 61 km de Mănăstirea CURTEA DE ARGEȘ,  94 km de Ansamblul C. BRÂNCUȘI-Tg. Jiu.

DESCRIERE:

   - Începuturile Mănăstirii Dintr-un Lemn sunt legate de unele tradiții sau legende care conservă fără îndoială o parte din adevăr. Primul document în care apare numele așezământului monahal poartă data de 20 aprilie 1635.   
         

   - Clopotnița din zid este construită în estul bisericii în stil brâncovenesc, încadrată pe dreapta și pe stânga de clădiri în care locuiesc măicuțele. Pe sub gangul ei, credincioșii intră în incinta superioară a mănăstirii. Este acoperită cu șindrilă. 


   - În incinta superioară, la nord de biserica mare, se află palatul stăreției care datează din 1715, construit în stil brâncovenesc. 

   - Într-o mărturie scrisă la data de 27 noiembrie 1640, Matei Basarab spune că a zidit mănăstirea și o înșiră printre mănăstirile pe care le-a întemeiat.
   - Pisania bisericii de zid, aflată deasupra intrării principale, datează din anul 1715 și a fost scrisă la porunca lui Ștefan Cantacuzino (1714-1716), confirmă cele aflate din documentul din 1640 și anume: faptul că biserica de zid a fost construită de Matei Basarab.

   - Faptul că unele documente îl atestă pe Matei Basarab ca fiind ctitorul bisericii de piatră iar altele pe Preda Brâncoveanu nu trebuie să îl deruteze pe cercetător. Este posibil ca la această construcție să participe atât domnitorul cât și ruda sa, boierul Preda Brâncoveanu. Acest fapt e confirmat de tabloul ctitorilor din pronaosul bisericii. 

   - Pictura bisericii mari este executată în stil românesc de tradiție bizantină. 

           

   - Prima pictură îi are ca autori pe meșterii zugravi Constantinos și Ioan în anul 1684. A fost restaurată prima oară în anul 1715, în vremea lui Stefan Cantacuzino care, prin mai multe lucrări successive, a înfrumusețat biserica. Din pictura anului 1684 se păstrează numai chipul Maicii Domnului, care este deasupra pisaniei, la intrarea în pronaos.
   - În altar și naos este păstrată și în prezent pictura din 1715, care se află în bună stare de conservare, dar în pronaos și în pridvor pictura a fost restaurată în 1841, pierzând din valoarea ei artistică originală.

Chipul Maicii Domnului, care este deasupra pisaniei, la intrarea în pronaos

   - Sfânta icoană a Maicii Domnului are dimensiuni impresionante, fiind înaltă de 1,50 m și lată de 1,10 m. În anul 1929, Andrei Grabar de la Universitatea din Strasbourg a vizitat mănăstirea și, studiind icoana, a identificat-o ca fiind pictată în sec. al IV-lea la mănăstirea Theothokos din Grecia, după un model care se spune că ar fi aparținut Apostolului Luca, cel care a pictat-o pentru prima dată pe Fecioara Maria. Conform tradiției, în lume se mai păstrează trei exemplare asemenea celei de la Dintr-un Lemn.
   - Profesorul I.D.Ștefănescu afirmă însă că icoana a fost zugrăvită abia în a doua jumătate a sec. al XVI-lea. Conform lui A.M.Muzicescu, icoana ar fi lucrată înainte de 1453, la Bizanț sau la Muntele Athos, folosindu-se un model mai vechi. Cea din urmă ipoteză este și cea mai plauzibilă, dar modul în care icoana a ajuns la noi rămâne necunoscut.

   - Această icoană care este făcătoare de minuni, păstrată cu multă venerație, reprezintă cel mai valoros obiect istoric și de artă al mănăstirii. 
   - În fața bisericii de piatră niște scări te îndeamnă să le urci spre a face cunoștință cu minunea duhovnicească a sfintei bisericuțe Dintr-un Lemn.


   - Construită chiar pe locul stejarului purtător de icoană, după toate probabilitățile, pe la mijlocul secolului al XVI-lea, bisericuța din lemn este lucrată din bârne groase, încheiate în coadă de rândunică. Are o formă dreptunghiulară, cu absida altarului decroșată, cu o lungime totală de 13 metri, o lațime de 5.50 metri și o înălțime de aproximativ 4 metri. Este înconjurată la exterior de un brâu în torsadă, săpat în grosimea lemnului, cu un pridvor deschis, fără turlă.




   - Iconostasul, sculptat în lemn de tei, în anul 1814, este o veritabilă operă de artă ca și multe din icoanele de lemn ce împodobesc bisericuța în interior. Icoana Maicii Domnului de care este legată existența acestui sfânt așezământ monahal, este păstrată cu multă venerație în biserica mare.


   - În prezent, la Mănăstirea Dintr-un Lemn, în partea de nord a vechiului zid împrejmuitor, pentru acoperirea nevoilor de închinare a unui tot mai sporit număr de credincioşi care vin la mănăstire, şi pentru protejarea vechiului lăcaş, s-a pus piatra de temelie a unei noi biserici mai mare din cărămidă. 


   - Mănăstirea deține o colecție valoroasă de vechi obiecte bisericești, cărți de ritual, printre care o Evanghelie din timpul lui Constantin Brâncoveanu și o Cazanie din anul 1857, o colecție de icoane, printre care se remarcă, în mod deosebit, icoana veche, făcătoare de minuni a Maicii Domnului. 

6 comentarii:

Unknown spunea...

Am fost acolo de cateva ori! Impresionant pentru mine e frumusetea locului si icoana agatata de pomul aflat in spate Manastiri din lemn ce in timp a fost acoperita de scoarta pomului... Sanatate tuturor celor ce ajung si se roaga la aceasta Manastire si nunumai...

Unknown spunea...

Nu am fost dar vreau sa ajung

Unknown spunea...

Vreau un nr de telefon de la o maicuta

Unknown spunea...

Abia astept să ajung acolo sau mai bine spus AICI!🙏🙏🙏🙏🙏

Anonim spunea...

Da.Am fost la manastire în acele momente din viata când cautam un loc da a putea sa ma rog în liniște și pace. Acolo la găsit și rugăciunile mi-au fost ascultate.Pot spune ca acolo ma regăsesc și pot comunica cu domnul nostru Isus și maica domnuluiAcolo găsesc liniștea și pacea sufleteasca de care am nevoie eu și familia mea.

Anonim spunea...

Sa dea Dumnezeu sa ajung și eu!