Translate

- sursă fotografii: ANCA FLOREA - Dincolo de aproape

Buşteni - Babele, Sfinxul - Platoul Bucegi


LOCALIZARE: Telecabina către Babele și către Sfinx se ia din stațiunea Buşteni, jud. Prahova, România
TELEFON: Telecabina Buşteni (staţia din oraş) – 0244. 311.674 ;  0244 - 320.306
                    Cabana Babele (cota 2206 m) - 0723.191.265 ;  0744.772.710
                    Salvamont Busteni: 0244.321.656 / 0728.289.430


CUM AJUNG: Stațiunea Bușteni se află la 7 km de Sinaia,  10 km de Predeal,  67 km de Ploiești,  38 km de Ploiești,  132 km de București.
        Acces rutier: - pe DN1 - Bucureşti (A1) - Ploiești - Sinaia Bușteni (telecabină) Platoul Bucegi;
                              - pe DN1 - Sibiu - Făgăraș - Brașov - Predeal - Bușteni (telecabină) Platoul Bucegi;
                              - pe DN11 Bacău - Onești - Brașov, DN1 Brașov - Predeal - Bușteni (telecabină) Platoul Bucegi;                               pe DN73A Râșnov - Pârâul Rece - DN1 - Azuga - Bușteni (telecabină) Platoul Bucegi;
                              - pe DN13 Tg.Mureș - Sighișoara - Rupea - Brașov - Predeal - Bușteni (telecabină)Platoul Bucegi. 
        Acces feroviar: Cea mai apropiată gară este cea din Buşteni.


CAZARE: În Buşteni sunt posibilităţi de cazare variate, atât în ceea ce privesc condiţiile cât şi preţurile. Şi sus, Cabana Babele oferă cazare în condiţii foarte bune, chiar dacă se afla la o altitudine de peste 2000 de metri. E cel mai  bine să aveţi o rezervare făcută înainte de a porni la drum.
PROGRAMUL DE FUNCŢIONARE A TELECABINEI:
         - Iarna (16 Septembrie-14 Iunie): 08:30-15:45 (excepție weekendurile însorite din Septembrie sau Octombrie unde programul se poate prelungi cu 2-3 ore, în funcție de numărul turiștilor aflați la Babele)
            - Vara (15 Iunie-15 Septembrie): 07:30-17:45 (20:00-pentru cazurile cu foarte mulți turiști la Babele)
                         Revizie: zilnic cu jumate de oră înainte de prima cursă și în fiecare marți (08:00-12:00)
                         Programul poate varia în funcţie de vreme.
INFORMAŢII TELECABINĂ: Aceasta circulă o dată la aproximativ un sfert de ora şi are o capacitate de cca 25 de persoane.
                         Punct de plecare - lângă Hotel Silva.
                         Traseul are diferenţa de nivel de 1235 m şi o lungime de 4351 m.                                                
REPREZENTATIV: Platoul Bucegi este situat la o altitudine de până la 2.400 de metri. Pe platoul din Munţii Bucegi se găsesc unele dintre cele mai interesante monumente ale naturii din România: Sfinxul (2216 m) şi Babele. 
                   Ar fi minunat, ca după ce ai admirat toate minunăţiile acestea, să cobori pe traseu sau cu telecabina spre Peştera Ialomicioarei şi Mănăstirea Peştera. Telecabina spre Peştera mai costa încă  ceva lei şi, de obicei, e mai liberă, mulţi turişti oprindu-şi aventura la Babele.
ÎN APROPIERE: Telecabina Bușteni se află la: 3 km de Castelul CANTACUZINO, 9 km de Mănăstirea SINAIA, 9 km de Castelul PELEŞ, 19 km de Mănăstirea ÎNĂLȚAREA DOMNULUI-Cota 1000, 19 km  de Muzeul Cinegetic POSADA,  19 km de Sinaia - COTA 1400 (auto),   27 km de Centrul de ECHITAȚIE Diana35 km de Cetatea RÂȘNOV, 36 km de Peștera CETĂȚII (Fundata), 39 km de Cetățuia BRAȘOVULUI41 km de Castelul BRAN, 43 km de telecabina Poiana Brașov-Vf. Postăvaru49 km de Schitul BRAN52 km de Cetatea țărănească PREJMER65 km de Peștera DÂMBOVICIOARA73 km de Mănăstirea CHEIA, 76 km de Salina SLĂNIC PRAHOVA81 km de Schitul DRAGOSLAVELE, 81 km de Mănăstirea SUZANA, 89 km de Mausoleul de la MATEIAȘ, 96 km de Mănăstirea Cetățuia NEGRU VODĂ

DESCRIERE:
   - Telecabina Buşteni - Babele face legătura între staţiunea prahoveană Buşteni şi zona Babele. 

                 
   - Accesul sus la Babele se poate realiza şi urmând următoarele trasee turistice:
                        - Pe Valea Jepilor - din Buşteni: Buşteni (885m) - Jepii Mici - Cabana Caraiman (2025m) -Cabana Babele; marcaj cruce albastră, durata 4 ore, nu este recomandat iarna;
                     - Din Sinaia - cu telecabina până la Cota 1400 sau până la Cota 2000 (sau se pot urmări traseele turistice din zona) - Piatra Arsă - Babele.



   - Telecabina a fost inaugurată în vara anului 1978, în luna august, aceasta urcând pentru prima dată de la altitudinea de 850 m (orașul Buşteni) până la altitudinea de aproape 2300 m (aproape de cabana Babele). Telecabina circulă dacă vântul nu bate mai tare de 15 m/s (52 km/h), iar dacă totuși vântul bate la limită, atunci instalația funcționează în alertă de vânt, cu încetinirea telecabinei la stâlpii de pe platou.  

            
   - Plimbarea cu telecabina, durează cam 10 minute, timp în care, de acolo de sus, priveşti mut de uimire frumuseţile  ce rămân în urma ta: stâncile golaşe, brazii crescuţi direct din piatră sau petele verzi create de jnepeni.     



   - Odată ajunşi pe platoul Munţilor Bucegi, vedem Cabana Babele care este situată  lângă staţia de telecabină, sub Vârful Babele, reprezentând baza turistică centrală a Munţilor Bucegi, aici încrucişându-se principalele drumuri (trasee) din masiv. 


   - Platoul Bucegilor, situat la o altitudine de până la 2.400 de metri, este acoperit cu pajişti alpine şi jnepenişuri. Platoul este uşor ondulat şi înclinat de la nord către sud. Datorită amplasării lor şi panoramelor splendide pe care le ofera, Munţii Bucegi atrag, anual, pe culmile lor, milioane de turişti. 


   - Cum te dai jos din telecabină, pe partea dreaptă, la cateva sute de metri, apar din loc în loc nişte forme ciudate de microrelief care s-au format prin alternanţa îngheţ - dezgheţ, la care s-a adaugat acţiunea apei prin şiroire şi o acţiune eoliană puternică. 



   - În apropierea cabanei Babele sunt situate Babele şi Sfinxul. Acestea împreună cu Baba de pe Cocora, cu Masa Ciobanului sau Baba din Vanturis atrag zilnic sute de turişti. 
   - Apa și vântul au creat două stânci ce seamănă cu două babe gârbovite ce stau la taifas. Pentru alţii, cele două stânci sunt mai degrabă asemenea unor ciuperci. Babele au fost numite și „Altarele ciclopice din Caraiman”, datorită apropierii lor de Sfinx. Unele legende spun că acestea au fost altare dacice unde se aduceau jerfe zeilor. Desigur că legende sunt multe dar, singurul lucru cert, este frumuseţea deosebită a acestor monumente ale naturii. 

Babele

   - Situat la 10 minute de cabana Babele, marele Sfinx din Bucegi, a fost fotografiat, se pare, pentru prima dată, prin anul 1900, dar din faţă nu din profil, aşa cum apare în imaginile “uzuale”. El a fost denumit astfel abia începând din anul 1936. Imaginea de sfinx a apărut în momentul în care stânca, azi înaltă de 8 m, cu o laţime de 12 m, a fost privită dintr-un anumit unghi, având drept reper o axă ce porneşte de la el catre Baba Vântoaselor, cum i se spune unei stânci din preajmă. Stânca cu înfăţişare de om priveşte spre cercul de precesie al echinocţiilor. Megalitul capătă conturul cel mai limpede la 21 noiembrie, când apune soarele.
Sfinxul

   - Despre Sfinx, se spunea că era reprezentarea unei divinităţi supreme. Forma umană, faţa proporţionată, buzele severe şi bărbia proeminentă sunt semne ale unei expresii de putere şi suveranitate, semne ale puterii divine. Natura a fost uimitoare în creaţia sa, rezultatul fiind destul de realist. Unii istorici au mers chiar mai departe, spunând că Sfinxul este o copie a celui din Gizeh, Egipt, deoarece asemnănările sunt foarte multe, având şi o aceeiaşi înălţime cu cel egiptean.
   - Adevărăt sau nu, Sfinxul rămâne, alături de Babe, un simbol al Munţilor Bucegi şi al României.


   - Pe platoul Bucegilor, la Babele, temperatura este mult mai scăzută faţă de cea din Buşteni. Indicat este ca, încă de jos, să ai pregatită o jachetă, cu atât mai mult cu cât îndreptân­du-te spre monu­mentul de pe Caraiman, zăpada încă scârţâie sub picioare, chiar şi în luna august. 


   - Meridionalii, cu vârfurile de multe ori intrate în nori, văile abrupte, paşunile pe care pasc oi şi vaci de munte, de acolo de sus, totul pare mirific. Aerul e atât de rarefiat, de te dor plămânii iar urechile sunt înfundate de la presiune.


   - Datorită amplasării lor şi panoramelor splendide pe care le oferă, Platoul Bucegi atrage, anual, pe culmile lui, milioane de turişti din ţară şi din străinătate. 

                 
   - De pe Platoul Bucegilor, unde sunt situate aceste formaţiuni, turiștii pot să meargă pe alte trasee interesante: pot urca până la Vârful Omu sau pot ajunge pe crucea de la Caraiman, ambele locaţii oferind o panoramă splendidă a Văii Prahovei și chiar a Ţării Bârsei, în zilele senine. Cabanele Piatra Arsă și Vârful cu Dor sunt alte locuri interesante. Iubitorii muntelui nu vor regreta că au urcat Munţii Bucegi până la Babele. 


   - Ajunşi înapoi, pe pajiştea de la Buşteni, remarci că oricât te-ai strădui să te adaptezi ,,revenirii la normalitate", mintea şi sufletul tău străbat încă înălţimile lăsate în urmă.                    


11 comentarii:

MARCU D DANIEL spunea...

Este un loc nemaipomenit!As dori din tot sufletul sa ajung acolo pe data de 28 noiembrie!Pozele,comentariul sint mirifice!FELICITARI!

Unknown spunea...

Ma bucur ca ti-am fost de folos. Sper sa ajungi acolo cat mai curand, experienta e de neuitat. Doar sa prinzi vreme buna cat de cat, daca bate vantul tare, nu se pune telecabina in functiune. Drum bun!

Anonim spunea...

destinatiidevacanta.blogspot.ca este un site interesant. iti promova gratuit pe http://anunturi-din-romania.webs.com/

Anonim spunea...

Cazare Cheia Prahova

of course like your web-site however you have to check the
spelling on quite a few of your posts. Many of them
are rife with spelling issues and I to find it very bothersome to inform the reality however I will
definitely come again again.

Here is my webpage - Veliko Tarnovo Cazare

Anonim spunea...

Buna! Stii cumva daca se poate vizita Sfinxul la sfarsitul lunii Februarie?
Multumesc

Unknown spunea...

Telecabina functioneaza in functie de starea vremii. Indiferent de anotimp, daca vantul e prea puternic, furtuna, viscol... atunci e oprita. Din pacate, sigur nu poti afla decat de la fata locului :) ... sau poti pur si simplu sa te orientezi intr-o perioada in care vremea probabila nu anunta extreme. Multa bafta si Drum Bun!

mariana spunea...

Stimata doamna,as dori un sfat sincer ,in cazul in care doriti; imi doresc tare mult sa vad Crucea de pe Caraiman pe care nu am vazut-o niciodata din motive independente de vointa mea, in urma cu niște ani,am avut Neo de san iar in urma cu vreo 4 luni,am avut tromboflebită la piciorul drept! Oare in aceste condiții as putea ajunge la Cruce de pe Platoul Bucegilor.? Traseul este foarte greu? Deși nu am blog,eu trăiesc datorită multitudinii de drumeții pe care le fac,oriunde si oricând ma simt prăbușită in interior! De multe ori cand am mers undeva eram bolnava,insa cand am revenit eram alt om ,mai puternic,mai bine-dispus! Multumesc

Unknown spunea...

Dna Mariana, neavand cunostinte medicale, nu m-as hazarda sa va dau vreun raspuns clar in ceea ce priveste posibilitatea de a parcurge sau nu traseul pana la Crucea Caraiman. Va pot spune doar ca, in cazul in care urcati cu telecabina pana la Babele, traseul Babele-Caraiman este considerat ca avand un grad de dificulatate medie si ca l-am vazut parcurs si de unii copii curajosi, de 10-12 ani. Trebuie insa specificat ca e un drum de cca 1,7 km, majoritar in urcare, ce poate fi parcurs in jur de o ora. Unele portiuni de traseu sunt chiar pe buza muntelui :) . Natura e cel mai bun leac, balsam pentru suflet! Si, slava Domnului, avem o tara mai mult decat ofertanta in astfel de ,,remedii".Va doresc multa sanatate si, indiferent de obiectivul turistic ales, vreme buna si drum bun!

mariana spunea...

Va multumesc pentru răspuns! Sunt deja la Busteni si mâine voi încerca sa urc ! Sper sa reușesc!

Ferma Agroturistica Floare de Maces cu cazare spunea...

Bine ati venit la Rasnov!

Valea Râșnoavei vă închiriează în scop turistic două locații de vis, prima de care vă vorbim este Cabana Valea Râșnoavei, inaugurată în anul 2008 iar în anul 2013 am inaugurat Ferma agroturistică Floare de Maceș, prima fermă cu cazare din România, la care va puteti caza in construcții curate, luminoase și spațioase.
Locul nostru de relaxare si recreere este situat convenabil, central şi in apropiere de cele mai multe oraşe mari cu facilităţile lor şi atracţiile turistice, cum ar fi Brasov, Poiana Brasov, Rasnov, Predeal sau Bran Moieciu, unde gasiti restaurante, cinematografe şi mall-uri.

Scurta istorie a Rasnovului

Documentar, denumirea Rasnovului apare prima data in anul 1331 ca Rosenau, in traducere „Poiana rozelor”, „rose” insemnand „roza, trandafir”, superba floare intalnindu- se si pe stema orasului (Floarea de Maces). Cei trei trandafiri apar si pe cel mai vechi sigiliu al Rasnovului de pe la anul 1500, avand legenda „Sigill Sedis dicte Rosenaw”, care a fost folosit inca in secolul al XIX- lea. In zona viitorului oras medieval, la aproximativ trei kilometri nord- vest, se afla cea mai importanta fortificatie romana din Tara Barsei, castrul roman CUMIDAVA, iar la 1, 5 km de oras a fost cercetata una dintre cele mai cunoscute asezari post- romane, cea de la „Rasnov- Blocuri”. In perioada feudalismului dezvoltat, orasul Brasov devine cel mai mare si important centru economic din Transilvania iar alaturi de el, Rasnovul devine al doilea targ din Tara Barsei, la 1427 regele Sigismund de Luxemburg, cand viziteaza orasul si cetatea, acorda dreptul rasnovenilor de a tine targ.

Marea invazie tatara de la 1241, cand Tara Barsei este arsa si pustiita, precum si invaziile care au urmat, determina locuitori Rasnovului sa se gandeasca la construirea unui sistem de aparare puternic si eficient. Astfel, cu ajutorul satenilor din Cristian si Vulcan, este construita cetatea devenita in timp simbolul orasului. Se pare ca, in scurta lor sedere in zona, intre 1211si 1235, cavalerii Odinului Teutonic au trecut si au pus piatra de temelie la actuala cetate. Cetatea a fost construita pe locul unei asezari dacice cunoscuta in antichitate, in opera geografului Ptolemeu, sub numele de „Cumidava”, toponim ce va fi inprumutat si de viitorul castru roman construit dupa razboaiele daco- romane.

Rodica spunea...

Bună ziua,

Deoarece mi-am propus și doresc foarte mult să ajung luna aceasta la Sfinx, vă rog frumos să-mi spuneți care este data corectă, 21 sau 28 noiembrie, pentru a admira apusul de soare ce învăluie Sfinxul într-un mod aparte o dată pe an? Și, acolo sus, care ar fi acea oră a asfințitului? Bănuiesc că fenomenul are loc doar dacă nu sunt nori, este adevărat? Vă mulțumesc anticipat și vă doresc multă sănătate.