LOCALIZARE: Com. Dofteana, jud. Bacău, România
TELEFON: 0744236654 ; fax: 0234357626
MAIL: dofteanapark@yahoo.com
ANII CONSTRUCȚIEI: 1887
CTITOR: Neculai Ghika
CUM AJUNG: Castelul este situat la distanță de: 10 km de Târgu Ocna, 10 km de Comănești, 61 km de Adjud, 66 km de Bacău.
Acces
rutier: - pe DN2G Bacău – Comănești – Dofteana;
- pe DN11A Adjud – Onești, DN12A Onești –
Tg. Ocna – Dofteana;
- pe
DN11 Brașov – Tg.Secuiesc – Onești, DN12A
Onești – Tg. Ocna – Dofteana;
- pe DN12A Miercurea Ciuc – Comănești –
Dofteana.
- Odată ajunși în Dofteana,
există un indicator care vă arată drumul spre castel (dreapta dinspre Tg. Ocna,
stânga dinspre Comănești), cam 100-200m.
Acces
feroviar: Cea mai
apropiată gară este cea din Dofteana, urmată de cea din Tg. Ocna (10 km).
PROGRAM DE VIZITĂ: Nu există program de vizită. Castelul fiind în paragină, nu este ,,prezentat” ca un obiectiv turistic. Cu putin noroc, gasiți ușa deschisă, căutați pe cineva și anunțați-vă prezența (este totuși domeniu privat) și cu voia lor/lui, va puteți plimba în voie, admira locul și face fotografii.
TARIFE: Nu se percepe taxă.
CAZARE: Se găsește cazare la pensiunea aflată în incinta domeniului respective sau în orașul Tg. Ocna.
REPREZENTATIV: A fost construit în stil romantic prin secolul al XIX-lea -1889, ca și palat de vânătoare pentru familia Ghika. Pentru ridicarea sa, a fost adus un arhitect italian şi materiale pentru construcție din țări străine; un exemplu ar fi marmura de Carrara.
Vechea casă de vânătoare ce datează din anul 1888,
aflată în imediata apropiere a castelului, a fost renovată și extinsă de
proprietar, fiind la ora actuală transformată în pensiune.
ÎN APROPIERE: Castelul Ghika se află la o distanță de: 11 km de Salina TÂRGU OCNA, 12 km de Mănăstirea MĂGURA OCNEI, 26 km de Slănic Moldova - IZVOARE, 100 km de Mănăstirea SF. MINA - Plopana.
DESCRIERE:
- Intrarea în Domeniul Ghika se face printr-o poartă mare, de metal, după care o alee cochetă ne îndeamnă să o urmăm până la castel și dincolo de el, prin parc.
- Construcţia a
fost proiectată ca un castel de vânătoare pentru familia Ghika. Situat de-a lungul Văii Trotușului, Castelul de la Dofteana a fost construit în stil romantic în anul 1889.
- Castelul are 4 nivele (demisol, parter, etaj și mansardă). Demisolul este construit din blocuri de piatră, iar pereții celor două etaje sunt din cărămidă. Pereții exteriori sunt finisați cu plăcuțe ceramice, având aspect de cărămidă roșie, pe care observăm și niște frumoase decorațiuni bine amplasate, ce dau castelului un aer de eleganță.
- Turnul din stânga are o scară spirală de la demisol până la ultimul nivel al clădirii. Celălalt turn este dotat cu o cameră, spre vârf, cu ferestre pe toate laturile. Pe vârful turnului se află o morișcă de vânt.
- imagine din lateral -
- La parter putem admira două terase acoperite, una dintre ele cu vedere spre lac. Etajul este dotat cu trei balcoane și terase deschise. Ca mai toate castelele, demisolul a fost dotat cu o cramă. Accesul în interior nu este permis.
- În fața clădirii așteaptă parcă
să fie readusă la viață o cochetă fântână arteziană.
- Trecem de castel și ne apropiem de lac. Castelul și parcul din jur fac parte din patrimoniul național de istorie și arhitectură. În ultimii ani s-au efectuat lucrări de reparații, investiții și conservare. Parcul palatului este înzestrat și cu un lac de 1800 mp. Cu timpul au fost reabilitate aleile, au fost refăcute căile de acces, s-au amplasat băncuțe și coșuri de gunoi, s-au plantat arbuști ornamentali și flori. Încet prinde viață somptuoasa clădire din marmură și cărămidă roșie.
- Palatul Ghika a
avut o istorie zbuciumată. Între 1941-1944, aici a fost stabilit
Comandamentul armatei germane a Wehrmachtului, după ce au fost întoarse
armele împotriva Germaniei fasciste, palatul fiind mai apoi devastat de către
armata sovietică.
- În 1949 a fost
naționalizat împreună cu cele 12.000 ha de pădure, toate trecând în
proprietatea statului.
- Cu timpul, palatul
a servit ca sediu al unor instituții publice, spital TBC, casă de copii,
sanatoriu de reumatologie infantilă. De-a lungul timpului pe lângă
devastări din partea armatei germane, sovietice, nici comuniștii nu au plecat
cu mâna goala de la palat, iar localnicii nu au ratat nici ei ocazia de a lua
câte ceva. Așa toată avuția celor 33 de camere a fost irosită, în prezent
clădirea fiind goală.
- Din păcate nici după sfârșitul perioadei comuniste castelul nu a avut o soartă mai bună. Din lipsă de moștenitori, primăria Dofteana a trecut castelul și parcul din domeniu public în domeniu privat. În continuare a fost devastat apoi deconectat de la toate utilitățile. Primăria, neavând fonduri pentru întreținere și reabilitare, l-a scos la vânzare. După mai multe licitații, a fost cumpărat de actualul proprietar, cu tot cu parcul de 3,8 hectare. Din păcate, nici până în ziua de azi, castelul nu a fost reabilitat.
- Una peste alta, deși se află în paragină, dacă ești
prin zonă, merită să te oprești să vizitezi domeniul Ghika de la Dofteana. În
decorul verde intens al copacilor seculari, o să descoperi o clădire
încântătoare, căreia trecutul tumultos nu i-a ştirbit din farmec ci i-a adăugat
o aură de mister.
11 comentarii:
Mias dori sa il revad ,chiar si asa devastat e de o frumusete rara si are un parc plin de copaci rari.
Va așteptăm cu mare drag program vizita 9-18
Castelul se poate vizita, merita văzut.
De Paște va fi deschis ?
Salut vb serios chiar se poate vizita? Eu am fost cu multi ani in urma si nu era nimeni,mi.ar placea sa regasesc frumusetea locului si aerul de epoca .
Speram in viitor .
Am vizitat castelul pe 30 ianuarie 2021.
Se percepe taxa de vizitare
5 lei/persoana.Camerele de la etaj nu pot fi vizitate,sunt incuiate.In acest moment castelul este in renovare(nu am aflat cand a inceput renovarea).Poate fi vizitat parterul si terasa de la etaj.Este pacat de mobilierul vechi,care este lasat de izbeliste si se degradeaza.
Instalatia electrica este jalnica si este foarte murdar in interior.
Pacat de asemenea monumente istorice:).Cine stie poate in viitor....speram!
Castelul este o bijuterie. Cele câteva piese de mobilier din interior sunt lăsate la voia întâmplării vizitatorilor. Nu se poate așa ceva. Eu înțeleg că nu e încă amenajat, dar nu o sa mai rămână nimic din el daca nu se face ceva pentru ce există deja. Actualul proprietar, daca a avut bani sa l cumpere ( din cate înțeleg mai are o pensiune in Dărmănești), ar putea măcar să asigure un minim de securitate: o camera, o persoana de paza. Până strânge bani sa o renoveze, castelul va avea aceeași soartă că în trecut.
L-am vizitat acum 3 ani si am ramas impresionati profund. Ne-am cazat in cladirea de langa castel si a fost minunat: caldura, curatenie, ospitalitate. Am prins o perioada cu multa zapada si copii s-au putut juca atat in curtea castelului cat si pe dealurile de la marginea localitatii. Castelul e istorie si cere multi bani pentru intretinere. 5 lei e infim. Cei care il ingrijesc acum depun eforturi enorme. Ii felicit ca se lupta sa pastreze istorie in picioare. Sigur vom reveni.
Am vizitat castelul in septembrie 2022.M-a impresionat mult,chiar și restaurarea minimalista.E o poarta spre trecut și cu ceva imaginatie poti sa te transpui în timpul lui de glorie.Este de văzut și de admirat !
Sotul meu s-a intors!!! După 1 an de căsnicie ruptă, soțul meu m-a lăsat cu doi copii și viața mea a fost spulberată. Am vrut să termin, aproape m-am sinucis pentru că ne-a lăsat fără nimic. Am fost rupt emoțional în tot acest timp și viața pare fără sens. Într-o zi fidelă, în timp ce navigam pe internet, am dat peste câteva mărturii despre Dr DAWN. Unii au mărturisit că și-a adus înapoi fostul, alții au mărturisit că restaurează uterul și vindecă afecțiunile cu ierburi. Pe mine m-a interesat mai mult împăcarea cu soțul meu, pe care dr. DAWN a făcut posibilă aducerea soțului meu înapoi în 3 zile. Acum soțul meu s-a întors și de atunci trăim fericiți. Toate mulțumim Dr. DAWN. Aici, las contactul lui pentru toată lumea. Căci are orice fel de provocări,
E-mail ( dawnacuna314@gmail.com )
Whatsapp: +2349046229159
Un loc ce merită sa fie vazut!
Trimiteți un comentariu