Translate

- sursă fotografii: ANCA FLOREA - Dincolo de aproape

Lacul Cinciș


LAC DE ACUMULARE
LOCALIZARE: Lacul este situat în centrul județului Hunedoara, în munții Poiana Ruscă, România
ANII CONSTRUCȚIEI:  1962 - 1964
DIMENSIUNI: Lacul are, în medie, o adâncime de 40 m și o suprafață de aproximativ 261 ha.
CUM AJUNG: Lacul poate fi accesat din Hunedoara prin șoseaua care înconjoară aproape tot lacul. Lacul Cinciș se află la o distanță de : 11 km de Hunedoara,  28 km de Deva,  37 km de Hațeg,  82 km de Sebeș,  107 km de Caransebeș,  140 km de Tg. Jiu.
     Acces rutier: - pe DN66 Hațeg - Călan, DN66B Călan - Hunedoara, DJ687E Hunedoara - Lacul Cinciș;
                           -  pe DN7 Deva - Sântandrei, DN67 Sântandrei - Hunedoara, DJ687E Hunedoara - Lacul Cinciș;
                           - pe  DN7  Sebeș  - Orăștie  - Simeria  - Sântandrei,  DN67  Hunedoara,  DJ687E  -Lacul Cinciș.
     Acces feroviar: Cea mai apropiată gară este cea din Hunedoara.


CAZARE: Sunt posibilități de cazare în orașul Hunedoara, dar și de-a lungul lacului, unde sunt amplasate câteva moteluri și pensiuni.
REPREZENTATIV: Lacul Cinciș este de unul dintre cele mai mari lacuri din Transilvania. 
                În 1962, două sate (Cinciș și Cerna) şi patru cătune din Valea Cernei au fost strămutate, cu morţii şi cu viii, pe dealul Iuba. 800 de oameni s-au retras din calea apelor. Şi-au luat cu ei cărămizile din ziduri, scândurile din gard şi crucile morţilor. Sfinţii de pe pereţii bisericilor au rămas sub ape. Când nivelul apelui este scăzut se pot vedea ruinele uneia dintre fostele biserici, construită în sec. al XIV-lea - al XV-lea, foarte importantă din punct de vedere istoric.
                Se spune ca numele satului Cincis se trage de la cei ,,cinci inși” care au întemeiat așezarea, făcându-și aici cinci case. Se mai spune că cei cinci întemeietori (bunicul, fiul și trei nepoți) erau luptători viteji, care l-au salvat pe conducătorul lor din prinsoarea turcilor, într-o luptă dată la locul numit astăzi Poiana Turcului. Drept urmare, ei au primit ca răsplată plaiul Cinciș.
CARACTERISTICI: Lacul se află la o altitudine de 260 metri. 
                 Sezonul turistic de vârf, se întinde de la începutul lunii iunie până la sfârșitul lui august.
                 Temperatura medie a apei este de 18°C, făcând posibil înotul.             
ÎN APROPIERE: Lacul Cinciș se află la o distanță de: 12 km de Castelul CORVINILOR (Huniazilor), 31 km de Mănăstirea PRISLOP89 km de SALA UNIRII - Alba Iulia .

DESCRIERE: 
   - Lacul Cinciș. unul dintre principalele locuri de agrement din județul Hunedoara, prin priveliștea de vis și liniștea ce domină dealurile verzi, te poate face să crezi că este cel mai pașnic loc de pe pământ. Majoritatea localnicilor însă îi cunosc istoria zbuciumată ce a născut legende și superstiții în rândul locuitorilor din zonă.


   - În aceste locuri unde astăzi de află lacul de acumulare ce deservea cândva Combinatul Siderurgic din Hunedoara, existau câteva sate ce se remarcau prin tradiţiile, istoria şi sfinţenia simplităţii lor. Pentru a asigura apa necesară combinatului şi pentru crearea unei baze de distracţie pentru „clasa muncitoare”, conducerea comunistă a anilor 1962 decide nimicirea satelor „de jos”, aflate în depresiunea Cincişului, matcă pentru viitorul lac de acumulare. Cele trei biserici ortodoxe, în ciuda eforturilor localnicilor, sunt distruse până în temelie, până ce nu mai rămâne piatră pe piatră. Doar biserica romano-catolică rămâne în picioare, fără acoperiş, iţindu-se din când în când dintre ape, atunci când acestea se retrag către depărtări.


   - La foarte scurt timp, sătenii au început să observe fenomene ciudate. „Oile nu se apropiau de lac, iar în miez de noapte se vedeau, uneori, spiritele celor morţi care bântuiau pe suprafaţa lacului. Nu mai vorbesc despre furtuni iscate din senin în mijlocul lacului. Era clar pentru toată lumea că lacul Cinciş era blestemat”, povesteşte Ionel Crâznic, un localnic.
   - Au urmat și alte întâmplări care au generat legende. „Aproape în fiecare an cineva se îneca, iar cadavrul nu mai ieşea niciodată la suprafaţă. Îmi amintesc că, prin anii 70, s-a înecat un fotbalist, iar autorităţile de atunci au făcut eforturi disperate să-i recupereze cadavrul. Scafandrii care coborau pe fundul lacului ieşeau la suprafaţă îngroziţi. Povesteau despre şerpi şi despre faptul că era întuneric beznă. Unul dintre ei, care a ajuns în zona unde se aflau cimitirele, a ieşit la suprafaţă şi nu a mai scos un cuvânt. A stat internat la Spitalul de nebuni aproape un an”, îşi aminteşte localnicul.              


   - În aprilie 1952, pus în libertate de cei care-l întemnițaseră la Canal, Părintele Arsenie Boca (1910-1989) se întoarce la Mănăstirea Prislop, aflată la câțiva kilometri de Cinciș. Într-una din zilele anului 1958, Părintele, întorcându-se pe jos spre mănăstire, prin valea Cernei, și urcând pe lângă o biserică, a pus bâta pe care o avea în mâna stângă la rădăcina unui copac și a zis celor care-l însoțeau: ,,Până aici va fi apa în zona asta”. Lumea s-a mirat, însă, peste numai patru ani, s-au adeverit cele spuse de părintele vizionar.
    

   - Principalele atracții turistice sunt reprezentate de pescuit, sporturi nautice. Țărmul nordic al lacului este alcătuit din plaje, în timp ce țărmul sudic este alcătuit din dealuri și păduri. 
   - În jurul lacului sunt 2 camping-uri, 3 moteluri și mai multe pensiuni, numeroase vile (particulare sau destinate turiștilor) o sala de popice, etc.    
                           

   - Chiar dacă sunteți superstițioși sau nu, vă invit să îl vizitați și vă asigur că îl veți considera unul dintre cele mai frumoase locuri de agrement din țară. Locul este plin de povești, mister, dar și de multă liniște și frumusețe.

Niciun comentariu: