Translate

- sursă fotografii: ANCA FLOREA - Dincolo de aproape

Mănăstirea Măgura Ocnei - Tg. Ocna


MĂNĂSTIRE DE MAICI
ADRESA: loc. Târgu Ocna, jud. Bacău, România
TELEFON: 0234.344.325 ;  0722.463.548
ANUL ÎNFIINŢĂRII:  1653
HRAM:  ,,Înălţarea Domnului” (40 de zile după Învierea Domnului) 
CUM AJUNG:  Mănăstirea Măgura este situată pe raza localităţii Târgu Ocna și se află la o distanță de:  14 km de Slănic Moldova,  18 km de Onești,  55 km de Adjud,  64 km de Bacău,  113 km de Bârlad, 131 km de Brașov.
     Acces rutier: - pe DN11 - Bacău - Tg. Ocna - Tg. Secuiesc - Braşov; apoi pe DN12B drumul de la Tg.Ocna spre Slănic Moldova, imediat pe dreapta, există indicator;
                           - pe DN11A - Bârlad - Podu Turcului - Adjud - Onești - Tg. Ocnaapoi pe DN12B drumul de la Tg.Ocna spre Slănic Moldova, imediat pe dreapta, există indicator;
                       - pe DN12A - Miercurea-Ciuc - Comăneşti Tg. Ocna - Oneşti; apoi pe DN12B drumul de la Tg.Ocna spre Slănic Moldova, imediat pe dreapta, există indicator.
                        - ajunși  în orașul Târgu Ocna, luați drumul către Slănic Moldova, după care, la câteva sute de metri, după trecerea podului peste Trotuş, luati-o dreapta (există indicator spre mănăstire). După o pantă de cca 2-3km, se ajunge la destinaţie. Noi am lăsat maşina într-un ,,intrând” după 1 km şi ceva şi am urcat ,,pe jos” restul drumului, bucurându-ne din plin de peisajul oferit.
       Acces feroviar:  Cea mai apropiată este gară Târgu Ocna - Saline, pe linia Adjud - Ciceu.


CAZARE: Mănăstirea poate oferi locuri de cazare (70 de locuri) pentru turiştii care zăbovesc mai mult în incinta lăcaşului. Este convenabilă şi cazarea în Tg. Ocna dar şi în staţiunea Slănic Moldova (15 km).
REPREZENTATIV: Aşezământul monahal de la Măgura este clădit în mijlocul pădurii, pe o muntele Măgura,  la altitudinea de 505 metri. Drumul până la mănăstirea de pe Muntele Măgura este unul şerpuit şi le oferă vizitatorilor un peisaj de vis. El poate fi parcurs atât cu mașina cât și pe jos.
ÎN APROPIERE:  Mănăstirea Măgura se află la o distanță de: 5 km de Salina TÂRGU OCNA,  19 km de Slănic Moldova - IZVOARE,  100 km de Mănăstirea SF. MINA - Plopana.

DESCRIERE:
                           

   - Urcând pe drumul betonat, după aproape 2,5 km, ne întâmpină pe stânga o clădire masivă din piatră, cu drapelul tricolor deasupra. Acesta este Monumentul Muzeu Măgura Ocnei, închinat eroilor din 1916-1918. Pe frontispiciul unde este o uşa şi un mic balcon din piatra este scris: ,,Spuneţi generaţiilor viitoare că noi ne-am făcut datoria!". Muzeul este deschis de la 1 mai - 15 septembrie, între orele 09:00 - 13:00. 
                                                                                                                                          Monumentul Muzeu Măgura Ocnei

   - Odată ajunşi în curtea schitului, liniştea şi frumuseţile locului te cuceresc.
   - Bătrâna mănăstire a fost martor al multor evenimente din secolul al XVIII-lea ( revoluţiei din 1821, al luptelor de pe Coșna şi Cireșoaia, unde bravii ostaşi ai Armatei a II-a Române, prin jurământul "Pe aici nu se trece!", au făcut cu piepturile lor zid de nepătruns în faţa ofensivei austro-germane, în august 1917). În acel an, Mănăstirea Măgura Ocnei a fost transformată în post de prim ajutor, unde mii de răniţi ai regimentelor ce luptau în zonă, au primit primul ajutor în chiliile şi curtea lui. Este o minune că acest sfânt lăcaş a scăpat nevătămat de obuzele duşmane.
   - Dar de urgia comunistă mănăstirea n-a scăpat. În anul 1964, biserica a fost dărâmată până în temelii, cu târnăcoapele, iar materialele rezultate au fost folosite la alte construcţii în oraşul Târgu Ocna; maicile au fost alungate, aici amenajându-se un punct turistic. Locul şi-a reluat viaţa monahală la 28 mai 1990. Atunci au sosit aici primele maici şi arhimandritul Epifanie Bulancea. Aceştia au ridicat din temelie o biserică catedrală şi mai multe clădiri care să asigure obştii o viaţă normală.


   - Clopotniţa din zid este construită la 40 m sud de altar, cu gang de intrare şi câte două încăperi laterale.  Biserica este o construcţie masivă din cărămidă şi piatră în formă de cruce.

   - Naosul are absidele foarte largi şi este luminat de câte o fereastră vitraliu la sud şi nord. Pe naos se află o mare turlă deschisă, poligonală în exterior, luminată de patru ferestre. 


   - Cupola şi faţadele exterioare au în partea superioară, sub cornişe, de jur împrejur, ocniţe pictate.


   - Intrarea se face prin vest, pe o uşă din stejar, întărită metalic şi având pe faţa interioară sculptat pe Domnul nostru Iisus Hristos. 

   - Din pridvor în pronaos se intră tot printr-o uşă mare din lemn de stejar, sculptată pe ambele feţe, cu Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil spre pridvor şi Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel spre pronaos. Pardoseala este din marmură.
Vitralii mănăstire

   - Catapeteasma este din lemn de stejar, frumos sculptat.
                
   - Pictura este executată în tehnica frescă iar icoanele tâmplei în ulei, autori fiind fraţii Petru şi Ioan Pascu. Pictura s-a făcut între 1994 şi 1997. 

        
 Naosul are absidele foarte largi şi este luminat de câte o fereastră vitraliu la sud şi nord.
   - La circa 50 m vest de biserică, s-a construit o clădire mare, din zid la parter şi primul etaj, din lemn la etajul doi. În partea sudică a acestei clădiri, este un frumos paraclis pictat, cu ferestre foarte largi, plafon semioval şi pardoseală din parchet.


Altă chilie, stăreţia şi alte anexe.
   - Urmând cărăruia ce duce în spatele chiliilor, se trece printr-o portiţă şi se ajunge la cimitirul mănăstirii, unde o bisericuţă de lemn străjuieşte tăcută la poalele pădurii.



   - ,,Poziţionarea acestui aşezământ într-un cadru mirific, binecuvântat de Dumnezeu, ca şi istoria sa zbuciumată, sunt punctele forte care atrag aici, pe Muntele Măgura, annual, mii de turişti români şi străini. Am pus la dispoziţie 70 de locuri de cazare în chiliile mănăstirii şi o bucătărie monahală, pentru toţi cei care vor să vină aici la odihnă şi reculegere, pentru toţi aceia care au nevoi sufleteşti.” – preotul Epifanie Bulancea, stareţul mănăstirii.

4 comentarii:

Madalin spunea...

Am fost acolo de curand,e superb!De fapt,toate manastirile sunt superbe,cu atat mai mult cele din Moldova.. Dar drumul cu microbuzul pana acolo a fost prea mult pt o femeie mai sensibila dintre pelerini,i s-a facut rau,a si plans putin.. Nu-i pt cei slabi de inima acel drum! :)
Doamne-ajuta!

Anonim spunea...

Intradevar manastirea, peisajul , maicile totul este desavarsit un peisaj creat de Dumnezeu merita fiecare clipa de spaima pe care o traiesti pe drumul de urcare.Daca esti slab de inima ia-ti pastilele sau nu te uita pe geam . Drumul nici pe departe nu este cum e prezentat , e foarte ingust cu refugii foarte rare, iar daca doamne fereste te intalnesti cu alta masina pe drum trebuie sa dai inapoi sute de metri , iti trebuie putina nebunie.In rest merita fiecare clipa petrcuta acolo.

Unknown spunea...

E un loc divin, peisajul, Maicile, Sfînta Mănăstire... e tot ce ne trebuie, liniștea de care avem nevoie.. Mergeți cu toată încrederea. Dumnezeu să vă binecuvinteze !!

Anonim spunea...

Un adevărat colț de Rai, am fost de vreo 3-4, ultima oara în urma cu 5 ani și sper sa ajung iar de Revelion...! Doamne ajută 🙏