Translate

- sursă fotografii: ANCA FLOREA - Dincolo de aproape

Cascada Cailor - Borşa



LOCALIZARE: în apropiere de Borşa, jud. Maramureş, România 
TELEFON: Salvamont - 0724-212582, 0262-342322 (Complexul Turistic Borşa)

CUM  AJUNG:  Complexul Turistic Borşa (telescaun) este situat la: 10 km de centrul oraşului Borşa79 km de Vatra Dornei, 92 km de Câmpulung Moldovenesc, 103 km de Bistrița, 125 km de Gura Humorului, 148 km de Baia Mare, 159 km de Suceava, 558 km de București.

   
    Acces rutier - pe DN17 - Suceava - Gura Humorului - Câmpulung Moldovenesc - Iacobeni, DN18 - Iacobeni - Cârlibaba - Borșa - Complex turistic Borşa;
                          - pe DN18 - Baia Mare - Sighetul Marmației - Borșa Complex turistic Borşa;
                      pe DN15 Piatra Nemț - Bicaz - Poiana Largului, DN17B Broșteni - Vatra Dornei, DN17 Vatra Dornei - Iacobeni - Cârlibaba - Borșa - Complex turistic Borşa;
                          - pe DN17C - Bistrița - Năsăud - Moisei, DN18 - Moisei - Borșa - Complex turistic Borşa
     Acces feroviar -  Cea mai apropiată gară este la Vişeu de Sus, de aici turiştii putând lua microbuzele care ciculă regulat spre Borşa.  


CAZARE: În inima muntelui, aproape de cascadă, nu sunt unităţi de cazare. Există un singur refugiu, aflat în apropiere, în Poiana Ştiol. În schimb, dat fiind faptul că frumuseţea impunătoare a cascadei poate fi admirată mai cu seamă pe timp de vară, pensiunile şi hotelurile din complex sunt deschise mereu. De altfel, practic, fiecare casă din împrejurimile localităţii Borşa a fost construită în aşa fel încât să poată primi şi turişti.
REPREZENTATIV: Cascada Cailor este una dintre cele mai deosebite atracţii turistice aflate în Munţii Rodnei. Este cea mai înaltă cadere de apă din ţară şi una dintre cele mai spectaculoase, şuvoaiele ei căzând de la peste 90 de metri.
ÎN APROPIERE: Cascada Cailor  este situată la o distanță de: 4 km (2 km cu telescaunul) de Borșa - Complex turistic, 72 km  de Mănăstirea BÂRSANA,  38 km de MOCĂNIŢA - Vişeu de Sus.
                  
DESCRIERE:
   - Există două variante pentru a ajunge în împărăţia cascadei. Primul traseu porneşte din Complexul Turistic Borşa şi continuă pe poteca de sub telescaun până în Poiana Runcu Ştiolului. Cei lipsiţi de antrenament pot urca această porţiune cu telescaunul. (Bine de ştiut este că ultima cursă a telescaunului se face la orele 1700,  deci mare atenţie să nu rămâneţi sus şi să fiţi nevoiţi să faceţi drumul înapoi pe jos, fără să aveţi asta în plan.) - vezi Borșa - Complex turistic


   - De la capătul de sus al telescaunului, urmaţi poteca spre pădure. De aici drumul se bifurcă în două: la dreapta se coboară la Cascada Cailor, iar drept înainte se urcă spre platoul Stiol. Poteca duce pe lângă o stână în preajma căreia, odată ajuns, nu poți să nu te oprești și să o admiri.


   - Luând-o la dreapta, dăm de un drum care mai mult coboară. După aproximativ 20 de minute se ajunge la baza cascadei. Traseul a fost reabilitat în 2002 de Clubul de Speologie Montana din Baia Mare şi Asociaţia Gradinitsa din Franţa. Drumul pe jos de la baza telescaunului până la Cascada Cailor nu durează mai mult de două ceasuri.


   - O altă cale de acces este cea dinspre Pasul Prislop. Drumul este mai scurt şi o bună bucată poate fi făcută şi cu maşina. Dar localnicii spun că acest traseu n-are atâta farmec, fiindcă locurile nu sunt la fel de frumoase. 

   - Traseul  până la cascadă este de o frumuseţe deosebită şi nu este un traseu foarte dificil. Este mai greu pe drumul de întoarcere decât la venire deoarece, către cascadă, drumul mai mult coboară.


   - La un moment dat, cărarea iese din pădure şi coborând pe coama muntelui ne deschide în faţă Cascada Cailor în toată splendoarea ei. 


   - Apa rezultată din topirea zăpezii şi din ploi se adună într-un circ glaciar şi de acolo, de pe versantul abrupt al Rezervaţiei Piatra Rea, se prăvăleşte în jos formând cascada în mai multe trepte cu căderi succesive.

       
   - Ca orice loc cu atracţie turistică ieşită din comun, Cascada Cailor dispune de propria ei legenda. Se spune că Muntele Piatra Rea a reprezentat din totdeauna locul preferat al celor ce locuiesc în zonă să îşi ţină hergheliile de cai, începând cu primăvara până în toamnă, motivul fiind cât se poate de simplu : paşunile sunt de o frumuseţe şi o bogăţie greu de întâlnit. Astfel, caii puteau paşte în voie fără a fi deranjaţi.


   - Însă, cum nicio poveste nu este frumoasă până la capăt, se spune că hergheliile de cai obişnuiau să fie atacate de către urs. Locul fiind deschis, şansele de izbândă ale ursului erau de cele mai multe ori mici spre nule. Însă, ursul găsea soluţii pentru a remedia situaţia şi încolţea bietele animale deasupra prăpastiei de lângă ceea ce în zilele noastre se numeşte chiar Cascada Cailor. Dar marea tragedie s-a produs într-o noapte cu furtună năprasnică, în care ploaia şi fulgerele au înlesnit atacul ursului şi caii, ajunşi pe marginea prăpastiei, nu au avut cale de scăpare. Disperaţi, aceștia s-au aruncat cu sutele în hău.


   - De atunci, localnicii au redenumit această cascadă ca fiind a cailor, tocmai datorită acestei legende. Odată cu această cascadă, întreaga zonă a fost redenumită, muntele din imediata apropiere primind numele de Muntele Cailor iar circul glaciar primind şi el numele de Podul Cailor. Însă, ca întreg peisajul să fie botezat în acelaşi stil, pârâul ce se prăvăleşte în vale a primit numele de Izvorul Cailor.
   - ,,Iarna, se urcă greu, e nevoie neapărat de echipament adecvat şi de antrenament. Vara, în schimb, acolo e Raiul pe Pământ! Mii de turişti din întreaga lume vin, an de an, să viziteze Cascada Cailor." - Mircea Timiş, inspector de turism.  

   - Când am fost, vremea era pusă pe rele, amenintându-ne cu o ploaie care nu a întârziat să apară.  Chiar şi aşa, a fost o experienţă mai mult decât frumoasă, ceea ce ne-a determinat să ne propunem ca, atunci când va fi posibil, să refacem traseul, .... cu sau fără umbrele.

8 comentarii:

Andrei P. spunea...

Ce dor mi se face de maramu` :)

Unknown spunea...

Cred si eu! Odata trecut si plecat de acolo, ramai, fara doar si poate, cu dorul intoarcerii. Si, pe langa frumusetea locurilor, oamenii sunt extraordinari. Am mancat cea mai buna pita si cea mai buna placinta cu branza din viata mea (facute la cuptor, pe lemne). Sunt oameni gospodari, priceputi, omenosi si veseli. Cum sa nu vrei sa te intorci?

Toni Montanabm spunea...

Denumirea corectă este Clubul de Speologie MONTANA nicidecum montană

Unknown spunea...

Ai dreptate. Iti multumim frumos, Toni, pentru corectura!

MARCELA MILICA spunea...

mAINE 17 AUGUST VREA SA PLEC LA VATRA-DORNWI .sUNT DIN bRASOV SI VREAU SA-MI SPUNA CINEVA CARE ESTE CEL MAI BUN SI CEL MAI SCURT DRUM .VA MULTUMESC !

Unknown spunea...

Multumesc ptr.informatii!

Anonim spunea...

funurea licea pedes poiuedea Grgre rada clueda liua

Anonim spunea...

ce mia Griore tetea lavinia couea lte