Translate

- sursă fotografii: ANCA FLOREA - Dincolo de aproape

Biserica fortificată Hărman


LOCALIZARE: Str. Pieții Nr. 2, Sat Hărman, comuna Hărman, județul Brașov, România
TELEFON: 0726601933 ; 0748067962 - Mariana Dieners (îngrijitorul bisericii şi locuieşte în incinta cetăţii)
                    0268.367.438 
ANII CONSTRUCȚIEI:  secolul al XIII-lea

CUM AJUNG: Biserica fortificată Hărman se  află la o distanţă de: 10 km de Braşov, 50 km de Tg. Secuiesc, 91 km de Miercurea Ciuc, 114 km de Ploieşti, 116 km de Târgovişte, 117 km de Sighişoara, 149 km de Sibiu, 167 km de Tg. Mureş, 169 km de Bacău, 170 km de Focşani, 171 km de Bucureşti, 182 km de Piteşti.
    Acces rutier: pe  DN73 Pitești - Râșnov - Brașov, DN11 Brașov -Hărman - Biserica fortificată Hărman;
         - pe DN1/A1 București -Ploiești, DN1 Ploiești -Brașov, DN11 Brașov -Hărman -Biserica fortificată Hărman;
         - pe DN1 Sebeș Sibiu - Făgăraș - Brașov, DN11 Brașov - Hărman - Biserica fortificată Hărman;
         - pe DN13 Tg. Mureș - Sighișoara - Rupea - Brașov, DN11 Brașov - Hărman - Biserica fortificată Hărman;
         - pe DN12 Miercurea Ciuc - Sf.Gheorghe - Chichiș, DN11 Brașov - Hărman - Biserica fortificată Hărman;
         - pe DN11 Bacău - Onești - Târgu Secuiesc - Brașov, DN11 Brașov - Hărman -Biserica fortificată Hărman;
         pe DN10 Buzău - Nehoiu - Prejmer - DN11 Hărman - Biserica fortificată Hărman.
    Acces feroviar: Cea mai apropiată gară este cea din Hărman. Dacă se ajunge în gara din Braşov, se pot lua de acolo autobuze spre Harman.


PROGRAM DE VIZITĂ:
         Vară  (15 apr. - 15 oct.)    Luni: închis    Marți-Duminică: 900 - 1700  (între 1200- 1300 pauză de masă)    
           Iarnă (15 oct. -  15 apr.)    Luni: închis     Marți-Duminică: 1000 - 1600  (între 1200 - 1300  pauză de masă)

TARIFE:    Intrare:   Peste 11 ani: 5 lei       Între 6 - 10 ani:  2 lei      Sub 5 ani: gratuit
                   Tarif foto, video - gratuit

CAZARE: Se găsește cazare în oraşul Braşov sau la hotelurile şi pensiunile din imediata lui apropiere.
REPREZENTATIV: Într-o perioadă de frământări interne de amploare, în timpul domniei principelui nebun Gabriel Báthory, în jurul anului 1612, Hărman a fost singura localitate din Ţara Bârsei care s-a impus în faţa inamicului şi a putut rămâne fidelă conducerii Braşovului, Cetatea Hărmanului nefiind niciodată cucerită. 
             Ridicat în jurul anului 1300, cu o înălţime de 56 metri, Turnul Clopotniţă este cel mai înalt din Ţara Bârsei.
             Clopotul din Turnul Porţii datează din 1608 şi este astăzi cel mai vechi din Hărman.
ÎN APROPIERE:  Biserica fortificată Hărman se află la o distanță de:   9 km de Biserica fortificată Prejmer,  13 km de Cetățuia BRAȘOVULUI15 km de Biserica Sf. Bartolomeu-Brașov26 km de telecabina Poiana Brașov-Vf. POSTĂVARU29 km de Cetatea RÂȘNOV30 km de Peștera CETĂȚII (Fundata)35 km de Centrul de ECHITAȚIE Diana39 km de Castelul BRAN46 km de Castelul CANTACUZINO, 46 km de telecabina Babele-Sfinxul-Platoul BUCEGI 48 km de Schitul BRAN,  53 km de Mănăstirea SINAIA,  53 km de Castelul PELEŞ,  59 km de Mănăstirea CHEIA62 km de Sinaia-COTA 140063 km de Peștera DÂMBOVICIOARA64 km  de Muzeul Cinegetic POSADA65 km de Mănăstirea ÎNĂLȚAREA DOMNULUI-Cota 100067 km de Mănăstirea SUZANA68 km de Cetatea RUPEA76 km de Cetatea FĂGĂRAȘ79 km de Schitul DRAGOSLAVELE87 km  de Mausoleul MATEIAȘ91 km de Mănăstirea NĂMĂIEȘTI99 km de Mănăstirea BRÂNCOVEANU (Sâmbăta de Sus)100 km de Salina SLĂNIC PRAHOVA.

DESCRIERE: 
   - Începuturile localității Hărman sunt legate de stăpânirea Ordinului cavalerilor teutoni asupra  Țării Bârsei din perioada 1211-1225, timp în care au fost întemeiate așezări și au fost atrași coloniști germani. Istoria locului seamănă cu cele ce s-au petrecut la Prejmer. De fapt, începuturile localităţilor Prejmer, Hărman și Sânpetru aproape că se confundă.

   - Biserica-cetate din Hărman cu zidurile ei impunătoare, cu cele şapte tunuri apărare şi cu Turnul-Clopotniţă vizibil de la distanţă este o bijuterie printre numeroasele biserici fortificate ale saşilor din Transilvania.


   - Se pare că, în anul 1240, în Hărman era în construcţie o bazilică romanică cu trei nave, pentru că biserica de mai târziu păstrează aceste elemente structurale. Fortificaţiile din jurul bisericii au fost extinse şi întărite masiv în decursul secolelor XV-XVII. Astfel, a luat naştere  una dintre cele mai mari şi bine păstrate biserici fortificate  din Ţara Bârsei. 

   - Biserica cetăţii poartă hramul "Sf. Nicolae". Clădirea bisericii păstrează în partea ei estică înfăţişarea vechii basilici cu trei nave în stil romanic din secolul al XIII-lea, care arată paralele evidente cu arhitectura cisternică a epocii, ce atestă patronatul cistercian al abaţiei de la Cârţa asupra Hărmanului, dovedit documentar în 1240.


   - Altarul baroc din 1787 a fost întocmit de sculptorul Franz Eberhard și de pictorul originar din Brașov
   - În capătul opus se află orga, funcţionabilă și astăzi, a fost construită de meșterii de orgi din Brașov Karl Einschenk (1867-1951) și Josef Nagy și dispune de două manuale, 19 registre și un pedal.




   - O caracteristică a bisericii din Hărman sunt băncile femeilor, datând din 1753, situate în centrul navei. Acestea au fost confecționate din grinzi de brad și sunt lipsite de spătare. Băncile erau rezervate femeilor căsătorite ale căror port cerea lipsa spătarelor.
  - Covoare orientale decorează pereții corului, balustrada tribunei și primele bănci ale navei principale. Ele au ajuns în Ardeal pe calea comerțului.


    - Stranele din secolul XVIII-lea așezate în cor și rezervate preotului, prezbiteriului și onoraților din localitate reprezintă în laturi și în baldachin decorații în formă de siluete. În interior, stranele sunt decorate de ornamente florale.
   - Amvonul din lemn datând de la sfârșitul secolului al XVII-lea este prins direct în perete, în colțul nord-estic al navei principale. Accesul la amvon se face prn sacristie. 

   - Deasupra portalului principal al Bisericii, aflat pe latura de vest, se află o pictură veche de sute de ani, reprezentând un pelican care-și hrănește puii cu carnea sa – un simbol al sacrificiului.


  - Etapa de construcţie din secolul al XV-lea aduce bisericii centura de fortificaţii. Aceasta era cu adevărat impresionantă şi cuprindea trei rânduri de ziduri concentrice, șapte turnuri și un șanţ cu apă. Zidul exterior, cel mai scund, avea 4,5 metri înălţime. El stabilea limita șanţului cu apă și proteja baza următorului zid. Acesta avea înălţimea maximă de 12 metri, iar pe perimetrul lui erau construite cele șapte turnuri devansate. 


- Un element inedit îl constituie cămările de provizii ridicate pe interiorul zidurilor, cămări care se păstrează și astăzi. Fortificaţiile şi-au pierdut scopul lor militar în secolul al XVII-lea, ele fiind folosite în continuare ca spaţii de depozitare, mai ales a proviziilor. Datorită acestui schimb de destinaţie, fortificaţiile au fost îngrijite şi păstrate până în zilele noastre.

   - În jurul anului 1300 a fost integrat în partea vestică a clădirii bisericeşti Turnul-Clopotniţă construit masiv pe lăţimea navei principale, astfel încât navele laterale l-au înglobat. Turnul dispune de două case a scărilor alipite, prin care se accesează primele două nivele ale turnului. Celelalte şase nivele ale acestuia sunt legate prin scări de lemn.   

   - În 1794 s-au întreprins modificări la acoperişul turnului, renunţându-se la galeria de apărare. Pe lângă vârful principal al acoperişului au fost aplicate patru turnuleţe de colţ care erau semnul de departe vizibil că localitatea dispunea de dreptul de a pronunţa şi executa sentinţa capitală.


   -  În 1916/1917, clopotele de pe biserică au fost ridicate de către armată şi topite pentru a se face din ele tunuri. Clopotele de azi, din turn, au fost achiziţionate din Austria, în 1923 respectiv 1925. Clopotul mare din 1923 a crăpat pe drum, așa că atunci când a ajuns la Hărman a fost îngropat. 45 de ani mai târziu, a fost dezgropat și transformat în monument comemorativ, în zona portalului vestic. După 1990, i-a fost adăugată o placă în amintirea celor care au murit în al doilea război mondial.
   - Clopotul din turnul de poarta datează din 1608 şi este astăzi cel mai vechi din Hărman.

   - În  unele dintre încăperile ataşate zidului de apărare a fost amenajat un muzeu etnografic, în cadrul căruia găsim elemente constitutive ale unei clase de şcoală, camere de locuit, ale unei bucătării, cât şi expuneri de cărţi, costume populare etc.

   - Cetatea Hărmanului nu a fost niciodată cucerită, dar a suferit de-a lungul vremii mari distrugeri. A fost asediată și incendiată de turci (în 1421 și 1423), a fost asediată de Ștefan Tomșa (domnitorul Moldovei), a fost asediată de generalul Basta și de principele Gabriel Bathory (în 1612). În plus, a trecut prin 2 incendii între 1500 și 1600 și 5 valuri de ciumă au trecut peste locuitorii zonei între 1500 și 1800. Nu a avut o istorie ușoară, dar de cucerit nu a cucerit-o nimeni, niciodată.

2 comentarii:

ch.ch. spunea...

datele de contact nu mai sunt valabile
va rog sa le actualizati de pe harmaninfo.com

. spunea...

Mulțumesc pentru tot Dr. Ellen! După ce te-am contactat pentru a mă ajuta să nu mai divorțez de soțul meu, soțul meu a încetat să mai depună acte de divorț și lucrurile stau mult mai bine. După cum ai spus, tot procesul de divorț a fost anulat, femeia rea ​​care a creat probleme în căsnicia mea a părăsit soțul meu și acum suntem foarte fericiți împreună. Împărtășesc această experiență de viață cu oricine se confruntă cu provocări similare în relația lor, căsătorie sau orice altă problemă. , o puteți contacta pe Dr Ellen pe WhatsApp +2349074881619
Ea este competentă în următoarele vrăji:
* vrăji de dragoste
* vrăji de căsătorie
* vrăji de bani
* vrăji de frumusețe
* Vrăji de noroc
* Vrăji de atracție sexuală
* Vrăji de vindecare a SIDA
* Vrăji de loterie
* Blestemele elimină imediat vrăjile
* Vrăji de protecție
* Vrăji de loterie
* Vrăji norocoase
* Vraja de fertilitate
* Inel de telekineză 💍
E-mail: ellenspellcaster@gmail.com
Whatsapp +2349074881619