Translate

- sursă fotografii: ANCA FLOREA - Dincolo de aproape

Peştera Sfintei Teodora de la Sihla


LOCALIZARE: Peştera Sfintei Teodora de la Sihla se află la 10 minute de mers prin pădure, de la Schitul SIHLA.

DESCRIERE: 
   - Pe versantul nordic al Muntelui Sihla,  pe o cărare tainică ce porneşte de la Schitul SIHLAse urcă la Peştera Sfintei Teodora unde, prin multe lacrimi, post şi rugăciune s-a nevoit ani de-a randul Cuvioasa Teodora. 

                 
       
   - Sfânta Teodora a fost canonizată la 7 august 1992, fiind considerată cea mai aleasă Floare Duhovnicească. Pentru omagierea vieţii ei se spune ca a fost înfiinţat schitul Sihla în 1725 şi tot în amintirea ei schitul înfiinţat în 1991, în Codrii Paşcanilor, a primit hramul Sfânta Teodora.
          

   - Sfintele sale moaşte au rămas în peşteră mai mult de 100 de ani, şi în jurul lor a luat fiinţă Schitul SIHLA.


   - Astăzi, moaştele Sfintei Teodora se află la Mănăstirea Pacerska din Kiev, aşezate în raclă de mare preţ, pe care scrie "Sfânta Teodora din Carpaţi". Biserica Ortodoxă Română doreşte repatrierea, iar pentru adăpostirea lor a înălţat o frumoasă catedrală în curtea Mănăstirii SIHĂSTRIA.     


   - Sfânta Teodora de la Sihla a fost canonizată în data de 7 august 1992. Icoana sfintei o înfăţişează pe aceasta ţinând în mână un pergament pe care scrie: "Cu toată inima Te-am dorit pe Tine, Doamne, şi căutându-Te, Te-am aflat şi sufletul meu cel ostenit s-a odihnit întru dragostea Ta."

                 
   - Peştera este situată într-un spaţiu îngust dintre două stânci înalte, în care a fost creat un altar de rugăciune, luminat mereu de lumânări şi candele aprinse de vizitatori.
                    
             "Cele pământeşti părăsind şi jugul pustniciei luând, te-ai făcut mireasă lui Hristos, fericită; cu postul, cu privegherea, cereştile daruri luând şi cu rugaciunea pe îngeri ajungând, firea omeneasca ai biruit şi la cele cereşti te-ai mutat, lăsându-ne spre mângâiere peştera şi sfintele tale Moaşte. Pentru aceasta, Sfânta Preacuvioasă Maica Teodora, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre." 
                                         (Troparul Sfintei Teodora de la Sihla)

Niciun comentariu: