MĂNĂSTIRE DE CĂLUGĂRI
ADRESA: Com.
Vânători Neamţ, jud. Neamţ, România
TELEFON: (+4)
0233/251896; (+4) 0233/251897
CTITORI: Sihastrul
Atanasie, Episcopul Ghedeon
ANUL ÎNFIINŢĂRII :1740
HRAM: ,,Naşterea
Maicii Domunului" (8 septembrie)
CUM AJUNG: Mănăstirea Sihăstria se află la o distanță de: 19 km de Târgu Neamţ, 56 km de Durău, 58 km de Piatra Neamț, 76 km de Suceava, 85 km de Gura Humorului, 122 km de Iași.
Acces rutier: - pe DN2 Suceava - Fălticeni, DN15C Fălticeni - Tg.Neamț, DN15B Tg.Neamț - lăsăm în dreapta drumul spre Mănăstirea NEAMŢ, după cca. 15 km virăm la stânga (indicator), trecem de Mănăstirea SECU și după alți cca. 3 km ajungem la Mănăstirea Sihăstria;
- pe DN 17B Vatra Dornei - Poiana Largului, DN15B Poiana Largului - Pipirig - la indicator virăm la dreapta, trecem de Mănăstirea SECU și după cca. 3 km ajungem la Mănăstirea Sihăstria;
- pe DN15C Piatra Neamț - Tg.Neamț, DN15B Tg.Neamț - lăsăm în dreapta drumul spre Mănăstirea NEAMŢ, după cca. 15 km virăm la stânga (indicator), trecem de Mănăstirea SECU și după alți cca. 3 km ajungem la Mănăstirea Sihăstria.
Acces feroviar: Cea mai apropiată este gara din Tg. Neamț, de unde se pot lua autobuze spre mănăstire.
CAZARE: Mănăstirea are câteva cămăruţe pentru cazare. Alta variantă este oferită de pensiunile aflate la câţiva km de mănăstire, de cele din Tg. Neamţ cât şi de mănăstirile nemţene aflate în apropiere .
REPREZENTATIV: Mănăstirea Sihăstria este locul unde şi-au trăit viaţa monahală unii dintre cei mai mari duhovnici din întreaga ţară, Părintele Cleopa şi Ieroschimonahul Paisie Olaru.
ÎN APROPIERE: Mănăstirea Sihăstria se află la o distanță de: 3 km de Mănăstirea SIHĂSTRIA, 7 km (drum forestier) de Schitul SIHLA și Peştera SF.TEODORA de la SIHLA, 14 km de Mănăstirea NEAMŢULUI, 23 km de Cetatea NEAMŢULUI, 31 km de Mănăstirea AGAPIA, 32 km de Mănăstirea VĂRATEC, 56 km de Mănăstirea DURĂU, 76 km de Barajul BICAZ, 78 km de Mănăstirea SF. IOAN cel Nou-Suceava, 91 km de Mănăstirea HUMORULUI, 93 km de Mănăstirea VORONEŢ, 97 km de Salina CACICA.
ÎN APROPIERE: Mănăstirea Sihăstria se află la o distanță de: 3 km de Mănăstirea SIHĂSTRIA, 7 km (drum forestier) de Schitul SIHLA și Peştera SF.TEODORA de la SIHLA, 14 km de Mănăstirea NEAMŢULUI, 23 km de Cetatea NEAMŢULUI, 31 km de Mănăstirea AGAPIA, 32 km de Mănăstirea VĂRATEC, 56 km de Mănăstirea DURĂU, 76 km de Barajul BICAZ, 78 km de Mănăstirea SF. IOAN cel Nou-Suceava, 91 km de Mănăstirea HUMORULUI, 93 km de Mănăstirea VORONEŢ, 97 km de Salina CACICA.
DESCRIERE:
- Prima ctitorire a avut loc
în anul 1655, de către sihastrul Atanasie împreună cu şapte ucenici de-ai
săi. Vremurile grele care au urmat au dus la ruinarea bisericii şi de aceea, în 1734,
episcopul Ghedeon al Romanului a ridicat o nouă biserică, din piatră, pe
locul celei vechi. După această dată, schitul se înnoieşte şi este dependent de
marile mănăstiri din apropiere, Neamţ şi Secu, devenind loc de nevoinţă pentru
călugării iubitori de linişte. Împreună cu Schitul SIHLA din apropiere, devin
două dintre cele mai vestite sihăstrii din ţinutul Neamţ. Edificiul este sobru
şi plin de armonie, respectând cu fidelitate arhitectura stilului clasic moldovenesc.
- Aşezată la margini de păduri seculare, pe un platou însorit, înfipt în coasta muntelui, Mănăstirea Sihăstria este locul unde şi-au trăit viaţa monahală unii dintre cei mai mari duhovnici din întreaga ţară, Părintele Cleopa şi Ieroschimonahul Paisie Olaru. Locul de veci al acestora se află în cimitirul mănăstirii.
- Mănăstirea Sihăstria - Biserica centrală ,,Naşterea Maicii Domnului” -
- Din ansamblul construcţiilor, biserica centrală prezintă un interes deosebit, datorită faptului că meşterul a reluat stilul clasic al bisericilor moldoveneşti. Echilibrul proporţiilor, zvelteţea turlei, efectul liniilor, sobrietatea interiorului şi simplitatea decoraţiei exterioare sunt câteva din caracteristicile ei.
- Se cuvine amintită şi icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, adusă la Mănăstirea Sihăstria la începutul sec. al XX-lea.
- Se cuvine amintită şi icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, adusă la Mănăstirea Sihăstria la începutul sec. al XX-lea.
- După anul 1947, Sihăstria, dintr-un mic schit pustnicesc, a devenit o mănăstire misionară, căutată de mulţi pelerini. Mai ales după anul 1989, când obştea a sporit mult numeric, ajungând în anul 1994 la aproape 140 de părinţi şi fraţi, iar credincioşii veneau în număr foarte mare la mănăstire, s-a simţit mai mult nevoia construirii unei biserici mai mari.
- Mănăstirea Sihăstria – Catedrala ,,Sfânta Teodora de la Sihla” -
- Astfel că, în anul 1999 s-a finalizat construcţia noii bisericii, iar în anul 2004 s-a terminat pictura interioară, în frescă, rămânând de pictat numai firidele dimprejurul bisericii.
- Ca ocrotitoare a bisericii a fost aleasă Sfânta Teodora de la Sihla, mai întâi pentru faptul că sfânta, fiind nou canonizată, în anul 1992, nu avea o biserică închinată ei, iar apoi din dorinţa de a aduce aici sfintele sale moaşte care se află acum la Kiev - Ucraina.
- Intrarea în biserică se face
prin partea de vest, pe a cărei faţadă sunt şapte firide pictate în mozaic.
Accesul în pridvorul bisericii se face printr-o uşă masivă metalică, cu
ornamente de bronz încastrate.
- În 1999 s-a finalizat
construcţia bisericii, iar în anul 2004 s-a terminat pictura interioară, în
frescă, rămânând de pictat numai firidele dimprejurul bisericii. Pictorii fac
parte din obştea Mănăstirii Sihăstria, fiind conduşi de P.C. Arhim.
În paraclisul de la demisol
se săvârşeşte slujba Sf. Maslu în fiecare joi noapte spre vineri.
- Mănăstirea Sihăstria - Paraclisul
Sfinţii Parinţi Ioachim şi Ana -
- În colţul de sud-est al incintei, pe o temelie înaltă de
piatră, se află , în care se oficiază serviciul religios în lunile de iarnă. A
fost construit în anul 1946, în locul vechiului paraclis mistuit de foc. Redus ca dimensiuni, paraclisul conţine un mare volum de pictură şi sculptură în lemn, de o reală valoare artistică.
Corpul de chilii de pe latura sudică
- Situat în colţul de nord-est al incintei, Turnul - clopotniță face parte
din ansamblul construcţiilor ridicate în anul 1825. Este o clădire aflată în
imediata apropiere a chiliilor, prevăzută cu două nivele, cu ganguri de acces
şi patru metereze, fapt ce ne aminteşte de vechile turnuri de
apărare. Pereţii, groşi de peste doi metri, au la bază latura de 7 metri
şi sunt lucraţi din bolovani de râu şi var hidraulic. Acoperişul este încheiat
în obişnuitul bulb moldovenesc. Corpul de chilii din partea de sud, turnul porţii şi turnul-clopotniţă, precum şi zidul de incintă care conferă Sihăstriei aspectul unei mănăstiri fortificate.
- Calistrat Hogaş a exclamat vizitând pentru prima oară Mănăstirea
Sihăstria: ,,După cum arată însuşi numele său, e un cuib de oameni sau, mai
bine-zis, de stămoşi ai omenirii, retraşi în adâncurile cele mai de nepătruns
ale singurătăţii".
- Cine are urechile sufletului deschise, aude că ei, desi tac, totuşi vorbesc, de multe ori zicandu-ne: „Ceea ce am fost noi ieri, sunteţi voi azi, iar ce suntem noi azi, veţi fi voi mâine!”
- Cine are urechile sufletului deschise, aude că ei, desi tac, totuşi vorbesc, de multe ori zicandu-ne: „Ceea ce am fost noi ieri, sunteţi voi azi, iar ce suntem noi azi, veţi fi voi mâine!”
8 comentarii:
Buna seara.ma numesc Cristina.țin sa spun ca eu am fost la mănăstirea Sihastria.Am fost întâmpinate cu multa căldură de catre parinele Nil.Părintele se ocupă cu cazare in mănăstire a pelerinilor.Am participat la slujbele ținute aici si am ramas impresionată de dăruirea celor de aici, a calugarilor. Recomand cu multa dragoste Mănăstirea Sihastria celor care vor sa se roage in pace intr.- un loc binecuvântat de Dumnezeu.
Doamne dumnezeu meu ajutami si mie pacatoasa sa ajung la parintele Cleopa doamne ajutami doamne slava tie dumnz meu
Loc minunat cu încărcătură spirituala profunda, care -ti deschide sufletul pentru dragostea către Dumnezeu .Ordine,curatenie pioșenie.
La Sihăstria înaintașii din familia mamei mele au donat câteva piese de mobilier dintre care amintesc un ceas cu pendul,un bufet sculptat cu placă de marmură neagră,12 scaune-fotoliu sculptate iar canapeaua însoțitoare acestor scaune nu a mai avut loc în acel transport din anii '74Acum vreau să donez această canapea si alte obiecte de mobilier ale familiei-cum pot proceda?
Dragostea curata din rugaciunile unui prieten monah din Manastirea Sihastria m, au insotit si scos din multe necazuri, nevoi si boala. Curatenia sufleteasca a monahilor din aceasta manastire binecuvintata, seninatatea, privirea lor curata primirea cu sfanta bucurie sint un model pe care orice crestin ar trebui sa il urmeze. Nu este usor dar ar fi tare frumos si placut in fata oamenilor si a Lui Dumnezeu.
Colt de rai
.......
Cum se poate ajunge dca mergem pe jos, fara masina personala?
Cu trenul la tg Neamț și de acolo sunt autobuze
Trimiteți un comentariu