Translate

- sursă fotografii: ANCA FLOREA - Dincolo de aproape

Salina Turda

LOCALIZARE: Str. Aleea Durgăului nr.7, Turda, jud. Cluj, România   
TELEFON: 0364.260.940; 0364.260.941; 0264.311.690            .  FAX: 0364.260.968
ADRESĂ WEB: http://salinaturda.eu/
CUM AJUNG:  Salina Turda se află la o distanță de: 1,5 km de Turda, 29 km de Cluj-Napoca, 68 km de Alba Iulia, 80 km de Tg. Mureş, 128 km de Sighişoara, 138 km de Deva, 146 km de Sibiu, 176 km de Baia Mare, 190 km de Oradea,  243 km de Braşov, 421 km de Bucureşti.
     Acces rutier: - pe DN15 Tg. Mureş - Turda - Salina Turda;
                           - pe DN1 Oradea - Huedin - Cluj-Napoca - Turda - Salina Turda;
                           - pe DN1 Braşov - Făgăraş - Sibiu - DN1/A1- Sebeş - Aiud - Turda - Salina Turda;  
                           - pe DN7 Deva - Orăştie - Sebeş, DN1 Sebeş - Aiud - Turda - Salina Turda.
                  La intrarea în salină, în zona Valea Sărata - Durgău, se poate ajunge din Turda şi cu un mijloc de transport în comun, autobuzul 17.
     Acces feroviar: Cea mai apropiată gară este cea din Cluj Napoca. În Cluj sunt curse regulate spre Turda.


PROGRAM  - de vizită:  Luni – Duminică: 900 - 1900  (ultima intrare la ora 1800)
                      - bază de tratament: Luni, Marţi, Sâmbată, Duminica: 900 – 1400
                                                       Miercuri, Joi, Vineri: 900 – 1600

TARIFE  - Vizită:   Adulţi - 20 lei / pers.
                                 Copii -  10 lei / pers.(sub 3 ani - intrare gratuita)
                                 Elevi, studenţi - 10 lei / pers. (cursuri de zi - carnet, legitimaţie)
                                 Pensionari - 12 lei / pers. (vor prezenta cuponul de pensie)
                 - Abonamente (min. 7 zile): Adulţi - 15 lei / pers.
                                 Copii -  8 lei / pers.(sub 3 ani - intrare gratuita)
                                 Elevi, studenţi - 8 lei / pers. (cursuri de zi - carnet, legitimaţie)
                                 Pensionari - 8 lei / pers. (vor prezenta cuponul de pensie)
                   Se poate fotografia în voie, fără vreun tarif suplimentar.

Imagini virtuale Salina Turda - Google Maps

CARACTERISTICI Salină:   Temperatură: între 11o - 12oC
                                                 Distanţa de la punctul de plecare: 3,1 km
                                                 Diferenţa de nivel faţă de intrare: 136 m
                                                 Înălţime camere: 8 m

CAZARE: Cazare se găsește în oraşul Praid cât şi în împrejurimi, zona fiind una preponderent turistică.
REPREZENTATIV: Renovată în 2010, cu fonduri europene, salina s-a transformat într- un muzeu subteran şi un parc de distracţii, astăzi fiind una dintre cele mai interesante şi mai binefăcătoare destinaţii turistice ale României şi chiar ale Europei. Aici turiştii au ce vedea, dar mai ales ce face aici, inclusiv pentru sănătatea lor.
                 Jurnaliştii de la CNN au clasat-o pe locul doi în topul celor mai atractive 10 locuri subterane din lume. 
          Salina Turda este un loc foarte indicat celor care suferă de afecţiuni respiratorii şi ORL. Asociaţia Internaţională a Balneologilor au catalogat-o drept cea mai eficace salină din Europa în tratarea bolilor respiratorii. 
ÎN APROPIERE: Salina Turda se află la o distanță de: 72 km de SALA UNIRII - Alba Iulia .

DESCRIERE:  
   - Exceptând perioada dacică şi cea a ocupaţiei romane, perioade pentru care nu există încă dovezi care să ateste existența unor exploatări de sare la Turda, considerăm că începuturile mineritului în sare, în sensul în care acest concept este definit în prezent, se situează în timp la nivelul secolelor XI – XIII.


 - În timpul domniei austro-ungare (sec. XVII – XIX) industria extractivă s-a dezvoltat foarte mult, fiind extinsă şi salina de la Turda prin construirea mai multor mine. Salina a fost exploatată până în anul 1932, după care lucrările au fost sistate din cauza randamentului scăzut şi a slabelor dotări tehnice. Salina s-a redeschis în 1992 doar pentru turişti. În 2008, au început lucrări de modernizare cu sprijinul Uniunii Europene, fiind redeschisă publicului în ianuarie 2010.
- Intrarea în salină Turda se face pătrunzând într-o clădire care seamăna cu o farfurie zburătoare. 


   - Accesul spre sălile şi minele vizitabile din salină se face coborând nişte scări şi trecând prin  Galeria Frantz Iosef.

                 Galeria Franz Josef
   - Construirea acestei galerii orizontale a fost săpată între anii 1853-1871, pentru a uşura şi ieftini transportul sării afară, deoarece vechiul drum cobora foarte abrupt. A fost terminată în 1871, având 780 m, iar până la sfârşitul secolului XX a fost prelungită cu încă 137 m. Pe peretele stâng al galeriei sunt amplasaţi picheţi cu o echidistanţă de 10 stânjeni.

                Mina Rudolf 
   - Este o sală de extracţie trapezoidală, începută în anul 1867.Aceasta are o adâncime de 42 metri, laţime de 50 și lungime de 80 metri şi este ultimul loc în care sarea a fost exploatată la Turda. 


   - În partea superioară, se află două balcoane fixate pe grinzi. Ele au fost construite cu scopul de a supraveghea munca şi a verifica starea pereţilor. Pe peretele nordic s-au format de-a lungul timpului stalactite de sare, datorită infiltraţiilor de apă. Viteza de creştere este de 2cm/an. După o lungime de 3 m, din cauza greutăţii, acestea se rup. Pe pereţi se pot vedea urme de tăiere manuală a sării.

   -  Prin compartimentul de acces, sunt 172 de trepte săpate direct în stâncă, trepte ce conduc vizitatorii spre vatra minei. Astfel, se coboară 13 ''etaje'', la fiecare pod de odihnă fiind marcat, în perete, anul în care a fost exploatat nivelul respectiv.

  - În mină se poate coborî şi folosind liftul panoramic, instalat odată cu renovarea salinei. În perioadele aglomerate, accesul cu liftul devine greoi şi necesită timp şi răbdare. Tot răul spre bine deoarece ,,efortul" de a urca şi/sau coborî cele 13 etaje este benefic şi nu face decât să vă mai ofere un prilej de a mai servi o porţie de sănătate curată.


   - La baza minei se află o pistă de minigolf, două piste de minibowling, un teren de sport, un amfiteatru cu 180 de locuri pentru concerte şi audiţii muzicale, un carusel şi un loc de joacă pentru copii.



              Mina Terezia
   - Mina Terezia este o mină clopot, cu o adâncime de 90 m de la balcon şi 112 m de la suprafaţă. Pe vatră se găseşte un lac subteran de 48 m adâncime si 70 m diametru şi o insulă de sare care are 5 m înălţime.
 - Panorama Minei Terezia de pe terasa Minei Rudolf -

   - Accesul pe vatra minei se face din mina Rudolf, coborând prin compartimentul de scări sau cu un ascensor. Lacul subteran a fost amenajat pentru a oferi turiştilor o plimbare romantică cu barca la 112 m în adâncul muntelui de sare, unde a fost amenajat un nou debarcader.

                 Sala Staționar pentru tratament balnear
   - A fost amenajată şi transformată pentru a deservi exclusiv activitatea de tratament balnear. Aceasta a fost transformată în bază de tratament moderna, unde este asigurată asistenţă de specialitate şi un cabinet medical. O cură de aer salin durează cel putin 30 de minute pe zi, într-un interval cuprins între 7-12 zile. Cei interesaţi pot să se relaxeze la noul centrul de spa şi tratament, să practice exerciţii de fitness sau să aibă parte de şedinţe de înfrumuseţare, beneficiind de aerul bogat în sare cu o umiditate de aproximativ 80 la sută.


                 Mina Iosif sau Sala Ecourilor
   - Se vizitează prin intermediul balcoanelor săpate în sare, situate la nivelul galeriei de transport. Este o cameră de mină conică cu adâncimea de 87 m şi diametrul la bază de 67 m. Forma camerei şi lipsa comunicaţiilor majore cu alte lucrări miniere fac ca în această mină sa se producă o reverberare puternică a sunetului, fapt care a determinat acordarea denumirii turistice de „Sala Ecourilor” (reverberaţia sunetului până la 16 ecouri).


                 Camera Crivacului sau Camera Cailor 
   - Este o cameră octogonală în care este montat un troliu cu ax vertical cunoscut sub denumirea de „crivac” sau „gepel”. Acesta era acţionat prin forţa cailor şi servea pentru transportul pe verticală a sării exploatată din mina Rudolf, de la nivelul vetrei acestei mine până la nivelul galeriei de transport, prin intermediul puţului de extracţie situat în camera vecină. Crivacul este din lemn de brad şi are anul construcţiei sale sculptat pe axul maşinii – 1881. Utilajul descris a înlocuit un altul, de dimensiuni mai mici, care a fost montat în anul 1864. Maşina are 4 braţe care erau acţionate de 1 sau 2 cai în schimburi.Este singurul utilaj de acest tip din toate salinele din România şi probabil şi din Europa care se păstrează pe locaţia lui iniţială.


                 Altarul 
   - Într-o nişă săpată în sare în peretele estic al sălii de apel, se află Altarul. Acesta a fost sculptat în sare pentru servicii religioase şi rugăciuni înaintea schimbului. Odată pe săptămână era oficiată o slujbă religioasă de către un preot, la această slujbă participând şefii salinei şi câţiva nobili. 


                 Scara bogaţilor
   - Nobilii invitaţi la slujba religioasă intrau în salină pe scara “Bogaţilor”, scară care conduce la suitorul  minei Terezia. De jur împrejurul scării există o construcţie de lemn, care datează din jurul anului 1700 şi care, cu timpul, a fost acoperită cu depuneri de sare.


                 Salina Balneară - Indicaţii terapeutice - http://salinaturda.eu/salina-balneara/
   - Salina Turda are un microclimat şi factori sanogeni care oferă condiţii optime de aplicare în terapiile recuperatorii ale diferitelor afecţiuni interne cât şi în profilaxie şi sanogeneză. Condiţiile specifice benefice sunt următoarele:
– temperatura constantă a aerului, relativ scăzută oscilând intre 11-12 gr C  în toate punctele şi etapele de determinare, permite procesul de adaptare şi aclimatizare a organismului;
-umiditatea relativă de asemenea cu variaţii minime cu valori cuprinse între 78-82% la intrarea în salină şi valori medii intre 73-80% in diferite săli (sala Rudolf, sala Ghizela etc) cu efecte benefice asupra căilor respiratorii, permiţând aparatului mucociliar să lucreze optim în atmosfera saturată şi la temperatura corpului;
-mişcarea aerului este practic neglijabilă, la intrarea în salină 0.64-0.70 m/sec, în sala Rudolf 0.02 m/sec;
-prezenţa aerosolilor de sare sub formă de particule solide;
-aeroionizarea cu ioni mici în cantităţi variabile cu predominanţa ionilor pozitivi; în sala Rudolf  (n+=438, n-=307); aeroionizarea din interiorul salinei este la nivelul aerului exterior oferind efecte curative;
-concentraţia alergenilor este practic zero la care se adaugă lipsa aeropoluanţilor şi a germenilor patogeni; determinările microbiologice nu au evidenţiat prezenţa de germeni patogenici a levurilor şi a fungilor respectându-se astfel condiţia de aer curat (numărul total de germeni dintr-un metru cub fiind sub 2000 in toate determinările efectuate); -radioactivitatea minimă, rezultatele determinărilor fiind sub activitatea minimă detectabilă de 0.1 pCOl aer a radonului 222.
           
              INDICAŢII TERAPEUTICE ALE CUREI DE SPELEOTERAPIE:
- rinita alergică, rinosinuzita cronică;
- hipertrofie amigdaliană, vegetaţii adenoide (polipi);
- infectii respiratorii repetate (angine, faringite, traheo-bronsite, pneumonii, rinoadenoidite repetate în antecedente);
- astm bronşic nonalergic/ intrinsec/ nonatopic şi astm bronşic alergic/extrinsec/atopic, forme asimptomatice sau simptomatice uşoare şi moderate;
- bronşita cronică alergică, bronşita cronică obstructivă;
- bronhopneumopatie cronică obstructivă.
- afecţiuni cutanate: eczemă, dermatite atopice.

            CONTRAINDICAŢII ALE CUREI DE SPELEOTERAPIE:
- vârsta sub 3 ani şi peste 65 de ani; (copiii cu vârsta între 2 şi 3 ani si persoanele peste 65 de ani au acces în salină cu avizul medicului );
- astmul  bronşic forma severă persistentă; starea de rău astmatic; complicaţiile crizei astmatice- atelectazia, emfizemul pulmonar, pneumotorax,  acidoza respiratorie; complicaţiile legate de medicaţie- bronhospasm sever, reacţii alergice severe;
- complicaţiile BPCO- insuficienţa respiratorie acută, cord pulmonar cronic decompensat, pneumotorax;
TBC indiferent de sediu;
- neoplazii pulmonare;
- afecţiuni ORL acute – rinofaringite, traheobronşite, pneumonii acute;
- boli cardio-vasculare (HTA stadiul III, infarct miocardic recent, angina pectorala cu crize frecvente, cord pulmonar cronic decompensat), insuficienţa cardiacă grad II-III,
- afecţiuni digestive – gastrita acută hiperacidă, hepatita acută, colecistita acută;
- afecţiuni renourinare acute, litiaza vezicală/ renală;
- diabet zaharat decompensat;
- colagenoze, afecţiuni reumatismale acute/ cronice în puseu inflamator;
- afecţiuni neurologice periferice şi centrale (traumatism craniocerebral, abces cerebral, accident vascular cerebral, scleroză multiplă, scleroză laterală amiotrofică, epilepsie);
- sarcina trimestrul III;
- sindrom anxios- depresiv; claustrofobii;
- postoperator pentru o perioadă de 1-2 luni.

           RECOMANDĂRI DE CURĂ:
- procedurile de speleoterapie se efectuează de preferinţă în intervalul orar 9-14 pe o durată de 14-18 zile (7- 10 zile la copii);
- particularitati in functie de categoria de varsta :
- copiii  cu varsta sub 1 an – nu se recomanda cura de speleoterapie acestei categorii de varsta ;
- copiii cu varste intre 1- 2 ani – se recomanda avizul medicului inainte de initierea unei cure de speleoterapie, fara a se depasi 1-1,5 ore/zi pentru maxim 7 zile ;
- copiii  cu varste peste 2  ani – se recomanda cure de 2- 3 ore/zi, 7-10 zile (solicitati sfatul personalului medical pentru particularizarea curei de tratament in functie de varsta si afectiunile copilului dumneavoastra);
- vârstnici peste 65 de ani ( cu patologie cardiovasculara asociata) – se recomanda avizul medicului la initierea curei si monitorizarea periodica a statusului cardiovascular pe parcursul acesteia( simptomatologie clinica, frecventa cardiaca, tensiune arteriala), fara a se depasi 2 – 3 ore/zi, 7 zile.
- efectele unei cure de speleoterapie   persistă aproximativ 2-3 luni după încheierea curei, ca urmare se recomandă efectuarea a două cure pe an;
- şedinţa de speleoterapie cuprinde o perioadă de şedere în Staţionar- Mina Ghizela ( durată mai mare în primele şi ultimele zile de cură) şi o perioadă în subteran – Mina Rudolf ( durată invers proporţională cu cea petrecută în staţionar).

5 comentarii:

Real Calator spunea...

O informație greșită: cea mai apropiată gară nu este la Cluj ci la Cîmpia Turzii.

Anonim spunea...

Doamne ajuta am fost cu anii in urmă , și este foarte frumos

. spunea...

Mulțumesc pentru tot Dr. Ellen! După ce te-am contactat pentru a mă ajuta să nu mai divorțez de soțul meu, soțul meu a încetat să mai depună acte de divorț și lucrurile stau mult mai bine. După cum ai spus, tot procesul de divorț a fost anulat, femeia rea ​​care a creat probleme în căsnicia mea a părăsit soțul meu și acum suntem foarte fericiți împreună. Împărtășesc această experiență de viață cu oricine se confruntă cu provocări similare în relația lor, căsătorie sau orice altă problemă. , o puteți contacta pe Dr Ellen pe WhatsApp +2349074881619
Ea este competentă în următoarele vrăji:
* vrăji de dragoste
* vrăji de căsătorie
* vrăji de bani
* vrăji de frumusețe
* Vrăji de noroc
* Vrăji de atracție sexuală
* Vrăji de vindecare a SIDA
* Vrăji de loterie
* Blestemele elimină imediat vrăjile
* Vrăji de protecție
* Vrăji de loterie
* Vrăji norocoase
* Vraja de fertilitate
* Inel de telekineză 💍
E-mail: ellenspellcaster@gmail.com
Whatsapp +2349074881619

Anonim spunea...

ioia msea Groigre

Jeunaa spunea...

Numele meu este Giovanni Centeno. Am trecut prin momente grele cu diferiți bărbați care au găsit dragoste adevărată și acceptare autentică, până când l-am întâlnit pe soțul meu care a intrat în viața mea și m-a iubit dincolo de cuvintele pe care le pot explica. Am locuit împreună 2 ani și am fost fericiți până când au apărut prea multe certuri și ne-am despărțit. Am crezut că pot merge mai departe, dar mi-am dat seama că sunt profund îndrăgostită de el și că am nevoie de el pentru totdeauna. Nu aveam de ales decât să caut ajutor, ceea ce m-a determinat să-l contactez pe dr. Gideon, știind cum a reușit să-i ajute pe alții. Mi-a dat atenție și a făcut tot posibilul să ne împace din nou împreună și în 48 de ore rezultatul s-a manifestat și a revenit la mine și am reinventat lucrurile. Acum dragostea și fericirea au fost restaurate și tot ce pot spune este că îl apreciez foarte mult pe dr. Gideon pentru că a fost altruist în a mă ajuta pe mine și pe alții, contactează-l acum, el vă va răspunde WhatsApp: +2347042191323
E-mail: drgideon611@gmail.com