Pagina de început

Cetatea Râșnov


ADRESA: Dealul Cetății, Râșnov, jud. Brașov, România
TELEFON: 0268.230.255 ;     Fax: 0268.231.700
ANUL CONSTRUCȚIEI: Cetatea medievală din Râșnov se presupune că a fost construită în perioada 1211–1225, cât a durat stăpânirea cavalerilor teutoni în Ţara Bârsei. Prima atestare istorica a Cetatii Râșnov este din anul 1335.
CUM AJUNG: Odată intrați în orașul Râșnov, va trebui să ajungeți pe B-dul Unirii (există indicator - urmând drumul DN1E ce urcă spre Poiana Braşov), pentru ca, de aici, să poposiți, după cca 15 minute, la porțile cetății. Cetatea Râșnov se află la o distanță de: 8 km de Poiana Brașov, 14 km de Brașov,  14 km de Bran,  122 km de Pitești,  140 km de Sibiu,  144 km de Onești,  156 km de București,  181 km de Târgu Mureș
    Acces rutier: - pe DN73 Pitești - Câmpulung Muscel - Rucăr - Bran - Râșnov - DN1E - Cetatea Râșnov;
                       - pe DN1 București -Ploiești -Sinaia -înainte de Predeal DN73A -Râșnov -DN1E -Cetatea Râșnov;
                       - pe DN73 Brașov - Râșnov - DN1E - Cetatea Râșnov;
                       - pe DN1E Brașov - Poiana Brașov - Râșnov - DN1E - Cetatea Râșnov;
                       - pe DN1 Sibiu - Făgăraș - Șercaia, DN73A Șercaia - Râșnov DN1E - Cetatea Râșnov.
            Accesul cu mașina este posibilă până la poalele dealului pe care se află construită cetatea, acolo aflându-se și o parcare amenajată. Mai departe, se poate urca la cetate pe jos sau cu ,,trenulețul”.
             Se poate lua autobusul din Brașov spre Cetatea Râșnov, din fața Gării Bartolomeu.   
    Acces feroviar: Cea mai apropiată gară este cea din Râșnov.


PROGRAM DE VIZITĂ:  Zilnic între orele 0900-1900
TARIFE:   Taxă intrare: 10 lei – adulți,           5 lei – copii/elevi (max.18 ani),            3 lei - grupuri școlare
                   Taxa fotografiat sau filmat5 lei
                   Fise pentru binoclu (dispus pe locul punctului de observatie al Cetății) – 2 lei
CAZARE : Se găsește în orașul Râșnov și în împrejurimi, zona fiind împânzită de oferte de cazare.
REPREZENTATIV: Denumirea de Râșnov are la bază cuvantul „roz” care înseamnă trandafir, atât în limba latină, cât și în limbile germană și slavă, trandafirul fiind ales ca emblemă a orașului, în epoca medievală.
              Aici, la cetate, au fost turnate mai multe cadre ale filmului Nemuritorii (1974), în regia lui Sergiu Nicolaescu, fiind una dintre cele mai bine păstrate cetăți țărănești din Transilvania.
                    Cetatea este cel mai frumos loc medieval ce dateaza din timpul voievodului Mihai Viteazu.
                 Cetatea Râșnov s-a numit ,,Cetatea Țărănească Râșnov”, deoarece principala ocupație a locuitorilor ei era agricultura.
ÎN APROPIERE: Cetatea Râșnov se află la o distanță de: 2 km de Peștera CETĂȚII (Fundata), 8 km de Centrul de ECHITAȚIE Diana,  14 km de Castelul BRAN, 14 km de Biserica Sf. Bartolomeu - Brașov, 18 km de Cetățuia BRAȘOVULUI21 km de Schitul BRAN22 km de telecabina Poiana Brașov-Vf. Postăvaru33 km de Castelul CANTACUZINO33 km de telecabina BABELE - SFINXUL - Platoul Bucegi35 km de Cetatea țărănească PREJMER, 37 km de Peștera DÂMBOVICIOARA40 km de Mănăstirea SINAIA41 km  de Castelul PELEŞ49 km de Sinaia-COTA 1400, 50 km de Muzeul Cinegetic POSADA, 52 km de Mănăstirea ÎNĂLȚAREA DOMNULUI-Cota 100054 km de Schitul DRAGOSLAVELE61 km de Mausoleul de la MATEIAȘ,  65 km de Mănăstirea NĂMĂIEȘTI,  69 km de Cetatea FĂGĂRAȘ,  71 km de Mănăstirea CHEIA78 km de Mănăstirea Cetățuia NEGRU VODĂ79 km de Mănăstirea SUZANA, 80 km de Cetatea RUPEA,  82 km de Mănăstirea BRÂNCOVEANU (Sâmbăta de Sus).

DESCRIERE:

   - Atât în timpul catastrofelor naturale cât și a invaziilor militare, șansa supraviețuirii așezării de la poalele muntelui Postăvarul a fost refugierea locuitorilor săi în cetatea ridicată pe dealul ce domina drumul Branului. Cetatea, așezată pe o stâncă abruptă, este accesibilă numai pe latura răsăriteană. Astfel, arhitectura sa a fost adaptată reliefului, fortificarea urmărind eficiența apărării dealului, fără nici un fel de pretenții arhitecturale de înfrumusețare.
 
   -  Cetatea cuprinde două curți: una interioară, înconjurată de zidurile și turnurile cetății și una exterioară, în fața zidului estic al cetății, ce este mărginită de un zid fortificat și dotat cu un turn pătrat denumit „turnul vechi” sau ,,Turnul Bathory”. Din trei părți, sud, nord și vest, zidurile sunt marginite de pante abrupte de cca 150 m înălțime.



   - Cetatea Râșnov are un stil arhitectonic simplu, apropiat de construcția caselor obișnuite, adaptat cerințelor de fortificare, aerul medieval păstrându-se și acum, după 500 de ani de existență. Ca material de fortificații au fost întrebuințate piatra și cărămida.


   - Curtea interioară a cetății este brăzdată de cărări înguste, din piatră, ce șerpuiesc printre casele acoperite cu țiglă. Felinare prinse în zidurile înalte și îngălbenite ștrăjuiesc drumurile. În interiorul incintei se păstrează ruinele a peste 30 de case (din cele 85 câte se consideră că au existat) menite să-i adăpostească pe locuitorii așezării sau bunurile acestora. Dintre ele amintim școala, capela și locuința preotului.



   - Cetatea Râșnov nu a fost o simplă cetate de refugiu, folosită doar atunci când era semnalat un pericol iminent. Cheltuielile necesare amenajării caselor din cetate sunt justificate numai de o prezență îndelungată a comunității între zidurile cetății. Așa se explică și sobele cu cahle, care demonstrează locuirea în cetate și iarna, și planul căsuțelor cu parterul folosit pentru atelier, depozit și etajul ocupat, în general, numai pentru locuire. 
   - Zidurile și turnurile erau acoperite cu țiglă pentru a preveni incendiile provocate de asediatori.


                   
   - Luptele din 1612, când principele Transilvaniei Gabriel Bathory a cucerit Cetatea Râșnov ocupând panta estică și blocând astfel accesul apărătorilor la un izvor din apropiere, au dovedit necesitatea săpării unei fântâni în interiorul cetății. A fost singura dată când cetatea a capitulat în fața dușmanului. Puțul a fost săpat în perioada 1623-1640, până la o adâncime de 146 m. Deși există legenda amenajării fântânii de către doi prizonieri turci, cărora li s-a promis eliberarea la terminarea lucrării, fântâna a fost făcută de către meșteri sași, tocmiți de primăria Râsnovului. Fântâna a fost folosită pâna în anul 1850.


  - În magazinele de suveniruri din Cetatea Râşnovului, toţi vânzătorii sunt îmbrăcaţi în costume medievale, iar vizitatorii pot vedea cum lucrează meşterii populari şi artizani, acestea fiind două dintre cerinţele impuse de Primăria Râşnov comercianţilor care au închiriat spaţii comerciale în cetate.


   - Lângă magazinul de suveniruri l-am întâlnit pe SAMO (Gheorghe Samoilă) care deține un impresionant muzeu de obiecte vechi,  cele mai multe exponate aparținând familiei sale. 
   -  Pasiunea pentru istorie dar mai ales plăcerea de a sta de vorbă cu oamenii şi a le destăinui din secretele pe care le cunoaşte, l-au făcut pe Gheorghe Samoilă să devină unul dintre străjerii Cetăţii. Îmbrăcat într-o vestimentaţie medievală, specifică secolului al XVII-lea, bărbatul a intrat imediat după „recrutare” în pielea personajului, devenind un ostaş de nădejde. Cu sabia în mână, străjerul îi pofteşte cu căldură pe turişti în cetate, oferindu-le totodată, şi multe informaţii despre istoria locului şi prezentându-le exponatele din muzeu.
 

   - În interiorul cetății, turiștii pot vizita muzeul de artă feudală unde sunt expuse armuri, arme, galerii, mobilier de epocă, porturi specifice secolului dar și câteva obiecte mai neobișnuite pentru timpul nostru, dar comune în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea. 
   - De asemena, un Centrul de Informare Turistică este amplasat chiar în incinta cetăţii şi va oferi gratuit informaţii culturale şi turistice tuturor vizitatorilor. În incinta centrului, turiştii au la dispoziţie hărţi cu obiectivele turistice din Transilvania, pliante care promovează festivalurile locale din zonă şi un panou de informare electronic, care are o bază de date cu 400 de fotografii şi hărţi interactive pentru prezentarea bisericilor fortificate din regiune. 


- Rășnovul admirat prin ferestrele înguste - zidurile vestice -
                  
   - Aici, la cetate, au fost turnate mai multe cadre ale filmelor Dacii (1966) și Nemuritorii (1974), în regia lui Sergiu Nicolaescu, fiind una dintre cele mai bine păstrate cetăți țărănești din Transilvania.

                 
   - Un indicator ne îndrumă către locul din care putem avea o panoramă 3600 asupra împrejurimilor. După ce urcăm 2 minute, ajungem în cel mai înalt punct al cetății. Superbă priveliște! Si cu ajutorul unui ochean se pot admira împrejurimile în detaliu, de la munți până la oamenii ce-si fac de treabă prin casele lor.





   - Coborând din curtea interioară și luând-o dea lungul zidului sudic, se ajunge în partea de vest, unde se poate admira orașul Râșnov, întins dincolo de ruinele cetății.



   - Pe Dealul Cetății, cele mai vechi urme de locuire datează din epoca nouă a pietrei. Cercetarile arheologice au demonstrat existența unor elemente de fortificație din epoca bronzului. Sistemul defensiv constă din trei șanțuri și tot atâtea valuri de apărare, plasate în punctul vulnerabil, adica înspre Est. Fortificația dacică este anterioară cuceririi Daciei de către romani și se pare a-și afla sfârșitul în timpul războaielor daco-romane.
   - Ultimele cercetări arheologice (2010-2011) confirmă existența pe Dealul Cetății a celebrei ,,Comidava”, așezare dacică menționată între ,,orașele strălucite ale Daciei” de către geograful Claudius Ptolemeu din Alexandria Egiptului. Latinizat, toponimul a devenit ,,Cumidava” și sub această formă apare pe un monument din timpul împăratului roman Alexander Severus (222-235 după Christos), descoperit la castrul roman de lângă râul Bârsa.

                
   - La 3 iulie 2008, Primăria Râșnov a reluat în administrare monumentul istoric. La 27 mai 2010, cetatea Râșnov a revenit definitiv și irevocabil comunității râșnovene. În anul 2008, în Cetatea Râșnov a fost reluată campania de săpături arheologice, în anul 2009 a început șantierul de ,,igienizare” arhitecturală prin demolarea construcțiilor noi ilegale iar în 2011 a început restaurarea cetății de jos.

               
   - Cetatea Râşnov este cel mai vizitat obiectiv turistic din judeţul Braşov, după Biserica Neagră şi Castelul Bran. Numărul turiștilor este în creştere de la an la an şi datorită evenimentelor culturale organizate de primărie în Cetate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ți părerea. Ai fost acolo? Ți-ai dori să ajungi?