Pagina de început

Mănăstirea Polovragi


MĂNĂSTIRE DE MAICI
ADRESA: Polovragi, jud. Gorj, România
TELEFON:  0253.476.196
CTITORI: Radu Comisul şi Patru Spatarul fiii marelui boier Danciu Zamona  
ANUL ÎNFIINŢĂRII:  1505
HRAM: ,,Adormirea Maicii Domnului” (15 august) 
CUM AJUNG: Mănăstirea Polovragi se află la o distanță de:  23 km de Horezu, 54 km de Târgu Jiu, 67 km de Râmnicu Vâlcea, 101 km de Curtea de Argeș, 111 km de Craiova, 123 km de Pitești, 163 km de Sibiu, 232 km de Brașov, 233 km de București.
       Acces rutier: - pe DN7 Sibiu - Rm.Vâlcea, DN67 Rm.Vâlcea - Horezu - Milostea - dreapta DJ655 - Polovragi  - Mănăstirea Polovragi;
                   - pe A1/DN7 Bucureşti - Piteşti DN7- Rm.Vâlcea, DN67 Rm.Vâlcea - Horezu - Milostea - dreapta DJ655 - Polovragi - Mănăstirea Polovragi;
                              - pe DN67 Târgu Jiu - Bumbești - stânga DJ655 - Polovragi - Mănăstirea Polovragi.



CAZARE: În apropierea mănăstirii sunt vile, pensiuni şi hoteluri care permit cazarea în funcţie de preferinţe.
REPREZENTATIV: Mănăstirea Polovragi are o vechime de peste 500 de ani. Fiind fortificată, Tudor Vladimirescu a folosit-o ca bază de operaţiuni  militare la desfăşurarea evenimentelor revoluţiei din 1821. 
ÎN APROPIERE: Mănăstirea Polovragi se află la: 1 km de Peștera POLOVRAGI,  28 km de  Mănăstirea HOREZU,  36 km de Mănăstirea BISTRIŢA-Vâlcea,  41 km de Mănăstirea ARNOTA50 km de Mănăstirea DINTR-UN LEMN52 km de Mănăstirea SURPATELE, 53 km de Mănăstirea GOVORA55 km de Ansamblul C. BRÂNCUȘI - Tg. Jiu58 km de Salina OCNELE MARI, 86 km de Schitul OSTROV, 90 km de Mănăstirea COZIA92 km de Mănăstirea TISMANA,   93 km de Mănăstirea TURNU.   

DESCRIERE:
   - Intrarea în incinta mănăstirii se face printr-o poartă masivă din lemn, frumos sculptată, pe care scrie: "Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului". În partea dreaptă a porţii este o frumoasă troiţă din lemn sculptat, pe postament de beton, închinată eroilor şi martirilor României.

        
   - Continuând drumul, trecem și pe sub Turnul - Clopotniță.


   - În anul 1693, mănăstirea a fost răscumpărată de către Voievodul Constantin Brâncoveanu de la patriarhul Dositei cu trei pungi de galbeni. Aceasta devine metoh al Mănăstirii Hurez iar arhimandritul Ioan Srareţul a primit poruncă din partea Voievodului, să zugrăvească biserica, să construiască pridvorul mănăstirii, să înalţe chiliile, clopotniţa şi zidul înconjurător.


   - Astfel, pictura şi ea de tradiţie bizantină, executată în frescă, a fost realizată  între 1698-1705 (unele surse indică anii 1703-1712), de primii meşteri ieşiţi din şcoala brâncovenească de la Hurez.
   - În exterior, deasupra arcadei din mijloc a pridvorului, impresionează frumoasa icoană “Acoperământul Maicii Domnului”, executată în anul 1713 de zugravul Constantin, având următoarea inscripţie: “Toată nădejdea mea o pui către tine Maica lui Dumnezeu, păzeşte-mă sub acoperământul tău”.


   - În pridvor, deasupra uşii de la intrare, este zugrăvită icoana hramului Mănăstirii ,,Adormirea Maicii Domnului”. În mijloc este Fecioara Maria adormită, înconjurată de preoţi şi popor; mai jos sunt îngerii care o păzesc, iar alţi patru îi înalţă sufletul la cer. De o parte şi de alta a intrării, se pot admira cele două reprezentări iconografice, unice în ţara noastră, ale mănăstirilor din Sfântul Munte Athos. 


   - Chiliile și celelalte încăperi ale mănăstirii sunt orânduite în jurul bisericii pe laturile de est, sud și vest, formând alături de zidul de incintă de pe latura de nord o adevărată cetate de apărare.



   - Mănăstirea are şi o colecţie muzeală, ce adăposteşte o bogată colecţie de icoane pe lemn şi sticlă, ce provin din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, precum şi depozitul de carte veche ce cuprinde peste 3000 de volume în limbile română, slavonă şi greacă.

   - De-a lungul secolelor, în Mănăstirea Polovragi au vieţuit călugări. În anul 1968, prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Mănăstirea Polovragi a fost transformată în mănăstire de călugăriţe, punând la temelia programului lor de viaţă principiul creştin: “Roagă-te şi munceşte”.


   - Printr-o poartă din zidul nordic al incintei mănăstirii se pătrunde în cea de-a doua incintă, unde se află Bolniţa Sf. Nicolae, ctitorie a egumenului Lavrentie, la 1732, fiind pictată la 1738 de Gheorghe și Ion - zugravi.



   - În anul 1984 s-au terminat lucrările de restaurare ale mănăstirii. Clădirile au fost aduse la forma originală. Zidurile au fost fortificate, tâmplăria refăcută iar la intrare a fost pusă o poartă monumentală din stejar sculptat. După anul 1990, mănăstirea a primit o suprafaţă de 4 ha pământ pe care îl muncesc măicuţele. A fost construită o clădire modernă cu 16 chilii, camere pentru oaspeţi, ateliere şi un fânar pentru gospodăria anexă.


   - Aşezată într-o zonă de un pitoresc divin, în care natura a modelat stânca muntelui în vestita Peşteră Polovragi şi pe Cheile Olteţului, Mănăstirea Polovragi ne modelează suftelele apropiindu-ne de Dumnezeu, devenind astăzi tămăduitoarea multora.

Un comentariu:

  1. Buna treaba Blogger: destinatiidevacanta.blogspot.com - Trimiteti un comentariu! Super site: ora exacta.

    RăspundețiȘtergere

Spune-ți părerea. Ai fost acolo? Ți-ai dori să ajungi?