Translate

- sursă fotografii: ANCA FLOREA - Dincolo de aproape

Mănăstirea Înălțarea Domnului - Cota 1000


MĂNĂSTIRE DE CĂLUGĂRI

ADRESA:  com. Moroeni, jud. Dâmbovița, România
TELEFON: 0245.772.426 ;  0741.033.777
ANUL ÎNFIINŢĂRII:  1994
CTITOR: Câțiva proprietari de pământuri din Moroeni


HRAM: Înălțarea Domnului, Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, Șfinții Arhangheli Mihail, Gavril și Rafail
CUM AJUNG: Mănăstirea Înălțarea Domnului - Cota 1000 se află la o distanță de: 10 km de Sinaia,  16 km de  Moroeni,  56 km de Târgoviște.
    Acces rutier:  - pe DN7 București - Tărtășești, DN71 Târgoviște - Moroeni -Mănăstirea Înălțarea Domnului;
                           - pe DN1 București - Ploiești - Sinaia, DN71 Sinaia - Mănăstirea Înălțarea Domnului;
                           - pe DN1 Sibiu - Brașov - Predeal Sinaia, DN71 Sinaia - Mănăstirea Înălțarea Domnului.
           ! Din DN71, în apropierea Pensiunii Cota 1000, există un indicator. Urmându-l, după doar 400m de drum pietruit, ușor de parcursse ajunge la mănăstire,  - există indicator).
     Acces feroviar: Cea mai apropiată este gara Sinaia.


CAZARE: Posibilitățile de cazare în cadrul mănăstirii sunt limitate. Se găsește cazare în împrejurimi.
REPREZENTATIV: Mănăstirea se află la 10 km de Sinaia. 
         Deși este mai aproape de Sinaia, fiind situată la o aruncătură de băț de Pasul Păduchiosu, administrativ mănăstirea ține de comuna Moroieni, Dâmbovița.
ÎN APROPIERE:  Mănăstirea Înălțarea Domnului-Cota 1000 se află la o distanță de: 10 km de Mănăstirea SINAIA,  12 km de Castelul PELEŞ,  15 km de Muzeul Cinegetic POSADA,  19 km de telecabina  BABELE-SFINXUL-Platoul Bucegi,  19 km de  Castelul CANTACUZINO,  20 km de Sinaia - COTA 1400 (auto),  44 km de Centrul de ECHITAȚIE Diana, 51 km de Cetatea RÂȘNOV,  52 km de Peștera CETĂȚII (Fundata), 53 km de Curtea Domnească TÂRGOVIȘTE57 km de Cetățuia BRAȘOVULUI59 km de Castelul BRAN60 km  de telecabina Poiana Brașov-Vf. Postăvaru, 67 km de Schitul BRAN70 km de  Biserica fortificată Prejmer, 74 km de Salina SLĂNIC PRAHOVA77 km de Mănăstirea Cetățuia NEGRU VODĂ, 83 km de Peștera DÂMBOVICIOARA90 km de Mănăstirea CHEIA, 98 km de  Mănăstirea SUZANA,  99 km de Schitul DRAGOSLAVELE.         

DESCRIERE:
   - În anul 1332, Voievodul Basarab I, gonind după un cerb la o vânătoare domnească, ajunse până la platoul supranumit al “haiducilor”, unde hotărî să ridice un mic schit compus din biserică și chilii, din material lemnos, pentru călugării și pustnicii din zonă. În timpul domniei lui Matei Basarab, o mică oștire turcească ce venea dinspre vechiul Kronstadt spre cetatea de scaun a Târgoviștei a incendiat ctitoria lui Basarab I, despre schitul mai sus amintit rămănând doar legenda și izvoarele istorice ce atestă existența sa pe aceste mioritice plaiuri ale Dâmboviței.



   - În anul 1994, prin binecuvântarea Arhiepiscopului Dr. Vasile al Târgoviștei, în ziua de 20 iulie, se sfințește locul pentru primul corp de chilii, pe care, din nefericire, primul stareț al acestei sfinte mânăstiri nu apucă să îl finalizeze, întrucât, în luna martie 1995, pleacă la Domnul în urma unui tragic accident. În luna aprilie 1996, se încep lucrările de finalizare ale primului corp de chilii pe care le încheie în septembrie același an.
   - Anul 1997 se dovedește a fi mai mult decât rodnic întrucât starețul, ajutat fiind de armată și alți ctitori locali, reușește să ridice și să finalizeze în perioada 3 mai 1997- 23 august 1997 noua biserică a sfintei mânăstiri, care a fost sfințită pe 24 august 1997.


   - În anul 2001, s-au finalizat lucrările de pictură în stil fresco ale interiorului bisericii mânăstirii.


   - În anul 2003, s-a început construcția unui nou corp de chilii în stil brâncovenesc, construcție care s-a finalizat în 2010, în paralel cu alte lucrări de amenajare ale noului spațiu de incintă al mânăstirii, dar și de construcție al unui nou drum de acces către aceasta.
   - Momentan, posibilitățile de cazare sunt limitate, în schimb, se poate asigura servirea meselor de prânz și seară pentru aproximativ 75 de persoane (nu se consumă carne). Pentru viitor, se dorește realizarea unui arhondaric pentru cazarea pelerinilor ce doresc a vizita sfânta mânăstire.


   - Acum, Mănăstirea Înălţarea Domnului de la Cota 1000 este printre cele mai vizitate aşezăminte monahale din Dâmboviţa. Aici vin aproape zilnic pelerini din toată ţara. Peisajul este de-a dreptul sublim. Trecătorii care se abat la mănăstire pleacă acasă cu amintiri de neuitat şi cu sfaturi duhovniceşti obţinute de la călugări care şi-au făcut ucenicia la schiturile din nordul Moldovei.

7 comentarii:

Pictor, teolog, Vasile Neguş spunea...

Anonim spunea...

Doamne ajuta domnilor!...Dacă aceşti parinţi sunt aşa cum spuneţi, nu ştiu, şi nici nu mă interesează, caci este suficient să cred că ştie Dumnezeu, dar ştiu sigur că parinţii de la această mănăstire au rămas cu pocainţa pentru faptele lor, iar anumite persoane de aici cu judecata!...Cea mai mare esenţă a Ortodoxiei este IUBIREA, dar pe lângă multe alte virtuţi, este şi acoperirea greşelilor aproapelui, fără a le face publice, ci spunându-le doar lui Dumnezeu!..Deci, ce-am câştigat judecând!?...Nimic!!!...

Unknown spunea...

HRISTOSE A INVIAT.
Mine e HRISTOS.SA ÎNALTAT. 3 HRAMURI LA SFINTA MINASTIRE, AM STAT/15-ANI.Luminita Vasiliu

Unknown spunea...

15ani am stat minstire.

Unknown spunea...

Sf Manastire Înaltarea Domnului are 3 hramuri 15 ani am stat la Minastire la Cota 1000înaltarea Domnului Moroieni 27 mai .2021 mai 28 .sf haralghie, si pr.starit slujete e Starit. L Cota 1000înaltarea Doamnuluiìm.

Luminița Vasiliu. spunea...

Mînăstirea Cota 1000 , Înaltarea Domnului,care are 3 Hramuri care a fost Pr starit Marian- Melchisedec Dobre,și Famila a fost alaturi de Pr,Starit ,Bunul Dumnezeu ea muncit foarte mult,a muncit ea Dăruit persoane,Crredicioase, Sore și Frații într-un Domnul Maicuta Domnului,și fiul său,că un erou, și Persone,și Și foarte mult au stat aproape de Pr Starit Melchisedec Dobre și în , Părinții au fost sponsori ,au ajutat Foarte mult.,Mă găsit,la arhipiscopia
,Sponsori,și sponsori,1099-inainte de a mă găsi,am muncit foarte mult la monstre,cota 1000 Înălțarea Domnului,am fost soră de mînăstire,am fost îmbrăcată la minstrea Sinaia,2005 urma să mă facă rasofora,dari nu a fost să fie,am rămas soră de mînăstire, ,și mama lui Pr Startit, Melchisedec Dobre,a muncit la ajutat RomCif Fieni Domnul Radulescu Director, Și Vivi Gergescu din Pucioasa judetul Dinbovita cu materiale de Construcții, foarte mult și mînăstire, și a contribuit foarte oarte ,nu era nimic am muncit foarte mult, și Sora Evdchea,și eu Sora Luminița, Vasiliu și arhipiscopia ,de la Tigoviste ,mult,cu bani ,și mulți ,au fost sponsori,am stat 15 Ani cind am stat eu
-Dari am muncit foarte mult,cu ajutorul Măicuței Domnului ,dari ce sa conconstruit
Dari în special Doamna Elena Dobre,a muncit pentruonstrucții,și cu sîrbi ,la Tale cu mîncare la, pentru, animale,și aveam un patron , judetul Prahova,ne aducea ,Pine cea de toate zile,Mai ales și de hramuri era foarte alături,din Fieni, Moroieni,Pietrosita,Pucioa, din Tigoviste, Maici,de la Viforâta, Mînăstirea ,M. Dealul -Mare din judetul Dinbovita ,și Doamna ,din Tigoviste, Pitești,Ploesti .Dari din Anul 2017, avut niște jigodi de Muncitori,care pur și simplu la termenat , numai de 5ani, criminali, bagabonți,la otrăvit de zile, Din cauza a aceștia la terminat, ne-a lăsat cu inima neagra, pentru totdeauna, și pe Doamna Elena Dobre a distruso vagabonti de Muncitori,să în Bolnavit de inima,diabet, multe să complicat,la Băgat în pămîntean,de ce va zic că o parte de rai făcători,care omora, preoți,Zice că iuda vinovat,nu noi, nu-i de vina iuda nici preoți ce-i mări și ce nici cei mici.....Dari din păcate a plecat la Bunul Dumnezeul -Tatal Pr Starit Melchisedec Dobre.Bunul Dumnezeu să-l Erte și să îl asaeze între îngeri și lumina .💐💐💐💐😢😢

Anonim spunea...

Da așa e.sa muncit mult .acolo.si.slujbe de noapte.liturghie zi de zi.fara întrerupere.