Translate

- sursă fotografii: ANCA FLOREA - Dincolo de aproape

Peștera Cetății (Fundata) - Râșnov


LOCALIZARE: Valea Cetății, Râșnov, jud. Brașov, România
TELEFON ȘI FAX : 0268.230.109  ;        MOBIL: 0724.345.898 ; 0764.158.386
CUM AJUNG: Odată intrați în Râșnov, se urmează drumul DN1E ce urcă spre Poiana Braşov (există indicator), treceți de parcarea din josul Cetății Râșnov și, după încă 1 km, se ajunge la peșteră. Peștera Cetății (Fundata) se află la o distanță de: 7 km de Poiana Brașov,  15 km de Brașov,  15 km de Bran,  123 km de Pitești,  141 km de Sibiu,  145 km de Onești,  157 km de București,  182 km de Târgu Mureș,  197 km de Bacău. 
     Acces rutier: - pe DN73 Pitești - Câmpulung Muscel - Bran -Râșnov, DN1E -Cetatea Râșnov -Peștera Cetății;
                         - pe DN1 București - Ploiești - Sinaia -intrare Predeal, DN73A -Râșnov, DN1E -Cetatea Râșnov - Peștera Cetății;
                           - pe DN73  Brașov -  Râșnov, DN1E - Cetatea Râșnov - Peștera Cetății;
                           - pe DN1E - Brașov - Poiana Brașov - Râșnov, DN1E - Cetatea Râșnov - Peștera Cetății;
                      - pe DN1 Sibiu - Făgăraș - Șercaia, 73A Șercaia - Poiana Mărului - Râșnov, DN1E - Cetatea Râșnov - Peștera Cetății.
     Acces feroviar: Cea mai apropiată gară este cea din Râșnov.
 

PROGRAM DE VIZITĂ:    Vara (mai - 22 oct.): 1000 - 2000
                                              
Iarna (22 oct. – apr.): 1000 - 1800
TARIFE -  Intrare: 15 lei/adult,  10 lei /copil/elev (max.18 ani),       Grupuri: 12 lei/adult, 7 lei/copil
 
CAZARE : Se găsește cazare în orașul Râșnov și în împrejurimi, zona fiind împânzită de oferte de cazare.
REPREZENTATIV: Peștera a fost descoperită acum circa 60 de ani, în anul 1949 când, în urma unei explozii hidraulice - datorită sedimentelor acumulate și a intrării foarte înguste -, a fost desfundată intrarea în peșteră, de unde și numele de peștera Fundata.
                   Este localizată pe povârnişul vestic al Masivului Postăvaru, în bazinul Ţării Bârsei, la 3,5 km distanţă de Râşnov, la 1,5 km distanţă de Cetatea Râşnov şi la o altitudine de 790 m (intrarea principală). 
               Din decembrie 2010, Peștera Valea Cetății (Fundata) poate fi vizitată de toată lumea, nu doar de cei pasionați, accesul în peșteră fiind înainte dificil, aceasta fiind nou introdusă în circuitul turistic românesc. 
                    Turul peșterii durează circa 20 minute. 
                  Temperatura în interior variază între 8-12 grade, aveți grijă la vestimentație, vara e posibil să vi se pară cam răcoare.
                    Aproape în fiecare sâmbătă, de la ora 17, puteți asculta un concert în Sala Mare a peșterii.
ÎN APROPIERE: Peștera Cetății (Fundata) se află la o distanță de: 2 km de Cetatea RÂȘNOV, 9 km de  Centrul de ECHITAȚIE Diana, 15 km de Castelul BRAN, 16 km de Biserica Sf. Bartolomeu - Brașov20 km de Cetățuia BRAȘOVULUI21 km de telecabina Poiana Brașov-Vf. Postăvaru23 km de Schitul BRAN, 34 km de Castelul CANTACUZINO,  34 km de telecabina BABELE-SFINXUL-Platoul Bucegi36 km de Cetatea țărănească PREJMER,  39 km de Peștera DÂMBOVICIOARA,  41 km de Mănăstirea SINAIA,  42 km de Castelul PELEŞ, 50 km de Sinaia - COTA 1400, 51 km de Muzeul Cinegetic POSADA, 53 km de Mănăstirea ÎNĂLȚAREA DOMNULUI-Cota 100055 km de Schitul DRAGOSLAVELE62 km de Mausoleul MATEIAȘ67 km de Mănăstirea NĂMĂIEȘTI, 71 km de Cetatea FĂGĂRAȘ72 km de Mănăstirea CHEIA, 80 km de Mănăstirea SUZANA, 81 km de Cetatea RUPEA,   83 km de Mănăstirea BRÂNCOVEANU (Sâmbăta de Sus).

DESCRIERE: 

   - Accesul cu mijloace auto se face dinspre şoseaua DN1E Braşov-Poiana Braşov-Râşnov, urmând Valea Cetăţii, până la confluenţa ei cu Valea Fundata, unde la kilometrul 19,4 există o parcare modernă special amenajată pentru cei care vor sa viziteze peștera. Din parcare se urmează drumul sau poteca prin pădure (scări) pe jos, câteva minute.

                    
   - Ajunși la intrarea în peșteră, ne procurăm ,,fisele de intrare” și, când numărul de turiști este cel corespunzător, suntem invitați înăuntru. Trecuți de poarta metalică, depășim un zid menit să țină temperatura constantă în interiorul peșterii și urmăm aleea metalică printr-o galerie îngustă.


   - După 20 de metri parcurși prin culoarul îngust dar fascinant al peșterii, se ajunge în Sala Mare, considerat cel mai important spaţiu de pe traseu. Sala Mare atinge 58 metri pe direcţia VE şi 42 m pe direcţia aproximativ perpendiculară. Tavanul sălii Mari şi-a păstrat relativ intactă gama de stalactite, diverse ca aspect si dimensiuni. Pereţii sunt acoperiţi în general cu scurgeri de calcit.


   - În peșteră se intră în grup, însoțit de un ghid.



   - Depunerile de calcar  generează tot felul de forme și concrețiuni pe pereți. Pe lângă coloane, stalagmite și stalactite, se observă minunate gururi.          


 
                        
   - Temperatura, umiditatea şi concentraţia de CO2 din peşteră sunt permanent monitorizate.Pentru a nu se schimba esențial temperatura, peștera este luminată cu leduri și nu cu becuri incandescente. 
   - Peştera se încadrează în categoria cavităţilor cu ventilaţie unidirecţională. Sensul curentului de aer se inversează în funcţie de sezon: ascendent în regim de iarnă şi descendent în regim de vară.
                

   - Se văd  formațiuni calcaroase, asemenea unor mușuroaie. 
             
   - Din 22.02.2010, aria naturală protejată Peştera Valea Cetăţii a fost atribuită în custodia SC EMS Cave SRL de către Ministerul Mediului şi Pădurilor. De la aceasta dată, procesul de deteriorare a formațiunilor rămase neatinse a fost din fericire stopat, începându-se demersurile pentru amenajarea peșterii. Peștera a fost deschisă spre vizitare publicului în decembrie 2010, după o muncă titanică de restaurare și amenajare.

Niciun comentariu: